Bezlaktózové · Bezlepkové · Dárkové recepty · Rychlé a snadné · Sladké nepečené · Vegan · Zimní a vánoční

KOKOSOVÉ KOUSKY V ČOKOLÁDĚ

…a uvnitř barevné po borůvkách!

Já už jsem to psala, že kokos není moje oblíbená chuť, ale moc se to u mne nepozná. Znám totiž někoho, kdo ho má rád. A protože opravdu ze zásady nesoutěžím s již osvědčenými druhy cukroví (např. vynikající kokosová roláda od babičky), tak najdu jiný způsob, jak udělat kokosovou radost. Když se mi nechce dělat kokosky (taky nevděčné, protože hned mizí), tak je na řadě tohle.

Tenhle recept už jsem dělala, ale nezapsala jsem si, jak jsem ho upravila. Pamatovala jsem si jen princip. Naštěstí jsem to asi intuitivně udělala stejně, takže to opět vyšlo. Originál je z Apetitu leden 2018, ale já obvykle nemám doma lyofyzilizované borůvky (nebo dávají i maliny). A než bych je sháněla, tak by se mi mohlo přestat chtít dělat tento recept. Tak radši použivám mražené borůvky. Ano, dělá to samozřejmě jinak barevné efekty, než originál, ale mě to neva 🙂

Takže šup na to. A kdybyste chtěli neborůvkovou verzi, tak taky umíme TADY.

Pokud koupíte levný (tedy hodně suchý kokos), je možné, že poměry nebudou odpovídat. Pro ten případ funguje doplnit to kokosovým mlékem. Ale radši koupit lepší kokos, jako fakt.

KOKOSOVÉ KOUSKY V ČOKOLÁDĚ

P:

  • 2 hrnky strouhaného kokosu
  • 0,5 hrnku kokosového mléka
  • 4 lžíce kokosového oleje/másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 0,5 hrnku rozmražených borůvek (včetně šťávy, kterou pustí)
  • cca 300 g čokolády/čokoládové polevy na obalování

PP: Dejte do mixéru se sekacími noži vše kromě čokolády. A rozmixujte

Rozmixujte, až se vše spojí. Bude to taková fialová hmota se stále viditelnými kousky kokosu.

Fialovou hmotu dejte do plastové krabičky o rozměrech cca 30 x 15 a pečlivě uhlaďte. Rozměry jsou tu jen od toho, že chcete, aby z toho byly ideálně nějaké přiměřeně vysoké tvary, až to budete krájet.

Nechte cca 1-2 hodiny zatuhnout v lednici (no a nebo déle).

Vyklopte z misky. Mě to šlo bez problému a nemusela jsem si pomáhat a ani se mi to nezlomilo. Ale pokud si nebudete jistí, tak můžete krabičku zvenku krátce ponořit do horké vody.

Hotovou placku nakrájejte na kostky. Mě to šlo krájet nejlépe pilkovým nožem na rajčata, ale nůž na chleba bude taky fajn. U klasického rovného nože by se to mohlo víc lámat.

Pokud by se vám to lámalo, zkuste nechat chvilku v pokojové teplotě a bude to ok.

Pokud se vám stane, že se nějaké kusy odrolí, nebo rozlomí. Prostě to v ruce spojte a udělejte kuličku/tvar. A přihoďte k ostatním. Nic se neděje.

Dejte kostky chladit do mrazáku aspoň hodinu. A nebo si takto můžete nachystat i dlouho předem.

Mezitím si rozehřejte čokoládu/polevu. Doporučuji spíš použít čokoládu a k tomu já přidávám kousek 100% ztuženého tuku, protože…je to krásně hladké a dělala to tak už babička 🙂

Nejvíc se mi osvědčilo používat vidličku, protože mezi hroty dobře protéká přebytečná čokoláda.

Obalte všechny kousky.

Teď jen vychladit a je hotovo.

Je to skvělý recept, který můžete udělat zcela bez cukru – buď dokonce nepoužijete čokoládu, nebo použijete čokoládu bez cukru. A podle toho, jakou čokoládu/polevu zvolíte, tak bude/nebude veganský.

Kromě toho, že je to suprově variabilní recept, tak je ještě opravdu skvělý. štavnatý ochucený kokos v čokoládě. To vše krásně do ruky. Doporučím vaší (i nevánoční) pozornosti! Teda….pokud máte rádi kokos 😀

Jojo, ty hezčí na focení byly nahoře, tak jsme je pro jistotu snědli a fotila jsem ty hrbolaté 😀

A ještě jeden tip – kostky si můžete nachystat předem a nechat připravené v sáčku/krabičce v mrazáku a balit v čokoládě podle potřeby. Nebo třeba jak zbude čokoláda z nějakého jiného zdobení. Tím budete mít vždycky rychle po ruce další várku cukroví a bude to vždycky čerstvé. A taky vyřešíte zbytky čokolády, které se často objevují.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *