Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Vegan

VYNIKAJÍCÍ NEMASOVÁ PAŠTIKA

Paštika, u které nikdo nepoznal, že není z masa…

Kromě toho, že jíst luštěniny je zdravé, tak je mi to sympatické třeba v létě (kupovat vnitřnosti se ve vedrech bojím). Já na klasickou paštiku nedám dopustit, ale to neznamená, že tohle není žůžo.

Original recept v angličtině a v dvojnásobné dávce, která je cca pro regiment https://www.bosh.tv/recipes/faux-gras…

ČOČKOVÁ POMAZÁNKA – PAŠTIKA
(pro polovinu regimentu vojáků, do dvou skleněných čtvercových Ikea mis)

P:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 střední cibule
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • 1 stroužek česneku
  • 9 žampionů
  • 1 lžíce sekaného čerstvého rozmarýnu (když máte sušený, taky to půjde)
  • 1 lžíce sekaného čerstvého tymiánu (když máte sušený, taky to půjde)
  • 1 lžíce sekané čerstvé šalvěje (když máte sušenou, taky to půjde)
  • 3 lžíce koňaku
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 200 g doměkka uvařené francouzské čočky (puy), navařuje se cca o 100%
  • 75 g nasucho opražených vlašských ořechů
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce pyré z červené řepy (rozmixovaná uvařená červená řepa)
  • (veganské) máslo
  • červený pepř na ozdobu

PP: Namočit si aspoň na pár hodin čočku.

Čočku uvařit v neosolené vodě doměkka. To bude asi trochu déle, než píšou na obalu, protože ona se běžně používá víc na skus.

Já si jednou za čas upeču spoustu červené řepy a nějakou i rozmixuji – takže pak jen z mrazáku vyndám mraženou kostičku řepového pyré a nechám rozmrazit.

Na lžíci oleje opéct nahrubo nakrájenou cibuli do průhledna.

Žampiony nakrájejte na libovolné kousky – klidně to může udělat přiborovým nožem dítě:-)

V druhé pánvi na oleji chviličku opéct nahrubo nasekaný česnek, přidat nakrájené žampiony a podusit. Do podušených žampionů přidat rozmarýn, tymián, šalvěj a koňak (lze vyvařit kvůli dětem).

Všechny ingredience tyčovým mixérem (nakonec se osvědčil nejvíc) mixovat tak dlouho, až je z toho hladká pasta.

Dosolit a dopepřit podle chuti.

Rozdělit do mističek.

Nahoru zalít rozpuštěným máslem a já ráda posypu pár kuličkami červeného pepře, nebo dozdobím lístkem šalvěje. Čím lépe bude paštika upěchovaná v mističce (málo vzduchu) a čím lépe bude zalitá máslem (hladina jen máslo, nic nevykukuje), tím déle v lednici vydrží.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *