Jídlo

KUPOVANÉ KUŘECÍ VÝVARY

Jak si stojí v porovnání kupované kuřecí vývary z opravdových surovin?

Samozřejmě, že kuřecí vývar není nic složitého. Receptů na ně najdete milion, ale někdy se stane, že ho zapomenete udělat, nebo si vymyslíte vaření na poslední chvíli v obchodě, nebo potřebujete jíst vývar a nemáte prostor, ani buňky si jej připravit z různých důvodů.

Nebrala jsem žádné „karamely z mrtvejch krav“ (hláška od Zdeňka Pohlreicha, ale už si nepamatuju odkud), ani jejich tekuté a gelovité verze. Takže žádná éčka, ale pouze srovnatelné výrobky s klasickými vývary, které si doma vyrobíte. A protože dobrý vývar si ráda dám prostě jen tak, do hrníčku, tak jsem jim dopřála tenhle test.

Silák kuřecí vývar
Na rohlik.cz je to 500 ml za 110 Kč (cca 220 Kč/l), ale seženete i jinde
Píšou, že ho vaří (táhnou) 6 hodin.
Ohledně ředění je na webu, že nahradí až 1 l vývaru, takže má víceméně stejné ředění jako Konečně vývar kuřecí od Koko. To by mohlo opět mít vliv na cenu…
Složení: voda, kuřecí maso a kostí, celer, petržel, mrkev, cibule, sůl, pepř, nové koření, bobkový list
Lze ho skladovat neotevřený ve spíži až půl roku, což je extra výhoda proti druhým dvěma vzorkům.
Tady je oproti ostatním vzorkům sůl. Bude to nejspíš proto, že chtějí vývar takový, že byste ho mohli i pít.
Tady psali ředění 1:1, takže jsem si udělala jeden hrníček ředěný a druhý neředěný. V tomto případě jsem nedosolovala, protože vývar opravdu příjemně slaný byl a stačilo mi to (solím málo) i v té neředěné variantě. Tady tenhle vývar bych byla schopná si asi splést s nějakým domácím. Byl opravdu příjemný, vyvážený, ochucený. Nic nevylézalo, nic nechybělo. V neředěné verzi to bylo opravdu rovnou na pití. A já mám ráda hodně silné vývary, tak bych s ním takhle asi i klidně vařila. V ředěné verzi ale pořád zůstávala vůně i chuť a na vaření byl opravdu vhodný. Barva dobrá, čirost průměrná (běžná usazenina dole). Všechny palce nahoru. Absolutní ideál i proto, že lze skladovat mimo lednici (nezabírá místo a lépe se převeze), jen ta cena.
https://obchod.vyvarsilak.cz/vyvary/silak-kureci/

foto z https://obchod.vyvarsilak.cz/vyvary/silak-kureci/

Rohlik.cz Kuřecí vývar
Na rohlik.cz je to 600 ml za 90 Kč (cca 150 Kč/l, takže teoreticky nejlevnější vzorek), jinde ho neseženete, protože je přímo pro rohlik.cz
Není tam nic o ředění, takže bych předpokládala, že se ředit nemá (tzn. cena dvojnásobná, když ostatní ředit „můžeme“?) a ani v rámci chuti bych ředění nedoporučila ani na vaření.
Píšou, že ho připravuje šéfkuchař Radek Šubrt ( http://www.radek-subrt.cz/), že by osobně? 🙂
Složení: voda, kuřecí skelety, mrkev, celer, petržel, cibule, řepkový olej, pepř černý celý, nové koření
Skladování v lednici, obvyklá doba spotřeby 20 dnů od dodání.
Oceňuji, že je bez soli, protože si s ním pak můžete dělat, co chcete.
V rámci těch tří vzorků, tenhle byl nejvíce zakalený (jako vývar, do kterého byste přidali jen nudle zcela nepoužitelné), vlastně odpovídá obrázku. Dole i drobty koření – nejspíš nové koření, protože pepř měl být celý.
Přestože nepsali nic o ředění, rozdělila jsem si vzorek na dva hrníčky a jeden jsem dala neředěný a druhý ředěný 1:1 s vodou. Vůně plus minus zůstala i v ředěné variantě, ale překvapivě mi připomínala nejvíc v jemném tónu základní vývar, co jsme dělali na zabíjačce (tzn. vepřový?). Když jsem testovala, tak jsem vyzkoušela nejdřív bez soli. U toho ředěného jsem cítila velmi málo chuti, to by podle mne nedávalo moc smysl do něčeho přidávat. U neředěného jsem nějak neměla pocit, že by mne to nadchlo a chtěla jsem vypít hrníček na ex. Necítila jsem tam nějak ani zeleninu, ani kuře. Když jsem to osolila, samozřejmě se chuť zvýraznila, ale ředěnému to stejně nepomohlo. A postupně mi z toho vylezlo, že hlavní chuť, kterou pořád dokola cítím je…koření. Tzn. pepř a nové koření.
Když dělám kuřecí vývar, je to mnohem…čistší, ať už i vůní, nebo chutí, nebo i vzhledem. Tenhle se mi nelíbí, nestál by mi za ten nákup, protože bych nedostala to, co podle mne je kuřecí vývar. Navíc ředěný se pro mne „nedá použít“, takže je potřeba počítat opravdu s cenou 150 Kč/l.
https://www.rohlik.cz/1328735-rohlik-cz-kureci-vyvar

foto z rohlik.cz

Konečně vývar kuřecí
Na rohlik.cz je to 450 ml za 75 Kč (cca 166 Kč/l), ale seženete i jinde
Píšou, že ušetříte 3 hodiny času.
Ředění je uvedeno 1:1, ale že máme přemýšlet hlavou, kam to lijem 🙂
Tohle je dílko od známé Veroniky Kokešové alias Koko https://www.menudomu.cz/o-koko/
Složení: voda, kuřecí maso a skelety, mrkev, cibule, pórek, česnek, petržel, bobkový list, nové koření, pepř
Skladuje se v lednici až 60 dnů, pokud ho máte koupený hned po výrobě.
V rámci těch tří vzorků, tenhle byl nejvíce čirý.
Oceňuji, že je bez soli, protože si s ním pak můžete dělat, co chcete.
Doporučené ředění bylo dle potřeby, ale jinak píšou 1:1 s vodou. Takže jsem provedla stejné ředění jako u kolegů – jeden hrníček půl napůl s vodou, jeden čistý. Nejdřív jsem ochutnávala bez soli – z tohoto vývaru je jasně cítit, že to bylo ze skeletů. Prostě cítím kosti. To není špatně 🙂 Preferovala bych víc cítit i zeleninu, ale rozhodně z toho nebyla cítit žádná nevyvážená štiplavost koření jako u vývaru z rohlik.cz. Ani ten ředěný není špatný, i když je samozřejmě méně intenzivní. Po osolení se chutě samozřejmě zvýraznily a už mi tam chuťově vylezla i nějaká zelenina. Tady už si dovedu představit, že bych si takový vývar dala do hrnečku a pila (ten neředěný), nebo jej do něčeho přidávala (ten ředěný, samozřejmě i neředěný). Takže tahle varianta se mi docela líbí. Příjemné. Koko potěšila – díky.

https://www.konecnevyvar.cz/

Verdikt?
Zaměřujeme se na kupované poctivé vývary, takže bychom měli srovnávat jen mezi nimi navzájem. Samozřejmě mi tam ale zůstává „dělám/nedělám lepší“. Nicméně přesto je zde pro mne jasný vítěz! A s velkým náskokem…

Na pití (neředěné)
1.místo Silák kuřecí vývar, 220 Kč/l
2.místo Konečně vývar kuřecí, 166 Kč/l
3. místo neobsazeno, nepoužitelné

Na vaření (ředěné, tudíž cena přepočítána na příslušné použitelné ředění)
1.místo Silák kuřecí vývar, 110 Kč/l
2.místo Konečně vývar kuřecí, 83 Kč/l
3. místo Rohlik.cz Kuřecí vývar 150 Kč/l

Pokud budete kupovat na vaření, tak vezměte (jen kvůli poměru cena/výkon) Konečně vývar kuřecí, pokud na pití, tak jednoznačně Silák kuřecí vývar. A pokud vám vadí ceny, tak udělejte super vývar doma. Krásně vám to tam i zavoní. Třeba recept od Cuketky…
https://recepty.cuketka.cz/kureci-vyvar/

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *