Bezlaktózové · Ostatní · Slané a pečení · Vegan

OŘECHOVÝ CHLÉB

Vynikající a jednoduchý domácí chléb.

Tohle je můj velmi oblíbený chléb. Není kváskový, ani z extra zdravé mouky. Ale stejně mi moc chutná 🙂 Moje nejoblíbenější kombinace je s olejem z lískových jader a sekanými vlašskými ořechy. Aktuálně v rámci alergií zaměněno za makový olej a slunečnicová semínka.

OŘECHOVÝ CHLÉB

P:

  • 500 g hladké mouky,
  • 2 lžičky soli,
  • 1 lžička cukru,
  • sáček sušeného droždí,
  • 3 lžíce makového oleje (nebo olej z lískových jader),
  • 300-400 ml vlažné vody,
  • hrst slunečnice (nebo nahrubo nasekaných vlašských ořechů)

PP: Do robotu s hnětacím hákem dáme smíchat smícháme mouku, sůl, cukr a droždí. Přidáme ořechy. Nalijeme 300 ml vody s olejem. Pokud je těsto suché, pomalu (!) doléváme další vodu. Záleží na savosti mouky, mě to vzalo i 350 ml. Uhněteme těsto, které se nelepí na mísu. Dáme vykynout do tepla asi hodinu. Já ho třeba dávám kynout pod peřinu a přidávám tam nahřívací polštářek do mikrovlnky :-).

Vykynuté těsto vyjmeme, trochu propracujeme na pomoučněné ploše, vytvarujeme bochník a dáme ho na plech na pečící papír. Pokud byste se báli, že se moc rozjede (já se teda někdy bojím), tak bo můžete dát do formy vyložené papírem. A pokud se stane a rozjede se na plechu moc, tak pak ještě varianta ho několikrát „přeložit“ kraje směrem dolů, čímž ho zmenšíte a zvýšíte a pořád to drží bochníkový tvar, protože nesaháte na střed (když znáte práci s těstem, je to jasný, na popis nejsem tak dobrá). Je to činnost na 5 vteřin, nic v tom nehledejte.

Necháme ještě cca 20 minut nakynout a mezitím nahřejeme troubu na 200 stupňů. Před pečení uprostřed nastřihneme kříž (normálně nůžkami, nebo naříznout nožem) a poprášit hladkou moukou.

Pečeme na 200 °C asi 30 minut do zlatohněda. Chléb pak nechat zchladnout na mřížce, na poťukání by měl znít dutě.

K čemu se dá použít chleba, to už nechám na vás 🙂 Tenhle jsme měli se zapečenou brokolicí se sýrem.

P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *