Tradiční zákusek z doby mého dětství. Z talířů mizí okamžitě. Nikdy ho není dost.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/02/20210124_154914-1024x636.jpg)
Už jsem se párkrát zmínila o mojí milované tetičce, kterou už bohužel nenavštívím, ale kromě krásných vzpomínek mi po ní zůstaly i skvělé recepty. Jedním z nich jsou tyto Míša řezy. Z jejich korpusu jsem dělala třeba Krtkův dort. A ještě můžete znát jeden recept od tetičky z mého blogu, je to tetiččino legendární třené linecké. A recept samotný je pěkná kulišárna. Prakticky tam totiž není postup, jen ingredience. Já vám to ale rozepíšu, ať vás neodradím. Složité to není. Jen to chce se k řezům několikrát vrátit, protože mají víc vrstev.
Míša řezy si pamatuji z dětství. Vždycky mne štvalo, že na mne zbyl maximálně jeden kousek. Proč toho teda ta babička/tetička neupekla víc? No…ono toho asi nejde upéct dostatek. Mizí to neuvěřitelnou rychlostí. Už to chápu a zpětně se omlouvám za nabručenou dětskou mysl 😀
Tento recept obsahuje věc, kterou jinak vlastně moc nepoužívám. 100% ztužený rostlinný tuk. Například Omega. Ani nevím, jestli existuje další. Znám z rodinných kuchyní jen tento a vždycky se dával jen do polev/čokolád. Jiné jeho užití si nepamatuji. Takže vydržel v lednici dost dlouho 🙂 Tohle je určitě nejméně zdravá věc na celých řezech (množství másla zdatně sekunduje), ale pokud to srovnám se složením kupovaných sladkostí, tak jsem dost klidná…
MÍŠA ŘEZY (na 1 plech)
P korpus:
- 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
- 6 lžic pískového/krystal cukru,
- 5 lžic polohrubé mouky,
- 3 lžíce oleje,
- 3 lžíce kakaa (ne Granko),
- 1 prášek do pečiva,
- malá špetka soli
P krém:
- 250 g másla,
- 150 g moučkového cukru,
- 500 g polotučného/tučného (bezlaktozového) tvarohu
P poleva:
- 62 g (1/4 kostky) 100% tuku,
- 100 g čokolády na vaření
PP: V kuchyňském robotu se šlehací metlou vyšleháme žloutky s cukrem do hodně světlé (bělavé) pěny. Zároveň ručním mixérem šlehám bílky s malou špetkou soli. Až jsou žloutky s cukrem vyšlehané, vyměním v robotu metlu za míchací a přisypu mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva, přidám olej a nakonec postupně vyšlehaný sníh. Nechám pomalu vmíchat. Nedokonalosti pak ručně vmíchám stěrkou. Buďte na těsto jemní, je v něm sníh.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/02/20210124_155308-kopie-1024x622.jpg)
Plech si vyložte papírem na pečení (trik). Nalijte do něj těsto.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/02/DSC_0041-1024x576.jpg)
Korpus pečte cca 20 minut v troubě rozehřáté na 170 stupňů.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/02/DSC_0042-1024x576.jpg)
Vyšlehejte v robotu máslo s cukrem do pěny. Pak přidejte tvaroh a prošlehejte. Nešlehejte s tvarohem moc dlouho, ten na to není stavěný, zbytek domíchejte stěrkou.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/02/DSC_0044-1024x576.jpg)
Na vychladlý korpus natřete krém co nejvíce rovně. Nechte chvíli vychladit, ale ne zas moc…(to je jako kolik!?! bohužel nevím, viz problém s polevou níže).
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/02/DSC_0046-1024x576.jpg)
Na polevu rozehřejte čokoládu s tukem ve vodní lázni.
Čokoládovou polevu nalijte na krém a snažte se co nejrovnoměrněji rozprostřít a vyrobit polevu hladkou. Špachtle a spol se mi neosvědčily (možná to jen neumím).
Jediná poznámka v originálním receptu je „polevu urovnáme natřásáním plechu“. Mě to teda šlo jak psovi pastva. Myslím, že je trik také v tom, jak teplý/studený je krém. Pokud bude moc vychlazený, poleva hned ztuhne a nepůjde rozlévat, pokud bude moc teplý, poleva bude rozpouštět krém a udělá to nežádoucí mramorování. Tak si vyberte 😀 Já jsem měla krém vychlazený po několika hodinách v lednici a taky to šlo, tak jsem možná zbytečně dramatická. V každém případě vcelku na plechu jsou nedokonalosti vidět mnohem více, než na nakrájených kouscích. A…on to stejně asi moc nikdo neřešil 😀
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/02/DSC_0055-1024x576.jpg)
Nechte celou buchtu vychladit. Pak nakrájejte.
Krájení má svůj trik. Potřebujete ideální delší nůž (třeba na chleba), nádobu s horkou vodou a utěrku, u které nevadí, že ji opatláte od čokolády. Před každým řezem nůž namočte do horké vody, pak otřete utěrkou a pomalu krájejte. Čokoláda se nebude lámat a řezy bude takto krásně nakrájené.
Během krájení si můžete přivolat odborné asistenty – to jsou členové domácnosti, kteří ochutnávají „ošklivé kraje“. Můžete díky tomu na chvilku oddálit termín servírování celého moučníkua dát ho ještě chvilku chladit.
A teď už jen zařídit, aby na vás nějaký kousek zbyl. Korpus je nadýchaný a jemný. Krém sametový a čokoláda je přesně taková, jaká tady má být – křupne, když si kousnete. Mňam!
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/02/DSC_0078-2-1024x576.jpg)
P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to jen malinko upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.