Ostatní · Pro děti · Sladké pečené

BATÁTOVÉ SUŠENKY PRO DĚTI

Sušenky vhodné pro děti cca 8. měsíce

Říkala jsem si, že mám kolem sebe celkem dost dětských strávníků, takže bych se měla trochu zamyslet nad tím, co by se pro ně dalo upéct.

Inspirovala jsem se na blogu Máma v kuchyni. Přiznám se, že jsem asi přísnější, než tato blogerka, takže jsem recept ještě trochu ochudila.

Nicméně, jak jsem zjišťovala, co kdy mohou jíst děti, tak asi hodně záleží na tom, jak to kdo bere. Co jsem zjistila?

  • batáty – od 6.měsíce
  • mouka (lepek) – od ukončeného 7.měsíce
  • máslo – od 9. měsíce, ale tady se používá přepuštěné máslo bez kravské bílkoviny, takže by to mohlo být i dříve, ale nikde jsem to přesněji nenašla, než že je to dříve
  • žloutek – od 7.měsíce

Takže jsem se nad tím zamyslela a nabídla jsem je synovi v 9,5 měsících a jeho kamarádce 8,5 měsíců staré a pak jeho další kamarádce, které už je přes rok. Bez výčitek – poněkud záleží i na množství a syn zatím spíš ochutnává.

Co je to přepuštěné máslo? Žádná novinka – tzv. ghí, ale používalo se i u nás v dobách, kdy nebyly ledničky. Je to vlastně máslo, z kterého vyvaříte za nízké teploty vodu a bílkoviny, takže zbude pouze tuk. Voní trochu oříškově, nepřepaluje se a prý je zdravější. Dá se koupit (běžně na rohlik.cz), nebo vyrobit. Já si ho vyrábím doma.

BATÁTOVÉ SUŠENKY PRO DĚTI (asi tak 50 kousků 3x3cm)

P:

  • 300 g oloupaných batátů,
  • 180 g hladké mouky,
  • 100 g celozrnné špaldové mouky,
  • 50 g přepuštěného másla,
  • 2 žloutky

PP: Batáty nakrájené na kostky povaříme ve vodě doměkka. Pak rozmixujeme na pyré. Vyndejte si máslo z lednice, ať je změklé.

Zchladlé batátové pyré, mouky, máslo i žloutky smícháme. Já jsem to udělala v robotu a bez problému to šlo. Kdyby těsto vypadalo podezřele husté, nebo řídké, přidejte trochu mouky, nebo přikápěnte vodu, ale dělejte to minimálně.

Těsto vyválejte na cca 3 mm. Můžete i vykrajovat tvary, ale hodně malé děti to možná ještě neocení. Takže jsem to jen nakrájela rádlem a přenesla na plech.

Upečte v troubě rozehřáté na 180 stupňů cca 10 minut.

Po upečení se sušenky nafouknou, i když neobsahují prášek do pečiva ani nic podobného.

Sušenky budou po upečení stále měkké. Jsou chuťově velmi jemně nasládlé. Dospělí je nejspíš zhodnotí jako „sušenky pro děti“. Mě přijdou fajn, nevadí mi jemné chutě, když tam je chuť po použitých surovinách. Dovedu si představit, že si na to dospěláci klidně mohou dát nějakou pomazánku a je z toho občerstvení na párty 🙂 Určitě upeču znovu.

UPDATE

Upekla jsem z toho dětské cukroví

Když tak nějak smícháte tohle těsto a těsto na sušenky z červené řepy, bude to hezké na podzimní barevní sušenkové listy

P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to jen malinko upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *