Bezlaktózové · Bezlepkové · Jídlo · Rychlé a snadné · Sladké a pečení · Vegan

TAPIOKOVÝ PUDINK

Zase nějaký desert pro vaše mlsání

Jak narazím na něco nového, potřebuji to vyzkoušet, to se o mě ví. A tak se u Dr. Oetkera objevila novinka – Tapioca Pearls.
https://www.oetker.cz/cz-cs/nase-vyrobky/dezertni-speciality/tapioca-pearls

Mám ráda tapiokové deserty – asi nejvíc ujíždím na verzi s mangem ze Sklizena z rohlíku. Akorát cena se mi tolik nelíbí – za malou skleničku 100 g je to 30 Kč.
Edit: Prakticky stejný výsledek jsem získala, když jsem udělala neslazený tapiokový pudink a nahoru a dolů jsem dala Mango Samet od Schwartau http://www.schwartau.cz/dzemy-detail.html#mango-samet

foto z rohlik.cz

A tak jsem vyzkoušela tapioku i já. Použila jsem prostě a jednoduše návod na balíčku, což znamená…hodinu nechat bobtnat v tekutině (já bezlaktozové mléko + cukr), pak 10 minut za stálého míchání přivést pomalu k varu, pak minutu vařit. Navrstvit ideálně s čerstvým ovocem. Já použila marmeládu (to už bylo na mne moc sladké) a čerstvé borůvky (to fungovalo a příště použiju asi rozmražené).

Chuťově a konzistencí bych asi přirovnala tapiokový pudink ke kříženci pudinku a rýžové kaše (italského rizota), ale je to prostě na bázi škrobu, není v tom lepek.

Překvapilo mne, že perličky nabobtnaly za hodinu v tekutině celkem málo. Čekala jsem nějak víc. Když jsem procházela jiné recepty, než z balíčku, tak jsem zjistila, že se obvykle máčejí mnohem déle – v tom to asi bude.

Před a po nabobtnání Dr. Oetker, 1 hodina

Takto vypadá konzistence po uvaření. Perličky byly průhlednější, ale ne kompletně, což jsem původně očekávala. Evidentně ale byly uvařené dostatečně.

Hotová pudinková sada

No a když jsme u tapiokových perel obecně, co je třeba koupit ve větším balení? Můžete je koupit třeba ve zdravé výživě (v Omeze na Svobořáku mají několik velikostí ), nebo na rohlíku (2mm velikost, 500 g za 70 Kč), nebo přes internet ( https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=tapiokov%C3%A9+perly).
Ono totiž v tom krásném sáčku od Dr. Oetkera není nic jiného, než určité množství těch perliček 🙂 A pak je cena přípravy pouze o tom, co do toho dáte…mléko klasické, bezlaktozové, kokosové, sojové, čaj (aha, buble tea…) a tak dále.

foto z heureka.cz

Tady tohle je dobrý odkaz, kde jsou i informace, i recepty, i využití v české kuchyni.
http://makova-panenka.cz/rady/tapiokove-perly-jak-si-s-nimi-poradit-v-ceske-kuchyni/
Samozřejmě můžete použít spoustu receptů. Recepty se liší hlavně tím, že se perly nechávají nabobtnat mnohem déle než hodinu pole Dr.Oetkera.
https://kitchenette.cz/clanek/kokosovy-tapiokovy-pudink-s-karamelizovanym-kokosem
http://www.mycookingdiary.cz/recept/tapiokovy-pudink/
https://www.womanonly.cz/jak-udelat-tapioku-nebo-tapiokovy-pudink-bezlepkove-lahudky-z-asie/

Nejvíc se mi líbí recept z https://kitchenette.cz/ , takže toho se budu plus mínus držet

TAPIOKOVÝ PUDINK (z obyčejných koupených perel 2 mm, 2 porce)
P: 50 g tapiokových perel, 200 ml vody, 250 ml mléka (kokosového, klasického, bezlaktózového…), 1 lžíce cukru (nebo jiného vybraného sladidla např. med, sirup z agáve, javorový sirup, nebo bez sladidla), ovoce (čerstvé nebo rozmražené)
PP: Tapiokové perly promyjte pod proudem tekoucí vody. Dejte je do misky, zalijte vodou a nechte několik hodin a nebo do druhého dne nabobtnat. Když jsou perly nabobtnané, přemístěte je do hrnce, přidejte k nim mléko a vybrané sladidlo. Pomalu 10 minut zahřívejte až k bodu varu, pak minutu vařte. Hotový pudink dejte do sklenice (krabiček) s uzávěrem, aby následně nevysychal. Proložte ho ovocem. Můžete na něj samozřejmě nasypat ořechy, kokosové hoblinky, čokoládové kousky…co vás napadne.
Zkoušela jsem udělat pudink i oslazený i neoslazený. Chutnalo mi oboje a prostě neumím říct, co bylo lepší. Každý byl jiný.

Takže co nového si uděláte? Nebo jaký dobrý recept na tapiokový pudink mi doporučíte?

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *