Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Rychlé a snadné · Vegan

KEŠU MLÉKO

Dlouho jsem se chystala vyzkoušet kešu mléko, tak je to tu.

Asi bych zůstala v rámci doma vyrobených rostlinných mlék jen ve stádiu přemýšlení, ale z rohlik.cz mi tentokrát nepřivezli objednané bezlaktózové mléko, a tak jsem se na to vrhla. Nejsložitější na tom opravdu je jen to, abyste si vzpomněli namočit ty ořechy.

Kešu mléko má zásadní výhodu proti většině rostlinných mlék. Nemusíte je cedit, stačí dobře rozmixovat. Tím je rychlejší. Protiváhou je pak ale třeba cena kešu ořechů, protože takové ovesné mléko má úplně jiné náklady.

Pokud se tomu při jednoduchosti toho postupu dá tak říkat, tak recept mám z Downshiftology.
https://downshiftology.com/how-to-make-cashew-milk/
A mimochodem Lisa se věnuje i food prep. Tak jsem na ni koneckonců přišla
https://minniemalistka.cz/food-prep/
https://www.youtube.com/watch?v=vmdITEguAnE

KEŠU MLÉKO (na cca 750 ml)

P: půl hrnku nesolených kešu ořechů, 2 hrnky vody

PP: Kešu ořechy namočte přes noc/přes den do vody (náhodné dostatečné množství).

Ořechy opravdu hodně nabobtnají. Nevím, jestli je to dost vidět.

Nabobtnalé ořechy a 2 hrnky vody dejte do mixéru a pečlivě rozmixujte (mixér typu blender). Je to několik minut mixování. Zvládl to i můj mixér, který není nějak extra výkonný. Nevím, jak máte velký mixér, já jsem musela dělat původní dávkování nadvakrát, tak teď uvádím v receptu jen poloviční množství. A pro mne je akorát, protože vydrží prý cca max 5 dnů. Hotovo!

Samozřejmě kešu mléko se nechová jako klasické mléko. Není v něm laktóza, není tedy sladké (hodně receptů přidává špetku soli a nějaké sladidlo). A udělá i trochu jinou strukturu, když ho používáte na vaření/pečení. No ale to asi dává smysl, když to není klasické mléko, ne? 🙂

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *