Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Letní · Rychlé a snadné · Vegan

KVĚTÁKOVÁ RÝŽE S CIZRNOU A KEŠU

Bez lepku, bez laktozy, vegan a ještě dobré a zdravé

Když jsem psala ten zkrácený popisek (bez lepku, bez laktozy, vegan), tak jsem si říkala svoji oblíbenou rádoby-vtipnou věc „a co tam teda je, když tam nic není“. No, ale ono je to vtipné jen do doby, než takovými omezeními trpíte sami. Naštěstí to není můj případ, ale recept mám od kamarádky, která ho nevaří jen pro oblíbenou chuť, ale také kvůli jídelním omezením svých dětí.

Původní recept se liší tím, že je tzv. „nažluto“, jenže já nemám moc ráda ani kurkumu, ani kari. Tak jsem to zkusila po svém, ale pokud vám tyhle chuti vyhovují, mrkněte určitě na originální recept.
https://cheeseandjamblog.wordpress.com/2017/01/10/kvetakova-ryze-s-cizrnou-a-kesu/

Já jsem taky tenhle recept chtěla vyzkoušet i proto, že jsem nedávno uvařila do zásoby (a zmrazila) cizrnu. A taky jsem ještě objevila hotovou květákovou rýži od Bonduelle. Od tohoto receptu vás totiž může odradit, když nesnášíte přípravu květáku (minikuličky všude). A to by byla škoda. Tak třeba tahle varianta vás osloví jako zrychlení. Na rohlik.cz stojí 400 g 40 Kč a prodává se to mražené.

KVĚTÁKOVÁ RÝŽE S CIZRNOU A KEŠU 2-3 porce

Potřeby:

  • 1/2 většího květáku, nebo 400 g květákové rýže Bonduelle
  • 1 plechovka konzervované cizrny (nebo cca 250-300 g uvařené cizrny)
  • 100 g mraženého hrášku
  • 100 g kešu
  • 2-4 lžíce oleje
  • sušený granulovaný česnek
  • mletá sladká paprika
  • mletý rozmarýn
  • 1 cibule
  • osmažená cibulka na posypání
  • sůl

PP: Troubu rozehřejte na 200 stupňů.

Pokud máte čerstvý květák, tak rozeberte na růžičky, umyjte a v mixeru (food procesoru) nasekejte/nadrťte na kouska velikosti rýže. Pokud máte květákovou rýži hotovou….vyndejte z mrazáku, když nebude zmrzlá, rychleji se připraví.

Mražený hrášek chvilku povařte ve vroucí vodě, sceďte. Nepoužívám mražený hrášek bez převaření kvůli listerii (přežije mráz a na jednom školení říkali, že to často obsahuje mražená zelenina).

Cizrnu nasypte na utěrku a promněte v utěrce. Tím ji zbavíte minimálně části slupek a a bude jemnější a delikátnější. Trochu jsem se u toho cítila jako šílený Francouz, co loupe kuličky hrášku, ale není to tak zlé tímto způsobem 🙂

K cizrně přidejte 1-2 lžíce oleje, trochu sušeného česneku, trochu sladké papriky, trochu mletého rozmarýnu, osolte. Promíchejte a dejte do něčeho, kde to budete péct – ideálně v jedné vrstvě.

Cizrnu pečte 5 minut v troubě na 200 stupňů. Pak přidejte na cca 5 minut kešu v jiné misce. Když se podaří, budete to potom mít oboje hotové, ale….kešu opečte jen tak, ať má na sobě slabounce hnědé flíčky – může to trvat i víc jak 5 minut, ale hlídejte to. I cizrna se může péct třeba celkem 15 minut, takže opět hlídat jak oko v hlavě, ať to nespálíte.

Oloupejte a nakrájejte cibule, opečte dosklovata na 1-2 lžicích oleje.

Takto předpřipravené suroviny si můžete nachystat během dne, když máte čas a počká to na vás, než přiběhnete vyhládlí a jen to pak rychle zkompletujete.

Na zpěněnou cibulku přidejte květákovou rýži a hráček. Opékejte pár minut, až se na květákové rýži občas objeví lehce nahnědlé opečené místečko. Přidejte připravenou cizrnu a kešu, společně prohřejte, promíchejte. Dle potřeby dosolte. Před servírováním si svoje porce dle preferencí můžete posypat osmaženou cibulkou.

A máme hotovo! S „optimismem“ jsem čekala, že to bude suché a trochu o ničem, ale velmi nám to chutnalo a už se těším, až to udělám zas.

P.S. recept s nějakými úpravami funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/, kam si můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *