Když máte rádi polévky jako hlavní jídlo, ale nechcete zrovna maso.
Kdysi jsem se snažila ochutnat ramen a šla jsem dokonce do dvou podniků. Byla jsem velmi zklamaná. Nicméně…nevěřím, že by to byla špatná polévka. Beztak mi jen nesedlo provedení. Největší problémy, které jsem s ramenem měla, byla tučnost. No a to krásně řeší vegetariánský ramen, který se objevil v Albert magazínu.
Pro tento účel jsem vyrobila domácí zeleninový vývar, protože je jednoduchý a protože příležitost si to rozhodně žádala. Vývar si stačí udělat den předem, žádné drama a práce na tom je málo.
Myslím, že by to chtělo nějaké lepší nudle. Já teď z pohodlnosti používám nudlovou polévku (zakoupeno například na https://www.rohlik.cz), kde použiju jen nudle a pytlíček s kořením vyhodím. Jsem si dost jistá, že to nemá tu chuť, jakou by mohlo mít, ale na druhou stranu, co bych nechtěla za 8 Kč/porci nudlí (prý polévka, haha). Ale obecně dopouručji zvolit jiné nudle a bude to určitě lepší.
VEGETARIÁNSKÝ RAMEN (na 4 porce)
P:
- 4 vejce,
- 3 lžíce oleje,
- 2 mrkve,
- 100 g hlívy ústřičné,
- 3 stroužky česneku,
- 3 cm kousek zázvoru,
- 800 ml zeleninového vývaru + vývar na doplnění porcí dle preferencí (ano-můžete i jiný vývar, ne-nemusí být nutně domácí, ne-nestačí voda),
- 3 lžíce sojové omáčky
- 300 g nudlí (instantních nejspíš)
- 100 g baby špenátu,
- 1 jarní cibulka,
- sezam na posypání,
- chili omáčka dle chuti,
- sůl dle potřeby,
- wakame (řasa)
PP: V hrnci přiveďte k varu vodu, vložte vejce, vařte 5 minut (a nebo používejte indikační vajíčko, které vaříte společně s vejci jako já), vložte do studené vody. Oloupejte, rozpulte.
Během vaření vajec rozehřejte olej ve velkém hrnci. Přidejte nahrubo strouhanou mrkev, na nudličky pokrájenou hlívu a restujte dozlatova. Přidejte najemno nastrouhaný česnek a najemno nastrouhaný zázvor a opékejte další 1 minutu.
Mrkev s houbami podlijte vývarem, přidejte sojovku. Vařte 10 minut. Po uvaření vmíchejte špenát. Dle potřeby dosolte.
Nakrájejte si jarní cibulku, dejte do misky. Nachystejte si sezam.
Instantní nudle zalijte horkou vodou.
Nezapomeňte si namočit řasu wakame před použitím (mojí stačilo několik minut). Ale stačí jí na množství…mnohem méně, než si myslíte.
A teď už je čas vše zkompletovat….. Do misky si dejte nudle, přidejte podušenou hlívovou směs, řasu, vejce, posypte sezamem a jarní cibulkou. Chili omáčku podle chuti a zásluh. Kdo má raději polévku s víc tekutiny, tak přidejte vývar dle . K tomu hůlky/vidličku a lžíci. Dobrou chuť.
P.S. Pokud nejste zvyklí používat hůlky, zvažte to. Je to mnohem jednodušší, než si myslíte. Na některé druhy jídel se to výborně hodí. Jednorázové dostanete obvykle zdarma, když si objednáte rozvoz nějakého asijského jídla 🙂 Já mám teda doma svoje oblíbené už dlouho a jednorázové nejsou, ale v tom to není. Obecně – čím méně hladké, tím vhodnějšípro začátečníky (s nóbl stříbrnými byste byli smutné pandy). A hůlky ocení rodiče s malými dětmi, protože stačí jedna ruka (skoro jako lžíce, ale vypadáte trochu víc nóbl).
Návodů je na to spoustu. Já to vysvětluji tak, že si jednu hůlku držíte a hýbete s ní jako když máte v ruce pero. A druhou přidáte do prohlubně palce pod ní – jako tady pán. Kdyby vás to moc stresovalo, existují pomůcky pro děti, s těmi to určitě půjde.
P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to jen malinko upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.