Bezlaktózové · Bezlepkové · Letní · Rychlé a snadné · Sladké nepečené · Uskladňování a zavařování · Vegan

VEGAN LEMON CURD

Nemáte vajíčka? Nevadí, uděláme lahodný citronový krém i tak…

Myslím, že se o mě ví, že když si můžu vybrat mezi Nutellou a Lemon curdem, asi (!) to bude Lemon curd. A klidně ho budu jíst lžičkou přímo ze skleničky. No a když zrovna na rohlik.cz nebudou mít Lemon curd, nebo když budu chtít dělat pokusy, zkusím udělat vlastní. A protože nemám ráda tepelně neupravená vejce, mám trochu strach z klasického Lemon curd dělaného doma. Proto mne opravdu zaujal recept na veganský, který jsem našla na mé oblíbené stránce Bigger Bolder Baking a už mám tento recept na mušce dlouho (na ten z mikrovlnky s tou naší opravdu odvahu nemám). Můžete samozřejmě zkusit ten klasický ze žloutků, to bych asi sáhla po receptu od Kitchinette, nebo z Pradobrot.

Překvapilo mne, jak moc je recept jednoduchý. Čekala jsem nějakou kulišárnu. Co se týká podobnosti s klasickým Lemon curd, tak můžu říct, že jsem těchto kupovaných krémů zkoušela více a rozhodně by mne nenapadlo, že tento je zrovna veganský. Řekla bych, že je jiný, ale to by bylo asi všechno. Možná je na zvážení ubrat množství cukru, ale ono to prostě je intenzivně citronové a sladké. Nemá to tak dokonale krémovou konzistenci jako klasický vaječný Lemon curd, je tam poznat použití škrobu (takže si představte pudink), ale čekala jsem to mnohem horší. Když se to před použitím promíchá ve skleničce, tak to pomůže. I když tomu, že po cca 10 dnech se u spodního zbytku trochu vystředila tekutina, bych už ani neříkala závada. Bála jsem se použití kokosového oleje, protože nemám ráda „kokosový „ocas“ ve spoustě veganských desertů a jídel. U teplého jsem ho tam cítila, po vychladnutí už ne, pokud jsem si nečichla přímo do skleničky. U namazaného na toast jsem tam kokos necítila. Trocha kokosovo-olejových „teček“ (nedokonale promíseného tuku) tak byla, ale nějak mi to nevadí. Kolem a kolem vzato mi to pořád přijde jako vcelku dobrý lemon curd 🙂

Na co všechno se dá použít lemon curd? No….třeba:

A jak jsme na tom cenově? Můj oblíbený Lemon Curd z Marks and Spencer stojí 340 g 110 Kč . Tento recept mne v podobném množství vyšel na 75 Kč (50 Kč bio citrony, 1 Kč škrob, 3 Kč cukr, 3 Kč mandlové mléko, 18 Kč kokosový olej) a nakupovala jsem na rohlik.cz, takže to zvládnete i levněji – můžete také bio koupit jen dva citrony a zbytek klasické, protože z dalších použijete jen šťávu. Pro větší množství (například na nějaký koláč) bych rozhodně použila tento recept místo kupovaného.

Škrob jsem zvyklá používat Maizenu, což je kukuřičný škrob. Nějak nemám důvěru v bramborové škroby, což je například Solamyl. Fungují ale stejně.

VEGAN LEMON CURD (cca 350 ml sklenici)

P:

  • kůra ze 2 bio citronů,
  • 3 lžíce škrobu,
  • 70 ml (1/3 cup) vody,
  • 225 g (1 cup) krystalového cukru (zvážila bych použít i 200 g),
  • 115 ml čerstvé citronové šťávy přecezené přes sítko (cca 4 velké citrony),
  • 60 ml (1/4 cup) mandlového mléka,
  • 60 g/ml (1/4 cup) kokosového oleje

Odšťavněte si citrony, nastrouhejte žlutou (! nikoliv už bílou) část citronové kůry.

Připravte si ingredience. Citronovou šťávu před použitím přeceďte od kousků.

Ne, nemusíte to dávat do mističek jako v televizi 😀

Do menšiho hrnce dejte škrob a citronovou kůru. Přidejte vodu a rozšlehejte metličkou (rozmíchejte dobře vařečkou) až je všechen škrob rozmíchaný. Pak přidejte cukr a citronovou šťávu a zase rozmíchejte. Začněte zahřívat směs a pořád míchejte. Pokud byste nemíchali, budete z toho mít hrudkovatý divný pudink 🙂 Bude to trvat pár minut a směs začne vařit, ztlumte a vařte mírně asi minutu. Přidejte kokosový olej a mandlové mléko a zase rozmíchejte. Pokud se olej vystředil, trochu ještě přidejte na teple a promíchávejte až se vše spojí.

Vypněte a nalejte do sklenice. Nechte vychladnout otevřené na pokojovou teplotu. Pak uzavřete a dejte do lednice. Mělo by to vydržet prý 3 týdny.

Jestli ho budu dělat znovu? No jasně! Přijde mi to super a můžu to udělat jednoduše i ve větším množství.

P.S. recept zlobí při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *