Maso · Rychlé a snadné

SMAŽENÁ KUŘECÍ KŘÍDLA

…ve sladké chilli omáčce, s chlebem, dipem z modrého sýra a špalíčky zeleniny. Ach!

Už samotný popis toho jídla je poezie sama. No, ale taková hospodská poezie. Pro mne je to vlastně typické jídlo, které bych čekala někde v pivnici. Asi už jsem opravdu dlouho na takovém místě nebyla, protože tohle jídlo mi přišlo mnohem lepší, než co jem kdy v restauraci dostala. A podobně spokojeně se tvářili i ostatní domácí strávníci – jasná záře v očích a ruce vztahující se na další a další kousky.

Recept pochází z Rohlík Chef od Romana Vaňka. Nepíšou tam ale nic o omáčce z modrého sýra a zelenině. Ale mě to k tomu nějak sedělo.

Mě z nějakého neznámého důvodu v rámci laktozy nevadí Niva, takže tu normálně jím, i když smetana už je bezlaktozová.

Nevýhodou je větší spotřeba oleje, ale…to už tak u smažení bývá.

SMAŽENÁ KUŘECÍ KŘÍDLA, 4-5 porcí

P:

  • 1,5 kg kuřecích křídel,
  • sklenice sladké chilli omáčky (já značku Exotic food),
  • 4 lžíce balzamikového octa,
  • 2 lžičky sladké papriky,
  • sůl, pepř,
  • hladká mouka na obalení,
  • cca 1 l rostlinného oleje na smažení,
  • 200 g kysané smetany (bezlaktozové),
  • 110 g dobré (tučnější) Nivy,
  • chléb,
  • řapíkatý celer,
  • mrkev

PP: Kuřecí křídla rozkrojte v obou kloubech. Tu malou špičku (letku) nepoužijeme, schovejte na vývar (já dokonce měla balení, kde tam ani ty špičky nebyly). Takže máte 2 podobně velké kousky kuřecího křídla.

Smíchejte ocet, papriku, sůl a pepř v míse. Přidejte křídla, promíchejte. Když necháte hodinu odležet na lince, tak to budete mít nachystané + maso nebude tak studené, takže se jednodušeji prosmaží až ke kosti. I po té hodině to nebylo nijak moc teplé, však taky nejsem fanoušek masa nechaného mimo lednici 🙂

Marinovaná křídla obalte v mouce.

Do hrnce/pánve dejte tolik oleje, abyste pak měli křídla potopená – mě to vyšlo cca na 900 ml oleje. Rozehřejte olej na střední teplotu (píšou 160 stupňů, ale já třeba nemám teploměr), vložte kuřecí křídla a smažte dozlatova 15 minut. Nesmažte to na nejvyšší stupeň, ať se to stihne prosmažit – já byla na plynu na středním hořáku někde v půlce. Samozřejmě, když tam vložíte křídla, tak se olej na chvíli zchladí a můžete trochu přidat, ale jen na chvilku.

Já použila hrnec o průměru 22 cm a smažila jsem to ve třech dávkách – dvě plné, jedna poloviční. Jedlo se to postupně.

Tady jsem ještě trochu oleje dolévala, zdálo se mi to málo. Takže to celkem vyšlo na těch 900 ml.

Vyndaná křídla dejte do mísy a přelijte a promíchejte s chilli omáčkou. Jen tolik, aby se to akorát lehce obalilo, nemá to plavat.

Zatímco se křídla smaží, nastrouhejte si Nivu a smíchejte s kysanou smetanou. Dejte do misky.

Omyjte, oloupejte, nakrájejte mrkev a celer na špalíčky příjemné a ukusování a máčení do dipu.

Nakrájejte chleba.

Vymyslete, co si dáte k pití.

A je to hotovo.

První dávku jsem měla usmaženou trochu tmavší. Když jsem druhou udělala světlejší, tak mi hlásili, že ta první byla lepší (tu jsem neochutnala). Barva souvisí i s tím, že v marinádě je balzamikový ocet, kde je cukr…

Průběžná fotka stolu vypadá asi nějak takto. Vidíte dokonce i jeden prst, jak už už se chystá uchopit křidýlko. U nás to není na nějaký food-styling a hezké focení 😀

Smažených kuřecích křídel se nebojte. Bála jsem se za vás a vyzkoušela to. Tohle jídlo pro mne opravdu byl vždycky strašák. Že to nebude hotové, nebo že to spálím. Fakt to nebylo tak zlé. A chutnalo nám to strašně moc! Dejte si.

P.S. Fotky hotového jídla jsou fakt hrozný, že? Když já nemám to srdce ty nebohé strávníky zdržovat od jídla a fotit to hezky.

P.P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to jen malinko upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *