Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Ostatní · Podzim a halloween · Vegan

SALÁT S KAPUSTOU, ZELÍM A POMERANČI

A taky s brokolicí….veselý, barevný a zase podzimní 🙂

Letos je evidentně výjimečný podzim. Jak jinak si vysvětlit, že dělám saláty (třeba se švestkami) :-)A nějak je to příjemné. To mne nikdy nenapadlo, že to řeknu. Samozřejmě je důležité hlídat celkově bílkoviny, sacharidy a tyhlety věci, aby člověk neměl hlad.

Originální recept je z mého oblíbeného Albert magazínu. Udělala jsem ale dvojnásobek dresinku. No a taky jsem to nachystala tak, že se to dá hezky jíst na vidličku. A vynechala jsem špenátové listy, protože…hmmm…podle mne by zanikly v chuti a je to „zbytečné“ rozdělávání další ingredience navíc 😀 Tak v tomhle cynickém přístupu už mne poznáváte, ne? Kyseliny listové je tady podle mne dostatek…

Pomeranče jsem dala do názvu receptu proto, že jsou tam fakt super.

SALÁT S KAPUSTOU, ZELÍM A POMERANČI – pro 4 osoby

Potřeby:

  • 1/2 brokolice
  • 1/2 hlávkové kapusty
  • 1/4 červeného zelé (já měla jedno maličkaté)
  • 2 pomeranče
  • 200 g cherry rajčat
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička soli
  • trochu čerstvě mletého pepře
  • 1 hrst slunečnicových semínek

PP: Salát je z magického důvodu mnohem menší piplačka, než ten se švestkami. A taky se dá lépe připravit předem, jít ven a dodělat za pár minut.

Brokolici rozdělte na růžičky. Růžičky dejte na 3 minuty povařit do vroucí vody. Pak vyndejte.

Z listů kapusty vykrojte středový košťál. Ten je tvrdý.

Zbytek kapusty nakrájejte na vidličkovatelné kousky a dejte po brokolici do stejné vody. Jakmile voda začně vřít, vyndejte.

Brokolici i kapustu nechte dobře okapat, než je použijete do salátu. Jak vám na nich zůstane moc vody, naředí to dresink a pak ho neucítíte,

Z pomeranče nožem seřízněte kůru tak, abyste odebrali co nejméně dužniny, ale abyste zase odstranili všechnu tu bílou šlupičku. Potom jej nakrájejte na čtvrtkolečka.

Červené zelí nakrájejte na vidličkovatelné kousky.

Omytá rajčta rozpulte.

Na dresink smíchejte v nějaké nádobě (stačí šroubovací sklenice od marmelády) olej, obě hořčice, sůl a trošku pepře. Pořádně protřepejte.

Ty obrázky focené na výšku jsou v blogu blbé. No…tak jsem ho otočila 😀

A teď je hotovo. Můžete samozřejmě zkusit posh variantu jako v receptu a naaranžovat to na mísu a teprve pak esteticky pokapat dresinkem a posypat semínky. Kromě toho, že je to posh, tak když zbude salátový základ nesmíchaný s dresinkem, tak to vydrží v lepší kondici, než to dojíte. Já jsem to udělala tak, že jsem ve velké míse promíchala všechny ingredience s dresinkem. Pak si každý nabral a semínka jsme si dosypávali podle chuti na talíři.

Kdybyste měli pocit, že nějaké ingredience máte moc, tak ji nedávejte všechno, ať nepřevládne. Ne všechny brokolice/kapusty/zelí jsou stejně velké 🙂

Servírovala jsem s chlebem a máslem/sýrem. A bylo to vcelku dost fajn. Myslím, že to zas znovu vyrobím.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *