Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Vegan

VEGAN CREAM CHEESE

Zaujal mne jeden blog a pak to takhle dopadá…zkoušela jsem veganský sýr, v mém případě v roztíratelné variantě jako cream cheese.

Originální recept zde, moje upravená verze níže
https://www.biggerbolderbaking.com/vegan-cheese-recipe/

1/2 cup kešu, 1/4 cup tapiokového škrobu (tapiokové mouky), 1/4 cup kokosového oleje, 3 lžíce agar-agar, 1 lžíce čerstvé citronové šťávy, 1,5 lžičky soli, 120 ml studené vody, 220 ml horké vody
Kešu jsem v misce zalila vařící vodou a nechala jsem stát několik hodin. Do mixéru jsem dala slité kešu (mj. nabobtnají), tapiokový škrob, kokosový olej, agar, citronovou šťávu, sůl a 120 ml studené vody. Mixovala jsem několik minut do hlaďoučké pasty. Pak jsem postupně přilévala 220 ml horké vody a nechala jsem spojit. Směs jsem dala do nepřilnavého hrnce a za stálého míchání jsem vařila. Šlo to rychle, cca za 2-3 minuty bylo hotovo. Že je to hotové poznáte podle toho, že se udělá jednolitý bochánek, který je sýrově lepivě/nelepivý. Přendáte do misky a necháte vychladnout několik hodin v lednici.

Poznámky
– v originálním receptu se voda přidává až po rozmixování ostatních surovin, ale můj mixér to prostě nezvládne, musela jsem udělat změnu a ta se podle mne projevuje tím, že mám sýr zatepla méně krémový, jinak to nevadí
– neuměla jsem sehnat tapiokový škrob (teď už vím, že ho mají např. v asijské prodejně vedle restaurace Mango, Mango je Benešova 22, Brno, prodejna vedle), tak jsem se snažila rozmixovat nejmenší tapiokové perly. Nepodařilo se mi z nich udělat prášek, mixér opět protestoval, jsou fakt tvrdé. Ale na funkci (ani rostlináře) to podle mne nemělo vliv
– nepoužila jsem lahůdkové droždí, nedělá mi dobře, to ale může být velká změna chuti
– na snadnější vyklápění tam používají proužek pečícího papíru vložený do misky před nalitím sýra, podle mne by stejně fungovalo vymazat misku olejem (to první jsem testovala a fungovalo)
– cenově mi to vychází cca 110 Kč na 360 g sýra, což mi přijde DOST dobrá cena na veganskou potravinu. Když jsem si u nějaké položky nebyla jistá, za kolik jsem ji koupila, tak jsem dala trochu vyšší cenu, takže to asi bude méně.

Verdikt
Za mne je to rozhodně použitelné, když to dáte do nějaké bagety, kterou obložíte dalšími věcmi. Akorát neznám žádný mazací sýr typu žervé, který by měl kokosovou chuť. To ho prozradí, ale možná, že pokud použijete přesněji originální recept, bude to ještě víc autentické. A taky možná zabere přidat nějaké bylinky na ochucení. A možná je to druhem kokosového oleje (měla jsem bio kokosový olej Zdravý den). Strukturu měl ale „sýr“ skvělou, žádné lepení v puse. Příprava extra rychlá (kromě namáčení kešu). Nemohla jsem to presentovat jako sýr, protože ochutnávači byli překvapení neobvyklou chutí, takže lépe tomu říkat pomazánka. Nápad, který by podle mne mohl být dost zajímavý ….udělat to nasladko a mít z toho Rafaelo kuličky. Možná pro zvyklého vegana je tohle prostě ok a já jsem jen příliš zvyklá jíst živočišně 🙂
Nakonec jsem z něj udělala vajíčkovou pomazánku s trochou česneku a zelenou natí a bylo to super!

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *