Možná došlo ořechové máslo, ale máte ořechy od Vánoc, nebo prostě chcete dělat domácí.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/01/DSC_0018-1024x576.jpg)
Já vím, že pro toho, kdo to už zkusil, to nic není. Jenže…než to zkusíte, je to téma 🙂 A já jsem třeba nevěřila, že to zvládne můj chcípáček mixér. Ale kamarádka mne inspirovala, dala mi dobré tipy a ještě navíc ukázala, že má vlastně skoro stejný mixér jako já. Tak to by v tom byl čert.
Už jsem zkoušela i kešu mléko, kdybyste potřebovali. Nebo třeba veganský krémový sýr, který byl z kešu.
KEŠU MÁSLO
P: 200 g (asi hrnek) kešu ořechů, 1-2 lžičky nevýrazného oleje v případě nutnosti
PP: Rozpalte troubu na 160 stupňů. Ořechy rozprostřete na plech a 8-10 minut pečte až se rozvoní.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/01/DSC_0009-1024x576.jpg)
Ještě teplé ořechy (v Downshiftology nechává vychladnout, ale má Vitamix…) dáme do mixéru.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/01/DSC_0012-1024x576.jpg)
Neděsíme se, mixujeme….ještě mixujeme….a ještě chvilku. Během několika minut se z ořechů stane hladký krém. Kdyby to vypadalo, že se to opravdu nedaří, přilejte lžičku oleje, ale spíš vytrvejte.
Kamarádka to zkoušela i tyčovým mixérem a kešu dost lepí, takže se jí to sice povedlo umixovat, ale hodně se u toho zahřál mixér a postup by moc nedoporučila.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/01/DSC_0015-1024x576.jpg)
No a to je celé 🙂 Máte kešu máslo. Můžete ho používat všude jinde jako burákové máslo – třeba do sendvičů (i do mražených sendvičů), do smoothies (teplá smoothies), na toasty, do krémů s rostlinným základem (čokoládový krém do mističky), na lžičku, na palačinky….a tak.
Cenově samozřejmě nesrovnatelné. Kešu ořechy rozhodně seženete i pod 400 Kč/kg, u ořechových másel to bude třeba dvojnásobek 800 Kč/kg. Pak samozřejmě záleží na dalších parametrech – jestli jsou ořechy RAW, bio, nebo třeba vyráběné způsobem, který nepoškozuje lidi/děti. Ale to souvisí obecně s kešu ořechy, takže to máte asi vyřešené.
P.S. vzhledem k nízkému množství surovin jsem recept neoptimalizovala pro nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.