Bezmasé a málomasé · Podzim a halloween · Rychlé a snadné · Slané a pečení · Zimní a vánoční

ROZPEČENÝ HERMELÍN

Takové sýrové fondue pro jednoho…až nekonečný počet. Dokonalé, horké, jednoduché i nazdobené.

Přiznám se, že už nevím, kde jsem tady k tomu receptu přišla. Dělám ho už opravdu dlouho. Zatím se nenašel nikdo, komu by nechutnal.

Nenechte se zmást tím, že byste potřebovali alobal, nebo něco podobného. Sýr vám bude držet sám o sobě a budete ekologičtější 🙂 Alobal používám jen tehdy, když dělám sýr v ohni, respektive na uhlících.

Doporučuji, abyste používali Hermelín Král sýrů Original. Testovala jsem různé jiné, ale tenhle měl nejlepší výsledky. Nejtekutější vnitřek, rovnoměrně prohřátý, nejpozději gumovatěl. Gramáž není podstatná, to záleží na tom, jak moc velký máte hlad. Ne, není to placená reklama 😀

foto z rohlik.cz

ROZPEČENÝ HERMELÍN – JEDNODUCHÝ pro 1 osobu

P:

  • 1 Hermelín,
  • olivový olej,
  • hrubá sůl (volitelně),
  • sušené bylinky (volitelně)

PP: Hermelín dejte na pečící papír/silikonovou podložku a uprostřed prořízněte skrz horní vrstvu plísně kříž. Není potřeba nijak do hloubky. Povrch sýra trochu pokapte olejem. Můžete posypat pár zrnky hrubé soli, pokud máte rádi její křoupání. A případně bylinky (například provensálské koření).

Pečte cca 20 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů, ať sýr vypadá nějak takto.

A je hotovo 😀 To trvalo, že? Z plechu to zvládnete přendat bez problému třeba obracečkou na palačinky. Je víc, než jasné, že počet Hermelínů znásobíte libovolně, dokud dovolí vaše trouba.

Dejte si to s chlebem, zeleninovým salátem….jak chcete. Já nejraději chlebem nabírám roztopený sýr a rovnou vkládám do úst. Mohlo by to být moc fajn s brusinkovou omáčkou.

Nejčastěji dělám tady ten jednoduchý Hermelín nahoře. Ale někdy se stane, že to chci udělat trochu hogo-fogo, a tak použiji tento postup.

ROZPEČENÝ HERMELÍN – NAZDOBENÝ

P: 250-300 g listového těsta, 4 Hermelíny (Král sýrů Original), 1 vejce, menší cibule, hrubá sůl (volitelně), sušené bylinky (volitelně)

PP: Listové těsto rozválejte na cca 3 mm, nebo klidně použijte ten už hotový rozválený na pečícím papíře.

Ten předrozválený jsem zkusila použít tentokrát taky a nevýhoda je v tom, že když chcete od sebe odsunout uříznuté kousky, jde to hůř. Hermelínům radélkem (nebo třeba nožem, ale ostrý prořízne i pečící papír) uřízněte přiměřený kousek těsta okolo. Zbytek nevyhazujte.

Hermelíny si zase sundejte a kousky těsta dejte trochu dál od sebe (možná zbytečná gymnastika, ale může se to slepit). Zbytky těsta narádélkujte/nakrájejte na proužky tlusté jako kraj Hermelínu. Obtočte okolo, slepte k sobě vajíčkem (až se upeče, drží). Vajíčkem rozšlehaným vidličkou taky popatlejte vše okolo. Případné zbytky těsta dejte na děsto – ideálně nějak dekorativně například jako listky. Nebo jako já tentokrát…prostě…náhodně. Potřete vejcem.

A nahoru dejte cibuli nakrájenou na čtvrtkolečka. Nějak esteticky. A doporučuji pokapat olejem a posypat bylinkami až teď, protože to ochutí cibuli (ne jak já).

No a tady si nemůžu pomoct, ale aspoň vidíte, jak vypadá rozdíl mezi tím „načančaným“ pro vás na koukání a tím, co se někdy povede. Prostě mi zbyla cibule a té není nikdy dost. Tak jsem ji tam dosypala. A pak mi došlo, že když vám vyfotím ty hotové, tak se to stejně provalí. No tak se přiznám 😀 A cibule tam dejte fakt radši víc – mňam.

Pečte cca 20 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů. Výsledek má vypadat takto.

Můžete si k tomu dát ještě kousek chleba navíc, ale jinak by vám mohlo stačit upečené těsto. Doporučuji k tomu zeleninový salát.

Já tak nějak věřím, že si tohle jídlo taky oblíbíte. Je rychlé, vynikající, zahřeje v bříšku.

P.S. vzhledem k nízkému množství surovin jsem recept neoptimalizovala pro nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *