Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Dárkové recepty · Ostatní · Rychlé a snadné · Vegan

DOMÁCÍ KOKOSOVÉ MLÉKO

Hned hotové kokosové mléko do kávy, palačinek, nebo asijské kuchyně

V jedné FCB skupině přátel, kde si sdílíme recepty Markéta napsala „Kokosové mlíko jako z obchodu (oh wait lepší)“, a tak jsem to musela vyzkoušet, jakkoliv kokos není moje nej surovina.

Ono teda ne, že by to s tím kokosem jako mojí méně oblíbenou surovinou bylo nějak moc poznat, protože jen na blogu najdete

ale obecně si kokos nevybírám 🙂 O to překvapivější byla moje reakce na toto mléko.

Kdyby přece jen pro vás kokosové mléko nebylo, už jsem zkoušela i ovesné mléko a kešu mléko a bylo to úplně na pohodu i s mým obyčejným mixérem (nemám žádné smoothie dělo).

V mých představách je v našich podmínkách často mnohem jednodušší koupit strouhaný kokos (a hodně lidí to má doma, moli to nežerou), než kokosové mléko.

V originálním receptu byla ještě špetka soli, ale já jsem ji tam zapomněla dát a chutnalo mi to bez toho, tak jsem to už nedoplňovala. Nicméně sůl zvýrazňuje chuť, takže to můžete chtít vyzkoušet.

DOMÁCÍ KOKOSOVÉ MLÉKO

  • 5 lžic strouhaného kokosu
  • 450 ml horké vody

Postup:

Kokos nasypte do mixéru (blender).

Zalijte vodou tak, aby byl kokos ponořený. V mém mixéru to bylo 200 ml horké vody. Mě fungovala horká voda z kohoutku, ta bude mít u nás tak 60 stupňů.

Voda a kokos, nic velkého

Mixujte cca 2-3 minuty (nebo dokud nepřijde někdo se spícím dítětem na rameni).

První mixování vody a kokosu

Dolijte zbylých 250 ml vody, teď byste měli mít celkový objem cca 500 ml. Mixujte několik dalších minut, třeba 4.

Rozmixovanou směs nalijte do plátýnka – v mém provedení jemná čistá bavlněná utěrka vložená do cedníku nad plastovou misku. Nechte chvíli vykapávat volně, třeba 10 minut.

Pak vyždímejte utěrku/plátýnko, až tam žádná tekutina nebude a zbude vám jen vlhký kokos.

Ten kokos by určitě šel ještě někam použít, ale samozřejmě bude „vyžvejkaný“ od chuti i šťávy, tak s tím musíte počítat. Ale asi se k tomu dá chovat trochu jako ke kokosové mouce do nějaké buchty, nebo tak.

A máte hotovo. Mělo by vám vyjít cca 350 ml hotového mléka.

Připravila jsem ho a bylo ještě vlažné. Ochutnala jsem ho a bylo tak vynikající, že jsem ho začala pít…prostě…jako když pijete mléko z hrnku 😀 A to je u mne a kokosového mléka překvapivé. Takže ano, domácí kokosové mléko má rozhodně něco do sebe, protože tohle běžně nedělám.

Tohle kokosové mléko vám rozhodně nevyrobí ten velký „smetanový“ vršek nahoře. Mé méně tuku, takže je i jemnější chuťově. Ale určitě najdete recepty, kam ho chcete použít. Za mne určitě do kávy, do palačinek, do asijských jídel, na tapiokový pudink… Samozřejmě nějaký tuk a hmotu v sobě má. Když ho necháte vychladit v lednici, bude to vypadat cca takto. Samozřejmě, když ho nahřejete, zase se to spojí…

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *