Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Ostatní · Rychlé a snadné · Vegan

ZELENINOVÝ VÝVAR

Můj oblíbený, jednoduchý a chutný zeleninový vývar

Strašně dlouho jsem zeleninový vývar nedělala a nepoužívala. Přišlo mi, že to stačí voda. Ale i na mne to jednou přišlo, když jsem viděla recept Kluků v akci. Nevím, proč zrovna tenhle, ale stalo se 🙂 A od té doby je můj oblíbený. Nemám takové srovnání zeleninových vývarů, protože jsem si ho oblíbila hned na první pokus, ale představuji si, že tenhle je výjimečný použitím řasy.

ZELENINOVÝ VÝVAR (na 3 l vývaru)

P: 1 velká mrkev, ½ celeru, 1 petržel, 4 řapíky řapíkatého celeru, 2 rajčata, 1 cuketa, 1 cibule, 1 palička česneku, svazek zelené petrželky, kousek namočené řasy wakame, celé nové koření, celý pepř, bobkový list, asi 3,5 l vody, (sůl)

PP: Připravte si zeleninu, omyjte ji a nakrájejte na přiměřené kusy. Loupat netřeba.

Všechny suroviny (já obvykle kromě soli) dáme do přiměřeně velkého hrnce, zalijeme vodou a vaříme cca hodinu mírným varem. Koření si můžete dát bokem do sáčku/sítka na koření, pokud chcete.

Po uvaření přeceťe. Vyvařená zelenina už se dál nepoužívá. Vývar dosolte, pokud chcete. Já jej často dělám nesolený, protože pak se mi lépe pracuje s nesoleným základem.

Tenhle vývar mi chutná, takže si o klidně dám i na pití (jako slaný „ionťák“), ale jinak ho používám na základy pokrmů. Třeba do rizota, nebo do vegetariánského ramenu.

Jestli to stojí za to se crcat s domácím vývarem? Tady mi přijde, že je s tím opravdu minimum práce, takže ano. A věřte, nebo ne, v jídle to je poznat. Obvykle jako „tohle je takové nějaké lepší“. Dělá to hloubku chuti.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *