Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Dárkové recepty · Ostatní · Rychlé a snadné · Uskladňování a zavařování · Vegan

KEŠU MÁSLO

Možná došlo ořechové máslo, ale máte ořechy od Vánoc, nebo prostě chcete dělat domácí.

Já vím, že pro toho, kdo to už zkusil, to nic není. Jenže…než to zkusíte, je to téma 🙂 A já jsem třeba nevěřila, že to zvládne můj chcípáček mixér. Ale kamarádka mne inspirovala, dala mi dobré tipy a ještě navíc ukázala, že má vlastně skoro stejný mixér jako já. Tak to by v tom byl čert.

Už jsem zkoušela i kešu mléko, kdybyste potřebovali. Nebo třeba veganský krémový sýr, který byl z kešu.

KEŠU MÁSLO

P: 200 g (asi hrnek) kešu ořechů, 1-2 lžičky nevýrazného oleje v případě nutnosti

PP: Rozpalte troubu na 170 stupňů. Ořechy rozprostřete na plech a 8-10 minut pečte až se rozvoní.

Ještě teplé ořechy (v Downshiftology nechává vychladnout, ale má Vitamix…) dáme do mixéru.

Neděsíme se, mixujeme….ještě mixujeme….a ještě chvilku. Během několika minut se z ořechů stane hladký krém. Kdyby to vypadalo, že se to opravdu nedaří, přilejte lžičku oleje, ale spíš vytrvejte.

No a to je celé 🙂 Máte kešu máslo. Můžete ho používat všude jinde jako burákové máslo – třeba do sendvičů (i do mražených sendvičů), do smoothies (teplá smoothies), na toasty, do krémů s rostlinným základem (čokoládový krém do mističky), na lžičku, na palačinky….a tak.

Cenově samozřejmě nesrovnatelné. Kešu ořechy rozhodně seženete i pod 400 Kč/kg, u ořechových másel to bude třeba dvojnásobek 800 Kč/kg. Pak samozřejmě záleží na dalších parametrech – jestli jsou ořechy RAW, bio, nebo třeba vyráběné způsobem, který nepoškozuje lidi/děti. Ale to souvisí obecně s kešu ořechy, takže to máte asi vyřešené.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *