Bezlaktózové · Bezlepkové · Sladké a pečení · Vegan

PUSINKY Z AQUAFÁBY

Huráááá – na svých odvážných hostech jsem testovala desert, který jsem opravdu dlouho chtěla vyzkoušet. Pusinky vyrobené bez vajec. Takže žádný našlehaný bílek, ale aquafaba…přeloženo jako voda z cizrny. Je to bezvaječné a veganské, což se může hodit. Mě ale nejvíc uchvátilo, že když rozdělám konzervu cizrny, tak tu vodu nemusím vylít, ale mohu ji použít.
Mělo by to jít i s jinými luštěninami, ale to jsem netestovala. Navíc kupuji v konzervě většinou jen cizrnu. 
Jeden z triků je, že potřebujete dostatek této aquafáby (zvlášť děláte-li večeři pro 9 lidí) – není problém to zmrazit a pak použít. Takže si můžete průběžně střádat tekutinu a jednou za čas ji využít místo bílku (nejen na pusinky, ale prý i jinde do pečení).
Jsou odvážlivkyně, které to zkusí rovnou jen aquafaba + cukr, já jdu na jistotu, takže jsem přidala xantanovou gumu, což by dle výzkumů měl být neškodný stabilizátor pro bezlepkové pečení. Seženete ve zdravé výživě jako bílý prášek v malém balíčku.
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E415
Jako každé pusinky, tak i tyhle jsou náročné v tom, když opravdu chcete, aby byl vnitřek ještě pružný a zvenku křupavý, to ale nijak nesouvisí s tímto receptem konkrétně 🙂

Tohle množství pusinek a krému by mělo vyjít cca na 7-8 pusinek 8 cm v průměru.

Pusinky
P: 110 g slité vody z plechovky cizrny, 1/4 lžičky xantanové gumy, 150 g moučkového cukru (prosít kvůli hrudkám), hrst strouhaného kokosu (není nutno)
PP: Troubu rozpalte na 100 stupňů.Vodu z cizrny s xantanem dáte do šlehačem a začnete šlehat na nejvyšší obrátky až z toho máte pevný sníh, trvá to cca půl minuty. Pak na pomalejší stupeň vešlehávejte moučkový cukr a kokos (chcete-li). Na plech dejte papír na pečení. Lžící tvarujte bochánky (nebo hogo fogo cukrářským sáčkem). Čím vyšší a větší uděláte, tím více se mohou „rozjet“ do stran. Já dělala 8-10 cm a nerozjely se mi skoro vůbec. Vložte do trouby a sušte cca 1-1,5 hodiny.

Čokoládový krém
P: 1 plechovka kokosového mléka z Albertu (fakt je na to nejlepší), 100 g čokolády na vaření (množství na 1 dort by mělo být dvojnásobné, pokud si krém oblíbíte…)
PP: Plechovku kokosového mléka dejte aspoň na 4 hodiny chladit do lednice, aby se oddělila tekutá a hustá část. Hustou část pak vyndejte do mísy. Nechte rozpustit čokoládu a pak ji nechte trochu vychladnout. Trochu vyšlehejte v místě kokosovou hmotu, pak přilejte čokoládu a vyšlehejte, až se spojí. Cca 20 minut nechte chladit v lednici a zdobte (já jen dala lžící). Když necháte v lednici dlouho, ztuhne a budete muset čekat. Je to nebezpečně dobrý krém!

Maliny a lístky máty nahoru zvládnete určitě a jsou tam fakt super.

Recept na pusinky jsem brala hlavně z http://www.veganotic.cz/…/285-veganske-pusinky-ze-2-ingredi…
Recept na krém jsem si bohužel uložila tak, že přesně nevím, odkud ho mám, ale podezřívám nějakou Cukrfree kuchařku od Janiny Černé

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *