Bezlaktózové · Bezlepkové · Dárkové recepty · Rychlé a snadné · Sladké nepečené · Zimní a vánoční

KOKOSOVÉ KOUSKY V ČOKOLÁDĚ II.

Jako Bounty, ale vegan 🙂

Už jednou jsem dělala kokosové kousky, ale tehdy byly s borůvkami tzn. uvnitř fialové. Pak jsem ale uviděla v kuchařce od MaruškyVeg ještě tuhle variantu. A to se musí vyzkoušet. A mimochodem teď (mezi mým vařením a zveřejněním tohoto) ještě udělala Maruška variaci tohoho receptu jako malinové bounty. To mi teda přijde jako skvělá varianta.

Byla dobrá příležitost udělat radost kamarádce, takže se takovéhle dobroty velmi hodily.

Protože jsem úplně nevěřila svému mixéru, tak jsem trochu změnila recept. A udělala jsem správně, nedal by to. No a taky jsem si to trochu zjednodušila, protože se znám.

Pokud koupíte levný (tedy hodně suchý kokos), je možné, že poměry nebudou odpovídat. Pro ten případ funguje doplnit to kokosovým mlékem. Ale radši koupit lepší kokos, jako fakt.

KOKOSOVÉ KOUSKY V ČOKOLÁDĚ II.

Potřeby na směs:

  • 100 g kešu ořechů (nesolené)
  • 150 g sušeného strouhaného kokosu
  • 50 ml sirupu (agáve, nebo rýžový)
  • 50 g kokosového oleje

Potřeby na polevu:

  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 100 g čokolády (spíš tmavou, nesladkou bych použila)

Postup: Kešu ořechy na pár hodin namočíme do vody. Ony nám nabobtnají.

Namočené ořechy (už bez vody) dáme do mixéru spolu s kokosem a mixujeme, až ta hmota bude trochu taková spojující se.

Přidejte sirup a rozpuštěný kokosový tuk.

Mixujte, až se hmota tváří, že by se rychle propojovala. Budete muset možná občas sesunout směs lžící.

Směs natlačte do plastové formy. Pečlivě ušťuchejte. Dejte pořádně vychladit – ideálně na pár hodin do lednice. Nebo na hodinu do mrazáku.

Nakrájejte na kousky. Je v tom tuk, takže nejlépe to půjde teplým vroubkovaným nožem, ale mě funguje dobře i studený vroubkovaný nůž. Pokud se nějaké části rozdrolí, můžete je bez problému spojit rukou. Stejně tak pokud byste chtěli spíš tvar Bounty tyčinek, tak to uděláte rukou.

Nakrájené kousky dejte aspoň na půl hodiny do mrazáku. Když to vynecháte (ehm, jako já při testu, když jsem byla nedočkavá), tak vám bude po namáčení čokoláda víc stékat a nebudete mít tak krásné kostky, jako by mohly být, i když zase budete mít tenší vrstvu čokolády.

Rozpusťte čokoládu s kokosovým tukem.

Kokosové kousky obalte v čokoládě. Mě se nejvíc osvědčilo nechat je vždycky okapat na vidličce, protože čokoláda je díky kokosovému tuku hezky řídká.

Kousky v čokoládě pokládejte na pečící papír. Pak dejte ztuhnout do lednice.

Je to jemné, málo sladké (ano,můžete si to dosladit), kokosové, šťavnaté až trochu krémové. Nádherné!

Samozřejmě, že to může být i jako vánoční cukroví, kdybyste chtěli. A klidně to spáruje s těmi borůvkovými, jestli je to něco, co máte rádi. Bude to poetické.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *