Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Letní · Vegan

PEČENÝ KVĚTÁK

Víte, že pečený květák je vlastně dost lahůdka?

Receptů na pečený květák je spousta. Já mám ráda ty, které na sobě mají spíš něco jako steakové koření (níže), nebo sýrovou krustičku. Existují ale i variace s kari a podobně. A mě to teda ani v nejmenším nepřipomíná děsivé zážitky některých lidí ze školy/školky/domova, kde se mluví o rozblemcaném fuj-květáku.

Kompletní zpracování celého květáku pro dvě osoby: ukrojím dva steaky (plátky přes celý květák ukrojené přes košťál, aby držely) a upeču (níže). Zbytek květáku dám vařit s bramborami doměkka a pak přidat máslo, trochu horkého mléka, rozšťouchat/rozmixovat na kaši, dosolit. Velmi oblíbená záležitost. A její částečné provedení (jak se krájí ty steaky) vidíte na obrázku nahoře také.

Steakové koření, které používám většinou kupuji v nějakém krámku s kořením. Vybírám bez glutamátu a nejraději i bez soli. Prostě směs bylinek, koření…a tak.

Olej je nejpraktičtěší rozprostřít na květák sprejovou lahvičkou. Samozřejmě to půjde i pokapat, nebo pomazat (mašlovačkou/rukou). Ale sprejovou lahvičku jsem si pořídila (už jsem ji kdysi měla) a jsem s ní moc spokojená. Mám tuhle skleněnou z Tescomy za 229 Kč.

foto z https://eshop.tescoma.cz

Existují i již naplněné jednorázové sprejové lahvičky. To jsem zkoušela tu od Dr.Oetkera, ale na pečení se mi neosvědčila a na vaření preferuji opakované plnění svojí vlastní lahvičky.

foto z https://www.rohlik.cz/c300115513-ve-spreji

PEČENÝ KVĚTÁK

P: celý květák, steakové koření, olej, sůl (pokud není v koření)

PP: Květák buď rozeberte na růžičky, nebo nakrájejte na cca 2 cm široké plátky a ty rozkrájejte na přiměřené kousky (třeba 5×5 cm, chcete-li číslo).

Květákové kousky dejte na plech, nebo pekáček. Pokapejte (pošplíchejte) olejem, posypte kořením a solí, pokud není koření slané. Podlijte troškou vody, tak 1 cm.

Vložte plech do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte asi tak na 30-40 minut.

Hotovo! Květák by měl být trochu opečený shora, ale jinak přiměřeně měkký uvnitř.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je DSC_0034-1024x576.jpg.

Pečený květák může hrát hlavní roli, když k němu přidáte třeba bramborovou kaši. Nebo ho můžete zkusit nacpat do vedlejší role, třeba jako já se špenátem a pošírovaným kuřetem.

P.S. vzhledem k nízkému množství surovin jsem recept neoptimalizovala pro nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *