Bezlaktózové · Bezlepkové · Dárkové recepty · Sladké nepečené · Vegan · Zimní a vánoční

POMERANČOVÁ KŮRA V ČOKOLÁDĚ

Jednoduchá, šťavnatá, nepečená sladkost

Víte, jak tohle vzniklo? Dělala jsem pokus o nealkoholický likér podle receptu Arnošta z Pardubic. A říkala jsem si, jak ten asi bude fungovat, když je tam minimum konzervantu. No…nefungovalo, zplesnivěl po 20 dnech. Ale zase mi zbyly bio pomeranče a „donutily“ mne udělat tento recept 😀

Recept nedoporučuji, nepřišla jsem na to, jak funguje

Recept na pomerančovou kůru s čokoládou není žádná novinka. Vlastně je možné, že to znáte z dětství. Akorát já jsem ho dělala vždycky pouze s bio pomeranči a….ty nejsou na každém rohu. Konkrétně tento postup jsem převzala od Emanuela Ridiho. Je to můj oblíbený čech-ital, protože jeho kuchařská čeština je prostě milá 🙂 Objektivně! 😀

Od originálního receptu jsem se odchýlila absencí cukru na obalení, já to nerada. Ale bude to s tím vypadat asi svátečněji. No a taky jsem vlastně nezvážila, kolik jsem měla té pomerančové kůry – sákryš 😀

POMERANČOVÁ KŮRA V ČOKOLÁDĚ (na cca 48 kouků)

Potřeby:

  • 4 bio pomeranče
  • 100 g krystalového cukru
  • 100 ml vody + 3 x 1 l vody na spařování
  • 150 g oblíbené čokolády na namáčení (u mne zrovna čokoláda na vaření Lidl, tabulka 200 g)

Postup:

První a zásadní část je, že musíte najít další dobrovolníky, kteří s vámi sní dužninu z pomerančů. Pokud nemáte, doporučuji něco jako zázvor s pomeranči a medem. U nás doma tento krok nebyl problém 😀

Pomeranče oloupejte tak, že si kůru nožem naříznete na osm podélných řezů – tedy nejdřív čtyři a mezi ně čtyři. Vysvětlit to neumím, na pomerančích ještě pozůstatky řežu vidíte. Jde o to, že pak budete z pomerančů loupat pravidelné osminy kůry, s kterými se bude hezky pracovat.

Nijak nesundáváme tu bílou hořkou část, to se vyřeší později vařením.

Do hrnce dejte cca litr vody, přiveďte k varu. Vhoďte kůru a jemným varem (ať to nevře jak brambory) vařte zlehka 2 minuty. Pak pomeranče vyndejte (děrovanou naběračkou). 10 minut je nechte chladnout třeba na talíři. Vodu vylijte.

A tohle udělejte celkem třikrát vždy s novou vodou! Tedy 3 x 2 minuty vaření/spařování, 3 x 10 minut chlazení (nebo i víc, to je jedno).

Mezitím si v hrnci svařte 100 ml vody s 100 g cukru. Svařený sirup je tehdy, když dělá takové velké průzračné bubliny a cukr už je zcela rozpuštěný. Nechte vychladnout.

Až je zcela hotová kůra, namočte ji do pochladlého sirupu a nechte tam třeba….hmmmm…30 minut.

Na fotce se to tolik nezdá, ale je to prakticky kompletně namočené v sirupu

Až máte kůru vykoupanou, vyndejte a rozložte třeba na talíř. Tam nechte cca 30 minut, aby oschla a držela na tom lépe čokoláda.

Ten zbylý ochucený cukrový sirup samozřejmě nevyhazujte! Oslaďte si s ním velmi jednoduchý domácí ledový čaj a bude to velká bašta!

Oschlé pomerančové kousky podélně rozkrojte napůl, ať nejsou tak velké. A tím bychom se měli dostat na těch 48 kousků, pokud mě matematika neklame 😀

Rozpusťte si ve vodní lázni čokoládu/čokoládovou polevu/něco čokoládového, co ztuhne.

Pomerančové kousky ještě před nakrájením, aby nedošlo k mýlce.

Na plech si dejte pečící papír.

Každý kousek kůry napůl namočte do čokolády, nechte okapat (máme dvě ruce, tím, se to zrychluje). Dejte na pečící papír. Nechte čokoládu zatuhnout. Uchovejte v suchu a ideálně v nějaké spížo-teplotě. V lednici nebude čokoláda po vytažení tak hezká, ale lepší, jak na radiátor 😀

Teď si můžete říct – to ale celé hrozně dlouho trvá! Pořád se na něco čeká. Co to jako je za recept?! Ve skutečnosti pro mne třeba ideální. Udělám kousek. Pak to na mě počká. Zase udělám kousek, zase to počká. Ideální, když třeba dvě hodiny uspáváte průběžně se probouzející dítě 😀 A taky to krásně ovoní byt.

A máte hotovou kandovanou pomerančovou kůru polomáčenou v čokoládě.

Mě to teda chutná moc. A výhodou je, že je to taková méně obvyklá chuť na vánočních mísách s cukrovím. A po takových se sahá často 🙂

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *