Bezlaktózové · Dárkové recepty · Sladké pečené

DOMÁCÍ KRTKŮV DORT II.

Další verze krtkova dortu je tady:-)

Moje oblíbená „cukrářka“ a kamarádka Ivet pro mne napsala blogový příspěvek o tom, jak ona dělá krtkův dort. Vyzkoušela jsem ho a zjistila jsem, že je sice moc dobrý, ale „takhle ho maminka nedělá“. A tak jsem samozřejmě musela zkusit upéct takový, na jaký jsem zvyklá.

Zjistila jsem, že u nás se dělá korpus podle receptu na legendární Míša řezy z receptu od mojí tetičky (třené linecké je od stejné legendárně úžasné tetičky). No a to samozřejmě je jiná legrace. Míša řezy si dáme někdy příště.

DOMÁCÍ KRTKŮV DORT II. (dortová forma 24 cm)

P korpus

  • 6 žloutků
  • 4 bílky,
  • 6 lžic pískového cukru,
  • 5 lžic polohrubé mouky,
  • 3 lžíce oleje (slunečnicový, řepkový…nevýrazný),
  • 3 lžíce kakaa,
  • prášek do pečiva

PP krémy a tak:

  • 1 hodně zralý banán,
  • 2-3 zralé banány,
  • 400-500 ml (bezlaktozové) šlehačky,
  • 100 g čokolády

PP: Žloutky s cukrem vyšleháme v mixéru „doběla“, nebo také „do pěny“. Před a po vypadá asi tak nějak.

Zatímco mixér sám šlehá žloutky s cukrem, já si ušlehám v ručním metlovém mixéru bílky na tuhý sníh. A k tomu si můžete v misce smíchat mouku, kakao a prášek do pečiva.

Jak je vše ušleháno a prošleháno, přimícháme do žloutkovo-cukrové pěny olej, sypké ingredience a potom postupně bílkový sníh. Doporučuji nejdřív půlku sněhu, vmíchat. Pak druhou půlku a vmíchat – ideálně opatrně stěrkou od krajů a nekvedlat to moc, ať sníh nespadne.

Těsto jsem dala do formy (tentokrát o průměru 23 cm) dole vyložené pečícím papírem (přivřeno v závitu rozkládací formy a zvenku odstřiženo) a boky vymazané máslem a vysypané polohrubou moukou.

Pečeme cca 25-30 minut na 170 stupňů. Upečení poznáte zapíchnutím špejlem a vytažením čisté, nebo taky odskočením těsta od krajů.

Teď už máme předpřipravené všechno podstatné, takže postupujte standardně „krtkovsky“ a za 15 minut je hotovo i s úklidem.

Nožem ořízněte okraj a vnitřek vydlabejte tak, aby dole pořád ještě aspoň 2 cm korpusu zbyly. Vydlabané kousky nevyhazujte, rozdrobte.

Rozmixujte banán do pyré. Nasekejte čokoládu na malé (příjemně kousatelné) kousky (v mixéru to jde taky, ale vždycky je něco namixované moc a něco jsou velké kusy, co je potřeba dokrájet). Ušlehejte šlehačku dotuha. Smíchejte šlehačku s banánem a čokoládou.

Do vydlabaného korpusu vyskládejte banány – takový tetris.

Na korpus s banány dejte do kopečku ochucenou šlehačku. Nahoru na to nasypte a připlácněte drobky těsta. Prostě jednou rukou sypete drobky shora a druhou ruku držíte těsně vedle dortu, aby mělo šanci se to přilepit. Nijak se toho nebojte, jde to dobře. Pro doladění můžete krtinu dát na trochu větší talíř a drobky nasypat i okolo, nebo lehounce oříznout kulatý spodní okraj korpusu, který krtinově nevypadá. Na chuť to ale nemá vliv 🙂

No a máte to! U nás doma se do toho nepřidávala ani želatina, ani ztužovač šlehačky. Prostě jen takto – jednoduše a pro mne velmi chutně. Kompletaci provádím chvilku před servírováním (třeba hodinu-dvě) a pak dám do lednice. Když to ale v lednici pěkně zakryjete, aby to neokoralo, i druhý den je dort normálně v pohodě a k snědku (žádná vyteklá šlehačka se nekoná). Déle u nás nevydrží, tak nevím 😀

Tak hurá na to. A kdyby vám nechutnala tato verze, můžete zkusit od Ivet, která do toho dává želatinu. Má ho vynikající, akorát….tak ho „maminka nedělá“ 😀

P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *