Víte, že pečený květák je vlastně dost lahůdka?
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/02/DSC_0034-1024x576.jpg)
Receptů na pečený květák je spousta. Já mám ráda ty, které na sobě mají spíš něco jako steakové koření (níže), nebo sýrovou krustičku. Existují ale i variace s kari a podobně. A mě to teda ani v nejmenším nepřipomíná děsivé zážitky některých lidí ze školy/školky/domova, kde se mluví o rozblemcaném fuj-květáku.
Kompletní zpracování celého květáku pro dvě osoby: ukrojím dva steaky (plátky přes celý květák ukrojené přes košťál, aby držely) a upeču (níže). Zbytek květáku dám vařit s bramborami doměkka a pak přidat máslo, trochu horkého mléka, rozšťouchat/rozmixovat na kaši, dosolit. Velmi oblíbená záležitost. A její částečné provedení (jak se krájí ty steaky) vidíte na obrázku nahoře také.
Steakové koření, které používám většinou kupuji v nějakém krámku s kořením. Vybírám bez glutamátu a nejraději i bez soli. Prostě směs bylinek, koření…a tak.
Olej je nejpraktičtěší rozprostřít na květák sprejovou lahvičkou. Samozřejmě to půjde i pokapat, nebo pomazat (mašlovačkou/rukou). Ale sprejovou lahvičku jsem si pořídila (už jsem ji kdysi měla) a jsem s ní moc spokojená. Mám tuhle skleněnou z Tescomy za 229 Kč.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/02/Vystrizek.jpg)
Existují i již naplněné jednorázové sprejové lahvičky. To jsem zkoušela tu od Dr.Oetkera, ale na pečení se mi neosvědčila a na vaření preferuji opakované plnění svojí vlastní lahvičky.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/02/g.jpg)
PEČENÝ KVĚTÁK
P: celý květák, steakové koření, olej, sůl (pokud není v koření)
PP: Květák buď rozeberte na růžičky, nebo nakrájejte na cca 2 cm široké plátky a ty rozkrájejte na přiměřené kousky (třeba 5×5 cm, chcete-li číslo).
Květákové kousky dejte na plech, nebo pekáček. Pokapejte (pošplíchejte) olejem, posypte kořením a solí, pokud není koření slané. Podlijte troškou vody, tak 1 cm.
Vložte plech do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte asi tak na 30-40 minut.
Hotovo! Květák by měl být trochu opečený shora, ale jinak přiměřeně měkký uvnitř.
![Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je DSC_0034-1024x576.jpg.](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/02/DSC_0034-1024x576.jpg)
Pečený květák může hrát hlavní roli, když k němu přidáte třeba bramborovou kaši. Nebo ho můžete zkusit nacpat do vedlejší role, třeba jako já se špenátem a pošírovaným kuřetem.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/02/DSC_0036-1024x576.jpg)
P.S. vzhledem k nízkému množství surovin jsem recept neoptimalizovala pro nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.