Variace na dušené hovězí s přidaným proteinem 🙂
Tenhle recept je zase jeden z babiččina kalendáře. Vlastně…když si ho pročtu, tak je to takové vcelku obyčejné hovězí. Já k tomu něco přidala, něco ubrala, trochu to poštelovala, takže to vlastně je hlavně inspirace receptem. A bylo to super.
Originál vypadal takto
Tenhle recept myslím trpí nejvíc tím, že jsem neměla čas/chuť ho fotit, protože v misce posypaný zeleným koriandrem byl fakt hezký.
HOVĚZÍ S RAJČATY A FAZOLEMI
Potřeby:
- 800 g hovězího na dušení (třeba krk, nebo i kližka)
- 400 g bílých máslových fazolí
- 500 g rajčat
- drcený kmín
- 2 cibule
- instantní jíška
- sůl
- pepř
- kmín
- olej
- 3 vejce k podávání
- 2 hrsti čerstvého koriandru k podávání
- chleba k podávání
Postup:
Fazole namočíme přes noc (nebo alespoň na pár hodin) do vody. Vodu z namáčení vylijeme. Fazole dáme do hrnce, zalijeme novou vodou a vaříme doměkka. Jak dlouho, to hodně závisí na stáří/typu fazolí. Mě to zabralo 40 minut.
Nakrájejte maso na kousky.
Oloupejte cibuli, nakrájejte třeba na čtvrtkolečka, nebo na kostičky.
Do většího hrnce dejte olej a na něm zpěňte cibuli. Přidejte maso a opečte. Pak podlijte vodou a duste doměkka. Opět záleží na typu a stáří masa, mě to zabralo hodiu a půl, ale někdy vařím hovězí doměkka třeba 3 hodiny. Vždycky vařím na velmi malý plamen a jednou za hoďku se na to podívám, takže to nevyžaduje žádné speciální zacházení.
Do měkkého masa přidejte rajčata nakrájená na cca osminy a uvařené fazole. Osolte, opepřete, přidejte kmín. Přidejte trochu jíšky k zahuštění. Povařte 15 minut.
Mezitím si nachystejte k servírování poloviny vařených vajec, nasekaný koriandr a chléb.
Koriandr nevynechávejte. Jestli ho nemáte rádi, tak zkuste alespoň petržel. Nebo z originálu opečenou jarní cibulku. Bez tady té zelenosti by to bylo fádní.
S receptem jsem velmi spokojená. Je to příjemná obměna na různá moje oblíbená dušená hovězí, která pravidelně vařím. Dá se toho uvařit velký kotel a snese to přípravu předem a pak ohřátí. Chutnalo moc.