Ostatní · Rychlé a snadné · Sladké a pečení

SUŠENKY Z ČERVENÉ ŘEPY PRO DĚTI

Od 9.měsíce…růžové 😀

Když jsem už vyzkoušela batátové sušenky pro děti, tak jsem se pustila i do těchto z červené řepy.

Opět jsem si rozborem prozkoumala, jak starým dětem bych to nabídla:

  • červená řepa – od 9.měsíce
  • mouka (lepek) – od ukončeného 7.měsíce
  • máslo – od 9. měsíce, ale tady se používá přepuštěné máslo bez kravské bílkoviny, takže by to mohlo být i dříve, ale nikde jsem to přesněji nenašla, než že je to dříve

Takže mi z toho vyšel jasný 9. měsíc a dál. Nicméně to záleží, jak kdo je příšný třeba na červenou řepu a máslo.

Samozřejmě, že pro dospěláky, nebo pro starší děti můžete přidat (podle původního receptu) 50 g moučkového cukru (já tady krystal nepoužívám). A budete z toho mít klasičtější a stále růžové sušenky.

Kamarádka mi připomněla, že pokud nebudu řepu vařit, ale péct, tak bude chuťově výraznější a sladší. Můžete toho využít oběma směry – zvýraznit chuť řepy pečením, nebo zjemnit vařením ve vodě. Řepa se peče tak, že ji můžete prostě jen umýt, dát na pekáček a v troubě rozehřáté na 200 stupňů péct 1-1,5 hodiny (pekáček klasický, následně chvíli odmočit) a pak nechat ve vypnuté troubě půl hodiny dojít (píšou třeba zde). Nebo můžete péct zabalené v alobalu, výsledek by měl být pro náš účel určitě stejný. A případně tedy řepu dát do hrnce s vodou a vařit opět cca 1-1,5 hodiny. Nakonec nechte vychladnout, abyste mohli oloupat.

Co je to přepuštěné máslo? Žádná novinka – tzv. ghí, ale používalo se i u nás v dobách, kdy nebyly ledničky. Je to vlastně máslo, z kterého vyvaříte za nízké teploty vodu a bílkoviny, takže zbude pouze tuk. Voní trochu oříškově, nepřepaluje se a prý je zdravější. Dá se koupit (běžně na rohlik.cz), nebo vyrobit. Já si ho vyrábím doma – možná někdy přidám recept.

SUŠENKY Z ČERVENÉ ŘEPY PRO DĚTI

P: 130 g tepelně upravené červené řepy doměkka, 100 g (přepuštěného) másla v pokojové teplotě, 220 g hladké mouky (ideálně část špaldové a část klasické)

PP: Řepu rozmixujte ponorným mixérem/mixérem s noži do pyré. Pyré dám ho robotu s hnětacím hákem spolu s moukou a máslem. Nechám propracovat.

Těsto je lehce gumové a fajn se s ním pracuje. Může se stát, že budete mít hodně řídké, nebo hodně husté pyré. Kdyby náhodou těsto vypadalo podezřele, tak budete muset přidat kapku vody, nebo trochu mouky, ale dělejte to co nejméně.

Vyválejte těsto cca 5 mm tlusté a vykrajujte dle libosti. Samozřejmě můžete i radýlkem/příborovým nožem jen nakrájet na útvary.

Sušenky pečte na pečícím papíru. Můžete je dávat celkem k sobě, spíš se mi smrskly, jak vidíte z obrázku. Pečte na 175 stupňů…doopravdy dorůžova 😀 Trvá to cca 10 minut a můžete mít lehounce dohněda fleky zespodu sušenky.

Sušenky se podobně jako ty batátové taky trochu nafouknou.

Sušenky mají jemně sladkou chuť. Pro mne jsou méně neutrální než batátové, ale s česnekovou pomazánkou by v tom asi rozdíl nebyl 😀 Mému synkovi chutnaly tyhle víc, jak batátové. Dalším dvěma testujícím dětem chutnaly (bez možnosti srovnání), ale možná se taky líbily tvary a barva.

Určitě se do nich ještě někdy pustím.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *