Sladké pečené · Zimní a vánoční

MUŠLIČKY S JAHODOVOU PUSINKOU UVNITŘ

Kombinace mezi pusinkou a placatou sušenkou, osvěžené sušenými jahodami

Když jsem koukala na jedno video od Gemmy z Bigger bolder Balking, tak jsem narazila na blogerku Natashu (BTW ten její blog a recepty vypadají úžasně!) a její recept na Meringue Shell Cookies. Ale mě se tam „nelíbily“ (alergie) ořechy a celé mi to přišlo příliš vánočně klasické 😀 Tak jsem přemýšlela, co místo ořechl – napadly mne pistácie. Ale pořád se mi to nezdálo a chtěla jsem ochutit pusinku nějak jinak. Hledala jsem recepty a nakonec jsem našla nějakou inspiraci v různých ochucovaných a barevných pusinkách (meringues). A tak vznikl tenhle recept – klasické křížení.

Pusinkové náplně je rozhodně hodně, ale na druhou stranu jsem z toho pak nějak „úmyslně“ udělala ještě pusinky – tzn. pusinkovou hmotu jsem dala do sáčku se špičkou (lžičkou by to taky šlo, ale nebylo by to tak hezké) na pečící papír. Pekla bych 30 minut na 130 stupňů. Ale je potřeba pusinky kontrolovat, jestli už jsou. Když jsou hotové, tak jsou zespodu zlehýnka béžové a shora už nejsou měkké. Mě třeba to přijde složité udělat je fakt správně…jakkoliv jsem zkoušela už i pusinky z aquafáby.

Jen ten název je možná až trochu moc na sexistické prasátečko, ale nenapadl mne lepší. Kamarádka to dorazila dotazem: „Tak kde máš ty plněné nemravné buchetky?“. Jak jsem dopadla 😀

MUŠLIČKY S JAHODOVOU PUSINKOU UVNITŘ

Potřeby na těsto:

  • 226 g másla v pokojové teplotě
  • 0,5 šálku (cup) (bezlaktozové) smetany
  • 3 žloutky
  • 315 g hladké mouky

Potřeby na pusinky:

  • 3 bílky
  • 3/4 šálku (cup) pískového cukru2
  • cca 35 g lyofylizovaných jahod (jasně, že by šlo i jiné ovoce, volila bych kyselkavé)
  • moučkový cukr na posypání
  • papír na pečení

Postup:

Do mixéru s hnětacím hákem dáme máslo, smetanu, mouku a žloutky.

Necháme spojit v těsto. To zabalíme do folie a dáme do chladničky.

Za pár hodin, nebo třeba druhý den (moje oblíbená varianta) budeme pokračovat.

Rozmixujeme lyofilizované ovoce. Nemusí to být úplně na prach, jako já.

V mixéru s dobře odmaštěnou (umytou jarem) a usušenou místou i šlehací metlou minutu šleháme bílky.

Pak k bílkům přisypeme cukr.

Znovu mixujte 5 minut, až je sníh sametově bílý a tvoří pevné vrcholky…

Do sněhu zamícháme jahodový prášek.

Těsto rozdělíme na 4 stejné díly. Každý z nich na 3 díly. A každý z nich na 5 dílů 😀 Prostě z toho udělejte 60 kousků.

Každý kousek uválejte do kuličky.

Kuličku rozplacatíme, například malým válečkem. Ale šlo by to i rukou, kdyby bylo nejhůř, jen to nebude tak rovnoměrné. Má z toho být kolečko cca 6 cm o průměru.

Doprostřed dejte cca půlku lžičky sněhové směsi.

Mám tam té náplně moc

Kolečko přeložte napůl

A teď ještě jednou napůl

A to je hotová jedna „sušenka“. Samozřejmě to nedělejte po jedné jako já trubka první plech. Po čtvrtinách (15 kusů) to bylo fajn a výrazně rychlejší. Pak i s dítětem (nemíchej mi prosím to těsto s bílkem, co kdybys sis vyválel to svoje těsto, já bych to potřebovala to svoje rovné a bez děr, prosím….) zvládám udělat plech, než se dopeče ten předchozí.

Dejte na pečící papír na plech. Na jeden plech jsem bez problému dala 30 kusů, mohly být i vcelku blízko u sebe.

Troubu mějte předehřátou na 165 stupňů. Pečte cca 20 minut.

Estetika by byla větší, kdybych já hamoun nedávala tolik náplně.

Nechte vychladnout. Pak teprve pocukrujte (nebo cukr zmizí).

Když tam dáte spíš méně náplně (než já), bude to vypadá hezčeji. Na druhou stranu, když se to pocukruje, vyjde to nastejno :-).

Tohle cukroví není moc sladké a je méně obvyklé. Je tam jemná chuť jahod. Zlé jazyky (1 kus) tvrdí, že je málo vánoční, ale statisticky to dalších několik názorů vyvrací 😀 Naprosté většině testerů to chutnalo strašně moc, některým průměrně. Tak to mi přijde jako slušný výsledek.

A ano, není to potřeba péct pouze o Vánocích 🙂

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *