Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Podzim a halloween · Pro děti · Rychlé a snadné · Vegan

ŠVESTKOVÁ LIMONÁDA

Jednoduchá limonáda, když máte moc švestek, nebo podzimní náladu

mám ráda recepty z Albert magazínu, protože jsou prostě skvělé. Zajímavé je, že prakticky nikdy nedělávám limonády. A to nejen odsud, prostě vůbec. Mě se to jako moc líbí, ale nějak na to nejsem. O to víc mne překvapilo, když jsem se okamžitě rozhodla připravit tady tuhle a hned jsem běžela pro švestky.

Překvapila jsem sama sebe i tím, že mám doma mletý badyán 😀 No a upravila jsem množství cukru. Dala jsem 100 g (tedy polovinu originálního receptu) a můj odborný chutový poradce říkal, že by dal ještě méně. Takže pokud budete mít sladší švestky, dejte klidně pod 75 g.

ŠVESTKOVÁ LIMONÁDA (na cca l,5 l)

Potřeby:

  • 500 g vypeckovaných umytých švestek
  • 75-100 g pískového cukru
  • 2 citrony
  • 1 l vody
  • čtvrt lžičky mletého badyánu
  • čtvrt lžičky mleté skořice

PP: Švestky máte umyté, vypeckované, rozpůlené. Dejte je do mixéru, přidejte trochu vody (třeba 250 ml) a pár minut mixujte. V originálním receptu to dělají tyčovým mixérem. Asi to jde, ale mě přijde mixér-blender lepší. Výhoda tyčáku by byla v tom, že si pak lehce promícháte i v druhé fázi bez špinění další nádoby.

Rozmixované švestky přeceďte přes jemnější síto.

Do přecezené švestkové tekutiny přidejte vymačkanou šťávu z citronu, cukr, zbytek vody (750 ml), badyán a mletou skořici.

Dobře promíchejte – nejlépe mi to šlo, když jsem to krátce „provrčela“ tyčovým mixérem na nižší stupně.

Hotovoooooo

Takhle na podzim? Vynikající! Mňam.

Nijak dlouho to netrvá a je to skvělé. Celkem mi dává smysl i to, že se do mixéru dají všechny suroviny kromě 750 ml vody (ledaže máte tak velký mixér). Ale bála jsem se, že kdyby se mi dobře nerozpustil v mixéru cukr, tak že bych ho nepřecedila přes síto 🙂 Rozhodně by to šlo vyřešit cukrovým sirupem, nebo i nějak dál, ale umývání nádobí nebyl žádný problém, stačilo opláchnout. Tak jsem to víc neřešila. Ale vím o tom 🙂

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *