…ve sladké chilli omáčce, s chlebem, dipem z modrého sýra a špalíčky zeleniny. Ach!
Už samotný popis toho jídla je poezie sama. No, ale taková hospodská poezie. Pro mne je to vlastně typické jídlo, které bych čekala někde v pivnici. Asi už jsem opravdu dlouho na takovém místě nebyla, protože tohle jídlo mi přišlo mnohem lepší, než co jem kdy v restauraci dostala. A podobně spokojeně se tvářili i ostatní domácí strávníci – jasná záře v očích a ruce vztahující se na další a další kousky.
Recept pochází z Rohlík Chef od Romana Vaňka. Nepíšou tam ale nic o omáčce z modrého sýra a zelenině. Ale mě to k tomu nějak sedělo.
Mě z nějakého neznámého důvodu v rámci laktozy nevadí Niva, takže tu normálně jím, i když smetana už je bezlaktozová.
Nevýhodou je větší spotřeba oleje, ale…to už tak u smažení bývá.
SMAŽENÁ KUŘECÍ KŘÍDLA, 4-5 porcí
P:
- 1,5 kg kuřecích křídel,
- sklenice sladké chilli omáčky (já značku Exotic food),
- 4 lžíce balzamikového octa,
- 2 lžičky sladké papriky,
- sůl, pepř,
- hladká mouka na obalení,
- cca 1 l rostlinného oleje na smažení,
- 200 g kysané smetany (bezlaktozové),
- 110 g dobré (tučnější) Nivy,
- chléb,
- řapíkatý celer,
- mrkev
PP: Kuřecí křídla rozkrojte v obou kloubech. Tu malou špičku (letku) nepoužijeme, schovejte na vývar (já dokonce měla balení, kde tam ani ty špičky nebyly). Takže máte 2 podobně velké kousky kuřecího křídla.
Smíchejte ocet, papriku, sůl a pepř v míse. Přidejte křídla, promíchejte. Když necháte hodinu odležet na lince, tak to budete mít nachystané + maso nebude tak studené, takže se jednodušeji prosmaží až ke kosti. I po té hodině to nebylo nijak moc teplé, však taky nejsem fanoušek masa nechaného mimo lednici 🙂
Marinovaná křídla obalte v mouce.
Do hrnce/pánve dejte tolik oleje, abyste pak měli křídla potopená – mě to vyšlo cca na 900 ml oleje. Rozehřejte olej na střední teplotu (píšou 160 stupňů, ale já třeba nemám teploměr), vložte kuřecí křídla a smažte dozlatova 15 minut. Nesmažte to na nejvyšší stupeň, ať se to stihne prosmažit – já byla na plynu na středním hořáku někde v půlce. Samozřejmě, když tam vložíte křídla, tak se olej na chvíli zchladí a můžete trochu přidat, ale jen na chvilku.
Já použila hrnec o průměru 22 cm a smažila jsem to ve třech dávkách – dvě plné, jedna poloviční. Jedlo se to postupně.
Vyndaná křídla dejte do mísy a přelijte a promíchejte s chilli omáčkou. Jen tolik, aby se to akorát lehce obalilo, nemá to plavat.
Zatímco se křídla smaží, nastrouhejte si Nivu a smíchejte s kysanou smetanou. Dejte do misky.
Omyjte, oloupejte, nakrájejte mrkev a celer na špalíčky příjemné a ukusování a máčení do dipu.
Nakrájejte chleba.
Vymyslete, co si dáte k pití.
A je to hotovo.
Průběžná fotka stolu vypadá asi nějak takto. Vidíte dokonce i jeden prst, jak už už se chystá uchopit křidýlko. U nás to není na nějaký food-styling a hezké focení 😀
Smažených kuřecích křídel se nebojte. Bála jsem se za vás a vyzkoušela to. Tohle jídlo pro mne opravdu byl vždycky strašák. Že to nebude hotové, nebo že to spálím. Fakt to nebylo tak zlé. A chutnalo nám to strašně moc! Dejte si.
P.S. Fotky hotového jídla jsou fakt hrozný, že? Když já nemám to srdce ty nebohé strávníky zdržovat od jídla a fotit to hezky.
P.P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to jen malinko upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.