Dárkové recepty · Ostatní · Rychlé a snadné · Sladké nepečené · Uskladňování a zavařování · Zimní a vánoční

DOMÁCÍ MON CHERI

Máte rádi čokoládové pralinky, které mají uvnitř alkoholickou višeň? Tak jdeme na to…

Tenhle recept jsem kdysi vyrobila pro známého, který měl moc rád Mon Cheri. A pak se to ujalo i u všech ostatních. Má to celkem široké spektrum využití – jako dárek, jako dobrota pro vás či vaše hosty, jako vánoční cukroví…

Co je jistou nevýhodou, je čas. Potřebujete si totiž předem naložit višně. Takže buď si vzpomenout (jako já) v letní sezoně, pořídit višně, vypeckovat a naložit do vodky/rumu. To je vlastně i takové uskladňování – až se zima zeptá. Nebo se dají koupit mražené celé/půlené/vypeckované višně (Nowaco, občas na rohlik.cz, jinak třeba Makro). A stejně tak můžete použít zavařené celé/půlené/vypeckované višně, což překvapivě taky existuje. V každém případě ty příslušné višně potřebujete naložit do alkoholu. Ani to nemusí být nadlouho, stačí i pár dnů. Ty moje jsou naložené už od léta – vedlejším produktem je pak višňovka 😀

ROZHODNĚ TO NENÍ RECEPT PRO DĚTI

Tento recept obsahuje věc, kterou vlastně moc nepoužívám (ale už jsem ho koupila kvůli Míša řezům). 100% ztužený rostlinný tuk. Například Omega. Ani nevím, jestli existuje další. Znám z rodinných kuchyní jen tento a vždycky se dával jen do polev/čokolád. Jiné jeho užití si nepamatuji. Takže vydržel v lednici dost dlouho 🙂 Dá se vynechat. Dává se tam kvůli jednodušší práci s čokoládou (já teda temperovat neumím) a pro lesklý a hladký efekt.

DOMÁCÍ MON CHERI (na 15 kousků o velikosti cca 2,5 cm)

P: 8 višní naložených v alkoholu, 100 g čokolády dle preference, lžíce 100% ztuženého rostlinného tuku (nemusí být)

PP: Višně necháme okapat v sítku a pak je nakrájíme na půlky. Čokoládu s tukem rozehřejeme ve vodní lázni.

Formičku na pralinky si dejte na nějakou podložku, aby se vám pak plná dobře přenášela.

Do formičky na pralinky (seženete v Tescome, na ebayi….) dejte na dno trochu čokolády, nemusí být moc. Prostě pokrýt dno. Nechte ztuhnout.

Na ztuhlé dno dejte půlku višně.

Višni zalijte čokoládou. A vlastně čím méně čokolády použijete, tím lépe. Pralinka pak bude „šťavnatější“.

Teď nechte vychladit a pak prostě jen vyndejte z formičky.

Tadááááá. A máte višňové pralinky. Jak vidíte, není tady potřeba nějak vymazávat formičku čokoládou, ani nic podobného.

Tak co, nalákala jsem vás?

P.S. vzhledem k nízkému množství surovin jsem recept neoptimalizovala pro nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *