Prý hodně lidí říká pečeným bramborám „pečené myši“. Nevím proč, ale může být 🙂
Originální recept je od Kluků v akci (https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1777-a-zslepy-mysia-s-s-cesnekem/ ) a jmenuje se „Slepý myši“ s česnekem, což se mi nelíbilo, takže jsem z toho udělala“pečené myši“. Přestože pečené brambory s česnekem dělám pravidelně, tento postup byl jiný, a tak jsem ho musela vyzkoušet. Vůbec jsem ale nepochopila, jak mysleli s těmi poměry surovin, to mi nesedí ani smykem. Odkdy je 600 g brambor porce pro 4 osoby? Jedli někdy pečené brambory???
PEČENÉ MYŠI – BRAMBORY S ČESNEKEM, pro 2 osoby
P: 700 g brambor, 2 stroužky česneku, 100 g másla, sůl
PP: Brambory oloupeme a nakrájíme na kousky, jako když vaříme na přílohu. Omyjeme a osušíme (škrob!). Dáme na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se nedotýkaly. Dáme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečeme dozlatova, což mě zabralo 40 minut.
Mezitím utřeme (!) česnek se solí a smícháme s rozpuštěným máslem. Upečené brambory dáme do velké mísy, přelijeme česnekovým máslem, promícháme, překryjeme utěrkou a necháme pár minut nasáknout. Podáváme s kefírem/mlékem/co kdo rád.
Rozdíl mezi třeným a drceným česnekem
1) třený česnek – oloupaný stroužek česneku položit na prkénko a krajem nože jakoby „odškrabávat“. Když je nadrceno, posolí se a týmž nožem naplocho položeným se rozmačkává, shrne na hromádku a opakuje se, dokud není kašička.
2) drcený česnek – vezme se česnekovač a tím se česnek prolisuje (variantu s kamenem atp. necháme na jindy)
Mám fakt pocit, že v tomto receptu dělá rozdíl použití třeného česneku a také pečení brambor nasucho. Já jsem velká milovnice pečených brambor a navíc s česnekem, takže rozdíly dovedu poznat 😀 Tohle není nijak složitý recept – vyzkoušejte a dejte vědět, jestli se i vám zdá, že je v tom rozdíl.