Bezlaktózové · Bezmasé a málomasé · Podzim a halloween · Rychlé a snadné · Sladké pečené · Slané a pečení

BRAMBOROVÉ PLACKY

S povidlím/mákem/marmeládou jako bramborové placky, nebo k huse jako lokše…tak nějak

U nás doma vždycky bývaly kamna a u babiček také. A dělávaly se bramborové placky. Často. A já jim nikdy tolik nepřišla na chuť, mám raději palačinky. Ale někdy si na ně vzpomenu a moc ráda si je dám.

BRAMBOROVÉ PLACKY – na 10 menších placek

P:

  • 400 g brambor (ideálně typ C, hlavně ne typ A),
  • cca 150 g polohrubé mouky + možná na dosypání + na podsypání k rozvalování,
  • špetka soli,
  • rozpuštěné sádlo na pomazání

PP: Brambory umyjte. Neloupejte a dejte vařit do ohříváčku na knedlíky v páře cca 20 minut. Přesná doba záleží na velikosti brambor. Pokud nemáte odhad. Tak po 15 minutách do brambor píchněte špičkou nože a podle toho ještě chvíli vařte.

Uvařené brambory nechte vychladnout. Pak oloupejte (můžete i dřív, pokud si rádi pálíte ruce).

Vychlazené oloupané brambory najemno nastrouhejte. Dělám to ručně a jde to rychle. Tady mi robot nepřijde jako pomocník – než bych ho umyla od lepivých brambor. A také nevím, jestli to pak třeba nezačne řídnout dříve, nebo tak něco.

K nastrouhaným bramborám přidejte mouku špetku soli. Zpracujte těsto. A možná budete dosypávat, možná budete potřebovat trochu méně. Obecně platí, že čím méně dáte mouky, tím lépe uděláte. Zpočátku zkuste dát třeba jen 100 g a pak dosypat.

Bramborové těsto je mrška. Když ho necháte delší dobu, začne řídnou. A přidávat mouku je nežádoucí, protože pak je to tvrdí. Takže jakmile smícháte brambory s moukou, už buďte připravení na opékání. Nejde o vteřiny, ale neflákejte se u toho.

Z těsta udělejte hada, nakrájejte na kousky. Kousky na pomoučněném válku/čisté lince rozválejte válečkem na placku. Pokud se lepí, pomoučněte si. Tloušťka placky by měla být cca 3 mm.

Ideální je předem umýt pláty na kachlových kamnech, pak je správně roztopit a dělat to na nich. No jo, ale to každý doma nemá. A já taky ne. Tak jsem vyzkoušela nepřilnavou pánev s poměrně silným dnem (Tescoma Smart Click). Rozpálit je potřeba středně. Pokud máte nízkou teplotu, nebudou se placky během pečení nafukovat (vodní pára). Pokud je vysoká teplota, budou se pálit. Tak nějak takhle to poznáte. Nafukování placek jsem vždycky jako dítě ráda pozorovala.

Když budete mít na pánvi mouku, která se připaluje, vymeťte ji nasucho ubrouskem.

Po upečení placky z obou stran ji dejte na talíř a namažte rozpuštěným sádlem. Ne moc.

Co s plackami?

Třeba si je dejte s marmeládou, s povidlím, nebo k huse.

Doma jsme si je dávali nejčastěji s makovo-povidlovou náplní. Mletý mák se povařil v troše mléka, přihodilo se pár hřebíčků (spočítat a pak vylovit než vmícháte povidlí). Odstavilo se z ohně a vmíchaly se povidla. Domácí. Nevím, jestli se to doslazovalo, asi spíš ne. A touto makovo-povidlovou směsí se placky mazaly. A mě na tom vlastně vždycky nejvíc chutnala tahleta nádivka 😀

Já jsem je tentokrát servírovala právě k svatomartinským husím stehnům, které jsem pekla podle Dity P. – P jako Povedly se moc.

stav PŘED
stav PO

P.S. vzhledem k nízkému množství surovin jsem recept neoptimalizovala pro nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *