Bezlaktózové · Bezlepkové · Sladké a pečení · Vegan

PUSINKY Z AQUAFÁBY

Huráááá – na svých odvážných hostech jsem testovala desert, který jsem opravdu dlouho chtěla vyzkoušet. Pusinky vyrobené bez vajec. Takže žádný našlehaný bílek, ale aquafaba…přeloženo jako voda z cizrny. Je to bezvaječné a veganské, což se může hodit. Mě ale nejvíc uchvátilo, že když rozdělám konzervu cizrny, tak tu vodu nemusím vylít, ale mohu ji použít.
Mělo by to jít i s jinými luštěninami, ale to jsem netestovala. Navíc kupuji v konzervě většinou jen cizrnu. 
Jeden z triků je, že potřebujete dostatek této aquafáby (zvlášť děláte-li večeři pro 9 lidí) – není problém to zmrazit a pak použít. Takže si můžete průběžně střádat tekutinu a jednou za čas ji využít místo bílku (nejen na pusinky, ale prý i jinde do pečení).
Jsou odvážlivkyně, které to zkusí rovnou jen aquafaba + cukr, já jdu na jistotu, takže jsem přidala xantanovou gumu, což by dle výzkumů měl být neškodný stabilizátor pro bezlepkové pečení. Seženete ve zdravé výživě jako bílý prášek v malém balíčku.
https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E415
Jako každé pusinky, tak i tyhle jsou náročné v tom, když opravdu chcete, aby byl vnitřek ještě pružný a zvenku křupavý, to ale nijak nesouvisí s tímto receptem konkrétně 🙂

Tohle množství pusinek a krému by mělo vyjít cca na 7-8 pusinek 8 cm v průměru.

Pusinky
P: 110 g slité vody z plechovky cizrny, 1/4 lžičky xantanové gumy, 150 g moučkového cukru (prosít kvůli hrudkám), hrst strouhaného kokosu (není nutno)
PP: Troubu rozpalte na 100 stupňů.Vodu z cizrny s xantanem dáte do šlehačem a začnete šlehat na nejvyšší obrátky až z toho máte pevný sníh, trvá to cca půl minuty. Pak na pomalejší stupeň vešlehávejte moučkový cukr a kokos (chcete-li). Na plech dejte papír na pečení. Lžící tvarujte bochánky (nebo hogo fogo cukrářským sáčkem). Čím vyšší a větší uděláte, tím více se mohou „rozjet“ do stran. Já dělala 8-10 cm a nerozjely se mi skoro vůbec. Vložte do trouby a sušte cca 1-1,5 hodiny.

Čokoládový krém
P: 1 plechovka kokosového mléka z Albertu (fakt je na to nejlepší), 100 g čokolády na vaření (množství na 1 dort by mělo být dvojnásobné, pokud si krém oblíbíte…)
PP: Plechovku kokosového mléka dejte aspoň na 4 hodiny chladit do lednice, aby se oddělila tekutá a hustá část. Hustou část pak vyndejte do mísy. Nechte rozpustit čokoládu a pak ji nechte trochu vychladnout. Trochu vyšlehejte v místě kokosovou hmotu, pak přilejte čokoládu a vyšlehejte, až se spojí. Cca 20 minut nechte chladit v lednici a zdobte (já jen dala lžící). Když necháte v lednici dlouho, ztuhne a budete muset čekat. Je to nebezpečně dobrý krém!

Maliny a lístky máty nahoru zvládnete určitě a jsou tam fakt super.

Recept na pusinky jsem brala hlavně z http://www.veganotic.cz/…/285-veganske-pusinky-ze-2-ingredi…
Recept na krém jsem si bohužel uložila tak, že přesně nevím, odkud ho mám, ale podezřívám nějakou Cukrfree kuchařku od Janiny Černé

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *