Hosté · Sladké pečené

BÁBOVKA S VŮNÍ KARIBIKU

Miluju bábovky- třenou, mramorovou, tvarohovou, koňakovou, prostě všechny, ale největším favoritem je pro mě olejová, obzvlášť, když se ozvláštní vůní karibiku.

Proč preferuji při pečení olej před máslem?

Máslo mám ráda a v různých krémech je pro mě absolutně nenahraditelné, ale při pečení je pro mě nepraktické a zrádné. Takže když můžu,tak ho prostě nahradím kvalitním olejem.

  1. Vždycky si zapomenu máslo zavčasu vytáhnout z ledničky a ve chvíli, kdy mám chuť péct je tuhé jak šutr a tudíž nepoužitelné.
  2. Když už si fakt vzpomenu a máslo vytáhnu, většinou zapomenu vytáhnout vajíčka. Takže když je přidám k máslu vyšlehanému s cukrem, tak celou směs hezky ochladí, máslo se srazí a já nadávám jak špaček. Naštěstí to jde zachránit- prostě připravím vodní lázeň, na tu dám misku a šlehám, dokud se směs hezky neohřeje a zase nespojí.
  3. Dezerty s máslem mi připadají sušší a když se dají do ledničky, tak jsou i dost tuhé/tvrdé a musím čekat na pokojovou teplotu.
  4. Když něco polévám čokoládou, chci, aby čokoláda měla ledničkovou teplotu, ale to je s máslem v těstě prakticky neslučitelné.

Takže co budeme potřebovat na mou oblíbenou bábovku:

  • 233 g polohrubé mouky
  • 160 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 166 ml oleje
  • 166 ml mléka
  • 2/3 prášku do pečiva (můžete to odhadnout, ale já si to radši vážím)
  • vanilkový extrakt,
  • kakao

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Do vyšší nádoby dáme mléko, cukr olej a žloutky. Hezky promícháme.

Přisypeme mouku a prášek do pečiva. V další nádobce vyšleháme bílky a opatrně vmícháme do již připravené směsi. Těsto rozdělíme do dvou nádobek. V jedné nádobce budou 2/3 těsta- to bude vanilková část ave druhé nádobce bude 1/3 těsta- to bude kakaová část. A zde přichází na řadu má karibská vložka. Do větší části těsta přidám vanilkový extrakt a do menší části těsta přidám kakao. Vím, že obojí se dá koupit i u nás a asi by to bylo i jednodušší (obzvlášť u toho kakao), ale voňavý vanilkový extrakt a úžasně vonící kakao koupené přímo na plantáži v Dominikánské republice od místní tety je pro mě jiná liga.

Oboje voní nádherně, ale s kakaem je trošku kříž. Je úplně jiné, než jak ho znám z obchodů. Je hrubé, mazlavé, ale nádherně voňavé. Abych ho mohla do něčeho použít, vždycky ho musím rozdrtit v hmoždíři.

Takže vanilku dle chuti dáme do větší části těsta, kakao do menší části těsta.

Připravíme si formu na bábovku- vymažeme a vysypeme. Do formy postupně na střídačku vrstvíme obě části těsta.

Už ani nevím, od koho jsem se to naučila, ale když mám všechno těsto ve formě, hezky si vezmu špejli a píchám s ní nahoru-dolů, zprava-doleva, vznikne tím krásné mramorování. Bábovku šoupneme do trouby, kde se peče asi 40 minut. Po vytažení necháme vychladnout, aspoň trochu, protože čerstvá horká bábovka se nikdy z formy nevyklopí v jednom kuse.

Tentokrát jsem bábovku polila ještě i čokoládou. Byla moc dobrá, tak dobrá, že jsem ani nestihla udělat pořádnou fotku před tím, než se nakrojila a vzápětí i celá snědla.

P.S. recept funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Úpravy minimální. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *