Bezlaktózové · Bezlepkové · Sladké a pečení · Vegan

DOMÁCÍ TWIX – VEGAN A NEVEGAN

Dlouho jsem neměla takový skvělý recept! Když jsem ho viděla, to bylo jasné, že ho musím zkusit. Vypadá naprosto „blbuvzdorně“, jednoduše a rozhodně má lepší složení, než klasické TWIX. Dá se vyrobit i veganský, bez lepku a bez mléka a vajec a klasického cukru. To může leckoho zaujmout.

DOMÁCÍ VEGAN TWIX

1. vrstva: 240 g mandlové mouky, 2 lžíce kokosové mouky, 70 ml rozpuštěného kokosového tuku, 115 g (1/3 šálku-cup) javorového sirupu, lžička vanilkového extraktu
2. vrstva: 115 g mandlového másla, 70 ml rozpuštěného kokosového tuku, 115 g (1/3 šálku-cup) javorového sirupu, lžička vanilkového extraktu, 1/4 lžičky soli
3. vrstva: 60 ml rozpuštěného kokosového tuku, 28g (1/4 šálku – cup) kakaového prášku, 2 lžíce javorového sirupu, špetka soli (1/8 lžičky)
PP: Vyšší pekáček (já použila cca 20 x 30 cm, ale větší už ne) vyložte pečícím papírem, troubu předehřát na 175-180 stupňů. Smíchat ingredience na první vrstvu, namačkat rovnoměrně do formy a pečeme cca 10 minut. Nechat vychladnout.
Smíchat suroviny na druhou vrstvu, nalít na chladný korpus. Dát do lednice ztuhnout.
Smíchat suroviny na třetí vrstvu, nalít na zatuhlou směs, dát do lednice ztuhnout.
Nakrájet na kousky dle preference a servírovat. V lednici mají vydržet týden, dají se i mrazit.

Vy jste ještě neběželi do kuchyně? Aha, tak to vám asi chybí mandlová, nebo kokosová mouka, nebo mandlové máslo. To taky doma úplně běžně nemívám, ale pořizuji to buď na rohlik.cz, nebo v mém obvyklém obchodě se zdravou výživou na Svoboďáku.
https://zdravischuti.cz/

Pak mne napadlo, co udělat i nevegan verzi, která zase zaujme zase někoho dalšího (třeba když někdo nerad kokos). A tak jsem se pustila do experimentů.

DOMÁCÍ TWIX KLASICKÉ

1. vrstva: 260 g mandlové mouky, 60 g rozpuštěného másla, 115 g (1/3 šálku-cup) javorového sirupu, lžička vanilkového extraktu
2. vrstva: 115 g mandlového másla, 70 g rozpuštěného másla, 115 g (1/3 šálku-cup) javorového sirupu, lžička vanilkového extraktu, 1/4 lžičky soli
3. vrstva: 60 g rozpuštěného másla, 28g (1/4 šálku – cup) kakaového prášku, 2 lžíce javorového sirupu, špetka soli (1/8 lžičky)
PP: Vyšší pekáček (já použila cca 20 x 30 cm, ale větší už ne) vyložte pečícím papírem, troubu předehřát na 175-180 stupňů. Smíchat ingredience na první vrstvu, namačkat rovnoměrně do formy a pečeme cca 13 minut. Nechat vychladnout.
Smíchat suroviny na druhou vrstvu, nalít na chladný korpus. Dát do lednice ztuhnout.
Smíchat(nešlehat) suroviny na třetí vrstvu, nalít na zatuhlou směs, dát do lednice ztuhnout.
Nakrájet na kousky dle preference a servírovat. V lednici mají vydržet týden, dají se i mrazit.

Cenové srovnání 
Když jsem viděla recept, tak cena byl jeden z prvních faktorů, který mne napadl, proč si to někdo neuvaří. Srovnávala jsem přes rohlik.cz, abych to měla někde stejně, ale když vyhmátnete javorový sirup z Lidlu, mandlovou mouku (umí taky Lidl) a máslo v akci, dostanete se do jiných sfér (taky to dělám). Šlo mi spíš i o srovnání vegan a nevegan verze, takže jsem nezapočítávala ani troubu.
Vegan cena
508 Kč celková cena za pekáček 
20 Kč průměrná cena za domácí tyčinku, která plus minus odpovídá koupeným TWIX (domácí jsou těžší, tak se to hůř porovnává) 
14 Kč kupovaná TWIX
Nevegan cena
353 Kč celková cena za pekáček 
14 Kč průměrná cena za domácí tyčinku, která plus minus odpovídá koupeným TWIX (domácí jsou těžší, tak se to hůř porovnává) 
14 Kč kupovaná TWIX
Ceny můžou být pro někoho překvapivé, pokud nejste zvyklí takto jídlo počítat. Zkuste to ale někdy u jiného druhu cukroví, nebo třeba u nějaké lepší bábovky (vč. elektřiny za troubu…). Možná budete koukat

Celkové srovnání verzí
– s veganským receptem se lépe pracuje
– vegan verze je opticky hezčí
– testovala jsem, jak se to chová v pokojové teplotě – pokud to dáte na rovný talíř (aby karamel nevytékal), tak i po hodině a půl jsou obě varianty v pohodě k jídlu. Vezmete je za sušenku a šup do pusy, takže na tyto účely lepší krájet menší kousky. Šikmé uložení tomu nesvědčí. Jinak je ale nutné je skladovat v lednici.
– ve vegan verzi je cítit kokos, což pro někoho je výhoda, pro někoho nevýhoda (v klasických koupených TWIX cítit není)
– dala jsem srovnat obě verze několika ochutnávačům, spíš se přiklonili ke klasické verzi, ale jen na přímé srovnání a každý z jiných důvodů (nemá rád kokos, nevegan verze působí šťavnatěji, nevegan verze má klasičtější/jasnější chuť), takže to považuji chuťově za dost na stejném levelu a je to vyloženě o osobní preferenci. U mne asi 51:49 vyhrává nevegan verze, protože tolik nemusím kokos, ale struktura se mi víc líbí u vegan. 
– klasická verze je levnější

Originální recept je od Gemmy
https://www.biggerbolderbaking.com/healthy-homemade-twix-…/…

Tak tyhle recepty….to se dost povedlo, moji milí! A pokud nic jiného, ten karamel rozhodně na něco použijte! Třeba do pohárů, nebo tak. A já mám minimálně inspiraci na vánoční cukroví 🙂

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *