Bezlaktózové · Sladké a pečení

MÍŠA ŘEZY

Tradiční zákusek z doby mého dětství. Z talířů mizí okamžitě. Nikdy ho není dost.

Už jsem se párkrát zmínila o mojí milované tetičce, kterou už bohužel nenavštívím, ale kromě krásných vzpomínek mi po ní zůstaly i skvělé recepty. Jedním z nich jsou tyto Míša řezy. Z jejich korpusu jsem dělala třeba Krtkův dort. A ještě můžete znát jeden recept od tetičky z mého blogu, je to tetiččino legendární třené linecké. A recept samotný je pěkná kulišárna. Prakticky tam totiž není postup, jen ingredience. Já vám to ale rozepíšu, ať vás neodradím. Složité to není. Jen to chce se k řezům několikrát vrátit, protože mají víc vrstev.

Míša řezy si pamatuji z dětství. Vždycky mne štvalo, že na mne zbyl maximálně jeden kousek. Proč toho teda ta babička/tetička neupekla víc? No…ono toho asi nejde upéct dostatek. Mizí to neuvěřitelnou rychlostí. Už to chápu a zpětně se omlouvám za nabručenou dětskou mysl 😀

Tento recept obsahuje věc, kterou jinak vlastně moc nepoužívám. 100% ztužený rostlinný tuk. Například Omega. Ani nevím, jestli existuje další. Znám z rodinných kuchyní jen tento a vždycky se dával jen do polev/čokolád. Jiné jeho užití si nepamatuji. Takže vydržel v lednici dost dlouho 🙂 Tohle je určitě nejméně zdravá věc na celých řezech (množství másla zdatně sekunduje), ale pokud to srovnám se složením kupovaných sladkostí, tak jsem dost klidná…

MÍŠA ŘEZY (na 1 plech)

P korpus: 6 žloutků, 6 bílků, 6 lžic pískového/krystal cukru, 5 lžic polohrubé mouky, 3 lžíce oleje, 3 lžíce kakaa (ne Granko), 1 prášek do pečiva, malá špetka soli

P krém: 250 g másla, 150 g moučkového cukru, 500 g polotučného/tučného (bezlaktozového) tvarohu

P poleva: 62 g (1/4 kostky) 100% tuku, 100 g čokolády na vaření

PP: V kuchyňském robotu se šlehací metlou vyšleháme žloutky s cukrem do hodně světlé (bělavé) pěny. Zároveň ručním mixérem šlehám bílky s malou špetkou soli. Až jsou žloutky s cukrem vyšlehané, vyměním v robotu metlu za míchací a přisypu mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva, přidám olej a nakonec postupně vyšlehaný sníh. Nechám pomalu vmíchat. Nedokonalosti pak ručně vmíchám stěrkou. Buďte na těsto jemní, je v něm sníh.

Plech si vyložte papírem na pečení (trik). Nalijte do něj těsto.

Korpus pečte cca 20 minut v troubě rozehřáté na 170 stupňů.

Vyšlehejte v robotu máslo s cukrem do pěny. Pak přidejte tvaroh a prošlehejte. Nešlehejte s tvarohem moc dlouho, ten na to není stavěný, zbytek domíchejte stěrkou.

Na vychladlý korpus natřete krém co nejvíce rovně. Nechte chvíli vychladit, ale ne zas moc…(to je jako kolik!?! bohužel nevím, viz problém s polevou níže).

Na polevu rozehřejte čokoládu s tukem ve vodní lázni.

Čokoládovou polevu nalijte na krém a snažte se co nejrovnoměrněji rozprostřít a vyrobit polevu hladkou. Špachtle a spol se mi neosvědčily (možná to jen neumím).

Jediná poznámka v originálním receptu je „polevu urovnáme natřásáním plechu“. Mě to teda šlo jak psovi pastva. Myslím, že je trik také v tom, jak teplý/studený je krém. Pokud bude moc vychlazený, poleva hned ztuhne a nepůjde rozlévat, pokud bude moc teplý, poleva bude rozpouštět krém a udělá to nežádoucí mramorování. Tak si vyberte 😀 Já jsem měla krém vychlazený po několika hodinách v lednici a taky to šlo, tak jsem možná zbytečně dramatická. V každém případě vcelku na plechu jsou nedokonalosti vidět mnohem více, než na nakrájených kouscích. A…on to stejně asi moc nikdo neřešil 😀

Nechte celou buchtu vychladit. Pak nakrájejte.

Krájení má svůj trik. Potřebujete ideální delší nůž (třeba na chleba), nádobu s horkou vodou a utěrku, u které nevadí, že ji opatláte od čokolády. Před každým řezem nůž namočte do horké vody, pak otřete utěrkou a pomalu krájejte. Čokoláda se nebude lámat a řezy bude takto krásně nakrájené.

Během krájení si můžete přivolat odborné asistenty – to jsou členové domácnosti, kteří ochutnávají „ošklivé kraje“. Můžete díky tomu na chvilku oddálit termín servírování celého moučníkua dát ho ještě chvilku chladit.

A teď už jen zařídit, aby na vás nějaký kousek zbyl. Korpus je nadýchaný a jemný. Krém sametový a čokoláda je přesně taková, jaká tady má být – křupne, když si kousnete. Mňam!

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *