Bezlaktózové · Maso · Ostatní · Rychlé a snadné · Zimní a vánoční

ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA

Jedna z mých nejoblíbenějších pomazánek vůbec

Když jsem vám psala o mojí oblíbené vajíčkové pomazánce, tak jsem zmínila, že existuj ještě další mí dva favorité (ten třetí je sardinková/rybičková). A tohle je jeden z nich. Moje od dětství nejmilovanější pomazánka. Samotné škvarky vlastně nejím – maximálně několik čerstvých ještě večer na zabijačce. Ani nemám ráda škvarky na/v jídlech. Ale pomazánka je něco úplně jiného. Jo…a kupovaná škvarková pomazánka s tímhle opravdu nemá skoro nic společného. Tu opravdu nejím.

Škvarky od QUALIVO, které jsem měla, se na pomazánku nehodily tak dobře. Měly kolem sebe víc sádla, takže výsledek byl víc sádelnatý a „krémový“ (v životě bych nevěřila, že připojím slovo krémový ke slovu sádlo). Chutnalo to víceméně stejně, ale vlastně si pak měl člověk dát té pomazánky méně, což by byla velká škoda.

ŠKVARKOVÁ POMAZÁNKA

P:

  • 200 g škvarků (samotné škvarky, nic naloženého v sádle),
  • 200 g sterilovaných nakládaných okurek,
  • 1 cibule,
  • plnotučná hořčice,
  • sůl

PP: Bude záležet na velikosti vašeho mixéru, ale předpokládám nějaký standardní mixér s noži. Pokud máte nějaký malý, mixujte nadvakrát. Ale na to po prvním pokusu přijdete.

Polovinu okurek buď nasekejte nožem na prkýnku na drobnější kousky, nebo trochu prožeňte mixérem (ve stejném pak můžete mixovat pomazánku). Dejte stranou.

Dejte do mixéru škvarky, cibuli oloupanou a překrojenou na pár kusů, polovinu okurek, cca lžíci hořčice a trochu soli.

Rozmixujte věci v mixéru najemno. Dejte do mísy. Přidejte nasekané okurky a dobře promíchejte. Ochutnejte, dle potřeby osolte, nebo přidejte hořčici.

Pomazánka se dobře hodí na jakékoliv pečivo – za mne spíš na obyčejné, než celozrnné. Ale to je proto, že takto ji prostě znám. Okurka k tomu nikdy neuškodí.

Tahle pomazánka zatím chutnala úplně všem. Překvapivě i lidem, kteří běžně nejí nic tučného. Okurky a cibule dělají svoje -pomazánka je pak šťavnatá a skvěle vyvážená. Dejte si!

P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to jen malinko upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *