Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Slané a pečení

PLNĚNÉ ŽAMPIONY S TVARŮŽKY

Pokud máte rádi tvarůžky a žampiony, rozhodně si to vyrobte. Vynikající!

To máte tak, já se strašně často chytím na nějaké méně obvyklé recepty. Někdy se nepovedou (to se tady nedozvíte, musí to jíst doma), jindy jsou skvělé. A teď se povedl hodně. Samozřejmě…musíte mít alespoň trochu rádi syrečky, jinak to nebude fungovat. Nicméně dozvěděla jsem se z přednášky doktora Radkina Honzáka, že tvarůžky obsahují neobvyklé (on řekl největší´) množství aminokyseliny tryptofan. A tryptofan je prekurzor k serotoninu, který naše tělo neumí vyrobit a je nutno mu ho dodávat. Méně noblesně řečeno – jezte syrečky a Vaše tělo z toho vyrobí štěstí 🙂 A to se vyplatí!

Recept na tuhle zapečenost pochází z (v poslední době mnou velmi oblíbeného) magazínu Albert. A vcelku jsem se originálu držela. Akorát…znáte to….nemáte-li čerstvý tymián (takhle v listopadu), dejte tam sušený. Nebrala jsem šalotku, protože v mých představách při kombinaci s tvarůžky se jemnost/nejemnost chuti cibule ztratí a šalotku doma nonstop teda nemám. No a tak 🙂

Nahoru patří řeřicha a já si ji „samozřejmě“ vyklíčím sama, protože to je naštěstí dost jednoduchá záležitost. Jen to nezapomenout zalít/navlhčit. A mě obvykle od Velikonoc nějaký sáček se semínky zbude – před Vánoci jako když najdu :-D.

PLNĚNÉ ŽAMPIONY S TVARŮŽKY (pro 2 osoby jako část jídla, pro 4 osoby jako jasný předkrm)

Potřeby:

  • 400 g žampionů, tedy 4 klobouky určené na plnění (prostě větší žampiony, ale ne portobello)
  • 1 menší/střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • trochu sušeného tymiánu
  • sůl
  • 100 g tvarůžků
  • olej
  • čerstvá řeřicha k podávání
  • nějaká příloha (například chleba)

Postup: Nezapomeňte si cca necelý týden dopředu naklíčit řeřichu 🙂 No a nebo si ji kupte samozřejmě.

Z žampionů vykruťte nožičky a samotné klobouky trochu seřízněte, ať se lépe plní. Nožičky i seříznutou část nakrájejte…nějak na kousky.

Cibuli nakrájejte na kostičky. Do hrnce dejte olej, na tom zpěňte cibuli. Přidejte nasekané houby a nasekaný česnek a pomalu poduste. Osolte, přidejte tymián.

Houbovou směs nechte vychladnout, pak přidejte nakrájené tvarůžky.

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

Klobouky žampionů lehce potřete (posprejujte olejem ve spreji) a dejte do vyhřáté trouby na 5 minut péct.

Klobouky vyndejte, naložte na ně tvarůžkovou směs s houbami. Kdybych potřebovala recept předpřipravit dopředu, tady bych zastavila. A na velké entré bych to pak jen celé zapekla.

Můžete odhalit, že při prvním pokusu (kdy jsem fotila), jsem žampiony nepředpekla. Ale přijde mi lepší je trochu předpéct.

Vložte zpátky do trouby a pečte cca 20-25 minut, až je sýr trošku se zlatými odlesky a máte chuť to sníst.

Až vytáhnete z trouby, přidejte nakrájenou řeřichu, dejte na talíř a nabídněte….

Ne, nesmrděla nám celá domácnost po syrečcích ještě týden 🙂 A bylo to vynikající. Naštěstí mi z rohlik.cz přivezli ploviční množství žampionů, než jsem objednala, protože jinak bych je udělala všechny a musely by se všechny sníst 😀

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *