Pokud máte rádi tvarůžky a žampiony, rozhodně si to vyrobte. Vynikající!
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/11/DSC_0057-1024x576.jpg)
To máte tak, já se strašně často chytím na nějaké méně obvyklé recepty. Někdy se nepovedou (to se tady nedozvíte, musí to jíst doma), jindy jsou skvělé. A teď se povedl hodně. Samozřejmě…musíte mít alespoň trochu rádi syrečky, jinak to nebude fungovat. Nicméně dozvěděla jsem se z přednášky doktora Radkina Honzáka, že tvarůžky obsahují neobvyklé (on řekl největší´) množství aminokyseliny tryptofan. A tryptofan je prekurzor k serotoninu, který naše tělo neumí vyrobit a je nutno mu ho dodávat. Méně noblesně řečeno – jezte syrečky a Vaše tělo z toho vyrobí štěstí 🙂 A to se vyplatí!
Recept na tuhle zapečenost pochází z (v poslední době mnou velmi oblíbeného) magazínu Albert. A vcelku jsem se originálu držela. Akorát…znáte to….nemáte-li čerstvý tymián (takhle v listopadu), dejte tam sušený. Nebrala jsem šalotku, protože v mých představách při kombinaci s tvarůžky se jemnost/nejemnost chuti cibule ztratí a šalotku doma nonstop teda nemám. No a tak 🙂
Nahoru patří řeřicha a já si ji „samozřejmě“ vyklíčím sama, protože to je naštěstí dost jednoduchá záležitost. Jen to nezapomenout zalít/navlhčit. A mě obvykle od Velikonoc nějaký sáček se semínky zbude – před Vánoci jako když najdu :-D.
PLNĚNÉ ŽAMPIONY S TVARŮŽKY (pro 2 osoby jako část jídla, pro 4 osoby jako jasný předkrm)
Potřeby:
- 400 g žampionů, tedy 4 klobouky určené na plnění (prostě větší žampiony, ale ne portobello)
- 1 menší/střední cibule
- 2 stroužky česneku
- trochu sušeného tymiánu
- sůl
- 100 g tvarůžků
- olej
- čerstvá řeřicha k podávání
- nějaká příloha (například chleba)
Postup: Nezapomeňte si cca necelý týden dopředu naklíčit řeřichu 🙂 No a nebo si ji kupte samozřejmě.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/11/20211126_185413-1024x576.jpg)
Z žampionů vykruťte nožičky a samotné klobouky trochu seřízněte, ať se lépe plní. Nožičky i seříznutou část nakrájejte…nějak na kousky.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/11/20211126_185314-1024x576.jpg)
Cibuli nakrájejte na kostičky. Do hrnce dejte olej, na tom zpěňte cibuli. Přidejte nasekané houby a nasekaný česnek a pomalu poduste. Osolte, přidejte tymián.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/11/DSC_0038-1024x576.jpg)
Houbovou směs nechte vychladnout, pak přidejte nakrájené tvarůžky.
Troubu předehřejte na 180 stupňů.
Klobouky žampionů lehce potřete (posprejujte olejem ve spreji) a dejte do vyhřáté trouby na 5 minut péct.
Klobouky vyndejte, naložte na ně tvarůžkovou směs s houbami. Kdybych potřebovala recept předpřipravit dopředu, tady bych zastavila. A na velké entré bych to pak jen celé zapekla.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/11/DSC_0048-1024x576.jpg)
Vložte zpátky do trouby a pečte cca 20-25 minut, až je sýr trošku se zlatými odlesky a máte chuť to sníst.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/11/DSC_0056-1024x576.jpg)
Až vytáhnete z trouby, přidejte nakrájenou řeřichu, dejte na talíř a nabídněte….
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/11/DSC_0059-1024x576.jpg)
Ne, nesmrděla nám celá domácnost po syrečcích ještě týden 🙂 A bylo to vynikající. Naštěstí mi z rohlik.cz přivezli ploviční množství žampionů, než jsem objednala, protože jinak bych je udělala všechny a musely by se všechny sníst 😀