Bezlaktózové · Dárkové recepty · Pro děti · Sladké pečené

DORT PRO DĚTI I DOSPĚLÉ

Dort, který můžete použít na první narozeniny a nepohrdnou s ním ani dospěláci

Jak bylo zřejmé z článku o quiet book, 1.2.2021 se u nás slavily synkovy první narozeniny. A protože k narozeninám patří dort, bylo potřeba tuhle záležitost dostatečně vyřešit. Samozřejmě bych mu mohla nabídnout nějaké ovoce/zeleninu/jogurt, ale to nesplňuje moje představy o narozeninách. Takže synáček holt prostě musel mít dort, který si dá s námi.

Dostala jsem se do klasického problému dětských narozenin tzn. aby dort byl vhodný pro děti a zároveň chutný pro dospělé. Inspirovala mne opět Máma v kuchyni (podle ní jsem dělala třeba i sušenky z červené řepy, nebo batátové sušenky). Podle ní jsem zkusila recept na miminkovský dort a můžu říct,. že jsem ho vlastně udělala přesně podle ní. Recept je velmi dobrý.

Bezlaktozový jogurt tam není kvůli dětem, ale kvůli mě jako bezlaktozové osobě 🙂

DORT PRO DĚTI I DOSPĚLÉ (dortová forma 18 cm, cca 10 standardních porcí)

P korpus:

  • 2 zralé banány,
  • 2 jablka (já 3 malá),
  • 2 vejce, 150 ml oleje,
  • 200 g hladké mouky,
  • 1 bezfosfátový kypřící prášek

P krém a ozdoby:

  • 3 zralé banány,
  • 1 kg bílého (bezlaktozového) jogurtu,
  • 1 lžíce citronové šťávy,
  • ovoce na ozdobu (hrozny, blumy, borůvky…jahody, meruňky, maliny…),
  • máta/jedlé květiny na ozdobu

PP: Den předem si připravte jogurt na krém. Je potřeba nechat jogurt vykapat, takže vezměte misku, do ní dejte dost velké síto, do něj čistě vypranou utěrku. Vložte do utěrky jogurt, zakryjte a dejte na 24 hodin do lednice.

Den předem si můžete připravit i korpus, takže bude už vychlazený a připravený. Oloupala jsem jablka, vykrojila jaderníky, nakrájela náhodně na menší kusy. Jablka spolu s banány a olejem jsem dala do mixéru s noži a rozsekala jsem to na kaši/pyré.

Ovocný mix smíchejte v míse s vejci a moukou s práškem do pečiva. Dortovou formu jsem na dně vyložila pečícím papírem a boky vymazala máslem a vysypala polohrubou moukou. Těsto nalijte do formy.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 30-35 minut.

Korpus nechte vychladnout a podélně rozřízněte na 2 placky. Pak zase můžete složit a nechat do druhého dne připravené s cedulkou „NEJÍST, NA DORT“ 😀 A nebo se pustit do zdobení, jestli už je čas.

Vykapaný jogurt (tekutiny z toho bude celkem dost, tu klidně vypijte, vykapané množství vidíte na obrázku)) smíchejte s banány, které jste rozmixovali v mixéru s noži s citronovou šťávou.

Vzniklý krém namažte mezi dvě dortové placky (dejte krém doprostřed spodní placky, přiklapněte a ono se to rozprostře místo aby to rovnou vylezlo…). A také krémem pomažte celý dort. Množství krénu je tak akorát. Kdyby byla krému moc velká vrstva, po chvíli by vám to trochu sjelo (nic co by se nedalo zachránit špachtlí a posunutím ovoce…vyzkoušeno za vás, když hamounsky udělala víc krému), ale množství v receptu je akorát.

A pak už jenom zdobte. Moje maminka říká, že na zdobení je potřeba mít vizi. A má pravdu. Jenže já jsem vizi neměla, takže jsem zpočátku měla dost silný pocit, že to bude úplně špatně. Naštěstí se nade mnou nějaká můza nakonec slitovala. Mohu ale doporučit si třeba předem zkouknout nějakou galerii dortů (něco jako toto) a pak to zkusit s inspirací. Já nemám ráda, když jsou v dortu nejedlé kousky (svíčka se omlouvá a vyndá před krájením), takže ovoce je sundané ze stopek a vypeckované atp. Mátu normálně jíme, syn si ji nedal.

Dort na řezu vypadá takto, ale rozhodně není suchý, i když je pouze jednou prokrojený.

A dort, který předáte malému oslavenci ke konzumaci může potom vypadat…třeba takto 🙂 Nicméně prý to může vypadat mnohem hůř. Nakonec jsme prostě destruovaný kus odkrojili (z toho si vzali odolní jedinci) a ostatní měli úhledné kousky.

Dort je chuťově poměrně jemný. Hlavní chuť je jogurtovo-banánová, jemně nasládlá. Bylo nám to příjemné. Nekonají se žádné hutné a máslové chutě.

Takový dort si klidně můžete dát i druhý den na snídani bez výčitek 🙂 Takže ho klidně pečte, i když nemáte roční dítě. Přijde mi jednoduchý, vlastně zdravý, nekomplikovaný. A hodně lidem nedělá dobře cukr, takže tento recept mne potěšil, že si rozšířím repertoár i pro takové návštěvy. Určitě upeču znovu.

Dort se dá rozhodně upéct i ve verzi buchta a pořád to bude mít všechny původní výhody.

Dort ve verzi buchta

P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to jen malinko upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *