Bezlaktózové · Hosté · Sladké a pečení

BANÁNOVÝ CHLEBÍČEK

Stala se mi banánová nehoda. Koupila jsem banány, dala je do ledničky a zapomněla na ně. Objevila jsem je ve chvíli, kdy byly přesně na hranici, kdy se ještě dají, ale už skoro nedají konzumovat. Ideální stav na přípravu banánového chlebíčku! Původní recept mám od mé kamarádky Fero z Jihoafrické republiky, já si ho ale trošku upravila.

Co budeme potřebovat:

  • 4 banány
  • 3 vejce
  • 150 ml oleje
  • 250 g hladké mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Prvním krokem je koupit banány a na pár týdnů (odhaduji 3-4) na ně zapomenout. Protože jen z opravdu superzralých banánů je banánový chlebíček to pravé ořechové.

Vím, vypadá to už trošku nejedle, ale recept si to žádá a na konci pečení tu výraznou chuť zralých banánů oceníte

Všechny sypké suroviny smícháme dohromady. Banány rozdrtíme – já použila mačkadlo, které používám na bramborovou kaši, ale může být i vidlička. Do rozdrcených banánů vmícháme vajíčka, olej a šleháme metličkou, aby se vše hezky spojilo. Oproti původnímu receptu jsem se navíc rozhodla do směsi přidat ještě vařenou čokoládu, protože čokoláda a banány jsou za mě naprosto famózní kombinace.

Zde jsem ale odhalila další nehodu, která se v naší domácnosti udála. Někdo (a nevylučuji, že jsem to byla já) chodil na čokoládu na vaření, takže jí zbyla už jen troška, kterou jsem mohla nadrtit a přidat k banánům.

Do banánové směsi následně nasypeme sypkou směs a vše metličkou spojíme

Troubu předehřejeme na 175 °C a formu na chlebíček vyložíme pečícím papírem (nebo vymažeme a vysypeme nebo s ní nic neděláme, pokud je silikonová).

Směs nalijeme do formy a dáme do trouby péct.

Chlebíček se peče docela dlouho, odhadem tak hodinu až hodinu a půl. Ke konci už jsem docela nervózně chodila kolem trouby a píchala do chlebíčku špejlí, abych ho nepřepekla a zůstal hezky šťavnatý.

Po vytažení necháme trochu vychládnout a přeložíme na mřížku, aby z chlebíčku vyšla pára.

Chlebíček je na povrchu křupkavý a uvnitř hezky šťavnatý. Ideální na sychravé podzimní dny, kdy si kousek ukrojím, uvařím si kávu, zachumlám se do deky a jdu si číst něco zajímavého.

P.S. recept funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Úpravy minimální. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *