Bezmasé a málomasé

BROKOLICOVÉ KARBENÁTKY S NIVOU

Jednoduché, bez masa, velmi dobré a…pečené v troubě

Já vím, že nás brokolice varuje svým tvarem i chutí :-), ale já i přes takové své hloupé komentáře s ní vařím (třeba podzimní salát, nebo maso s brokolicovým krémem).

Tenhle recept nevím, kde jsem vzala. Je možné, že před lety z Maminčiny recepty. Ale už opravdu nevím. Podobných receptů samozřejmě koluje spousta.

Pečení karbenátků v troubě hodně lidí zná. Mě se to velmi osvědčuje, dělám to i u klasických masových.

Co umím s brokolicí, co se často nedělá…spotřebovávám ji i s košťálem. Košťál oloupete a buď ho pokřoupete zasyrova, nebo ho déle tepelně upravíte a použijete jako růžičky shora. Vždycky jsem byla smutná, že se košťál vyhodí – holka z vesnice, u nás jsme to dali zvířatům, případně kompost to jistí. Naučila jsem se to od Jacquese Pepina, o které mluvím jinde.

BROKOLICOVÉ KARBENÁTKY S NIVOU (pro cca 3-4 osoby)

Potřeby:

  • 1 brokolice (cca 500 g)
  • 150 g Nivy
  • 1 vejce
  • strouhanka (na zahuštění i obalení)
  • pepř
  • majoránka
  • sušený česnek
  • drcený kmín
  • rostlinný olej (ideálně ve sprejové lahvičce), něco chuťově neutrálního
  • pečící papír

Postup: Z brokolice ořežete růžičky. Zbylý košťál oloupete, nakrájíte a dáte vařit do většího hrnce s vodou. Pár minut, třeba 5.

Růžičky brokolice přihoďte po 5 minutách do hrnce s vařícími se koš´tály a povařte společně dalších několik minut, třeba 4-5.

Brokolici vyndejte, nechte okapat a trochu vychladnout, ať si nepálíte ruce.

Brokolici nasekejte na drobnější kusy. Když necháte moc velké, bude problém se spojováním. Pokud to rozšmelcujete moc, nebude to mít strukturu.

Nastrouhejte Nivu nahrubo.

K Nivě přidejte brokolici, vejce, bylinky, koření a promíchejte. Pak postupně přidejte strouhanku, ať je směs tak hustá, že můžete uplácat útvar a drží pohromadě. Je lépe mít strouhanky spíš méně, ať to není tvrdé.

Plech na pečení si vyložte pečícím papírem a ten potřete/posprejujte olejem.

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

Ze směsi vyrobte karbenátky, obalte ve strouhance. Položte na plech s papírem. Karbenátky shora také posprejujte olejem /potřete olejem.

Karbenátky pečte v předehřáté troubě cca 15-20 minut. Pak otočte a pečte dalších 15-20 minut. Přesně se to říct nedá, záleží na velikosti.

Úplně horké karbenátky budou trochu nafouknuté, studené budou spíš takové placičky.

Karbenátky jsou skvělé hned po dokončení i ohřáté. Jsou takové….sametově Nivové. Samozřejmě, jestli někde nemá rád Nivu, tak to nebude nic moc. Ale mě přijdou opravdu úžasné. A Niva s brokolicí je ne nadarmo klasická kombinace. Opravdu mňam. Rozhodně se to bude opakovat. Jediná nevýhoda pro mne zatím je, že Nivu nedám dětem, takže to není večeře pro celou širokou rodinu 🙂

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *