Bezlaktózové · Dárkové recepty · Sladké a pečení · Vegan

DOMÁCÍ KRTKŮV DORT III. – VEGAN

A nebo také dort pro ty, kdo mají rádi jemnou kokosovou chuť a kakaový piškot s banány 🙂

Jak už víte, na mém blogu se strhla taková menší bitka mezi krtkovými dorty. První byl od Ivet, druhý můj rodinný recept. Krabicový si můžete udělat sami. Pořád ještě čekám na dalšího nahlášeného bojovníka (všechno bude), ale v mezičase se přidal tenhle krasavec.

Já se přiznám bez mučení, že já tolik nefandím kokosu, takže to má tenhleten krtek se mnou těžké. Přesto musím konstatovat, že je skvělý. A jestli si myslíte, že byste poznali, že je veganský, tak to ani smykem. Každopádně pro kamarádku to ten nejlepší je (ta naopak má moc ráda kokos), a proto jsem ho rozhodně musela vyrobit. Ochutnala jsem ho před nějakou dobou zase od jiné kamarádky, která mj. umí i skvěle vegansky vařit (a také klíčit).

Recept na korpus pochází z tohoto receptu z veganotic.cz, nicméně použila jsem na radu kamarádky 1,5 dávky. Zbytek pokynů je už od kamarádky přímo.

Pokud vám přijde divné, že se používá i kypřící prášek i soda, tak mě takové recepty taky přišly divné, než jsem narazila na tento článek. Moc hezké vysvětlení. Možná to říkali někde v chemii…

Vzhledem k tomu, že jsem neměla žádného veganského strávníka, tak jsem nijak nekontrolovala, jestli mám 100% všechno vegan, ale našly by se jedině nějaké stopové prvky. Proto to ani nezdůrazňuji v receptu – předpokládám, že pro koho je to podstatné, tak si to pohlídá (typicky čokoláda).

DOMÁCÍ KRTKŮV DORT III. – VEGAN – 1 dort ve formě o průměru 22 cm

P korpus:

  • 110 g hladké mouky,
  • 100 g polohrubé mouky + na vysypání formy,
  • 45 g kakaa,
  • 75 g cukru,
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva,
  • 1,5 lžičky jedlé sody,
  • špetka soli,
  • 90 ml oleje,
  • 180 ml javorového sirupu (agávového v nouzi),
  • 310 ml rostlinného mléka (například mandlového, nebo kešu…),
  • 1,5 lžičky jablečného octa,
  • 2 lžičky vanilkového extraktu,
  • Alsan na vymazání formy

P náplň:

  • 3 plechovky kokosového mléka,
  • ztužovač šlehačky,
  • trochu moučkového cukru dle chuti,
  • 100 g čokolády (vegan),
  • 2-3 banány

PP: Kokosové mléko dáme na několik hodin do lednice. Potom otevřeme plechovku a z horní části plechovky odebereme takovýto krém. Ve spodní části zůstane poněkud odtučněný kokosový nápoj. Ten zpracujte/vypijte podle libosti.

Vyložíme spodek rozkládací dortové formy pečícím papírem, boky vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Troubu rozpalte na 180 stupňů.

Smícháme dohromady všechny suché ingredience na korpus. Smícháme dohromady všechny mokré suroviny na korpus a prošleháme metlou.

Teď smícháme mokré dohromady se suchými a prošleháme ručně metlou do hladkého těsta. Je to hned.

Těsto nalijte do formy apečte v rozehřáté troubě cca 30 minut. Třeba po 25 minutách udělejte test zapíchnutím špejle, kdyby byla po vytažení suchá, tak je to upečené, i když to je dříve.

Korpus „standardne krtkovsky“ seřízneme, vyřízneme okraj a vydlabeme část střídky, aby vznikla taková mistička. Odebraný korpus rozdrobíme na talíři a za chvíli bude jeho čas.

Kokosový krém vyšleháme se ztužovačem šlehačky a trochou moučkového cukru (podle chuti). Není potřeba šlehat nějak moc dlouho. Pak přidáme čokoládové kousky (nasekaná, nebo nakrájená čokoláda na kousky tak velké, aby bylo příjemné to jíst).

Korpusovou mističku vyložíme rozpůlenými banány. Na to navršíme kokosový krém.

Pak kopuli posypeme rozdrobeným korpusem.

A je to hotové. Jen najít místo v lednici a na chvíli ho tam ještě nechat před servírováním a sfoukáváním svíček.

Tak co? Už jste se rozhodli, který krtek je ten nejlepší? Bude u vás doma taky krtčí souboj? Osobně mám pocit, že veganské pečení je mnohem jednodušší, než klasické. Nešlehají se tam sněhy, vaječné pěny a jiná zdržovátka a špinidla nádobí. Je pravda, že já teda vůbec nedělám RAW a ořechové věci, tam bych možná změnila názor. Tak minimálně tohle by mohl být důvod, proč tenhle recept vyzkoušíte.

Každopádně tady u tohoto dortu byla spokojenost veliká.

Pro srovnání fotka dortu, který pekla kamarádka. Myslím, že měla o trochu tmavší kakao, ale zbytek rozdílu je prostě jenom focení mobilem 🙂 A taky vidíte jak to vypadá na řezu, to jsem u svého nějak nevyfotila.

P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to jen malinko upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *