Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Podzim a halloween

ŠVESTKOVÝ SALÁT S RESTOVANÝMI HROZNY A KOZÍM SÝREM

Podzimní, bohatý a velmi chutný salát

Aktuální číslo Albert magazínu (říjen 2021) mne nějak inspiruje k věcem, které obvykle nevařím. A tak jsem kromě švestkové limonády uvařila i tento podzimní salát (a ještě teda ten s kapustou).

Oproti originálnímu receptu jsem vyměnila vlašské ořechy za pekanové, protože i já chci být živa 🙂 Jinak jsem šla poměrně přesně podle receptu, ale využila jsem svoje oblíbené přepuštěné máslo. Ano, podobné saláty jsou vcelku „crcání“, takže je příjemné to uvařit pro víc jak dva lidi, protože to tolik času navíc nezabere.

ŠVESTKOVÝ SALÁT S RESTOVANÝMI HROZNY A KOZÍM SÝREM (4 porce)

Potřeby:

  • 100 g kešu ořechů (můžete-li vlašské, budou super)
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 300 g červeného hroznového vína
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce hustého balzamikového octa/glazé (takový ten tmavý dresink)
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • 125 g rukoly
  • 125 g polníčku
  • 300 g švestek
  • 200 g čerstvého kozího sýra
  • bageta a máslo na podávání, pokud chcete

PP: Ořechy nasucho orestujte v rozehřáté pánvi. Vsypte cukr, na mírném ohni nechte zkaramelizovat.

Původně jsem si říkala, že ten recept nefunguje, protože cukr se na ořeších nerozpustil úplně a bála jsem se, že to bude „nesprávně“ křupat. Ale nakonec to bylo úplně v pohodě a klidně bych si takové ořechy dala jen tak jako extra mňamku. Postup jsem tudíž ani neupravovala.

Z pánve jsem je nasypala na pečící papír a rozložila od sebe, protože jsem nevěděla, jestli se to nebude lepit, ale asi by to nebyl problém ani na talíř.

Hrozny jsem rozpůlila a vypeckovala, protože jsem nechtěla prskat pecky ze salátu.

Do pánve dejte máslo, rozehřejte. Přidejte hrozny a restujte 15 minut. Pak přidejte citronovou šťávu, promíchejte a prohřejte.

Zatímco se restují hrozny, umyjte si polníček (hodně se v něm drží písek, tak ať nemáte salát zbytečně křupavý). Rukolu samozřejmě taky umyjte, ale tam to tolik nepoznáte 🙂 Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na šestiny/osminy.

Orestované hrozny vyjměte děrovanou naběračkou do nějaké misky, ať vám v pánvi zůstane ta šťáva s máslem. Šťávu z pánve dejte do misky a přidejte hořčici, med, olivový olej a balzamikový ocet. Dobře promíchejte, až se spojí do vynikajícího sladkokyselého dresinku.

Na talíře rozložte umytý polníček a rukolu. Na to rozdělte švestky, hrozny a sýr. Pokapejte dresinkem. Posypte medovými ořechy.

Podávejte s bagetkou a máslem jako lehkou a skvělou večeři.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *