Bezlaktózové · Bezlepkové · Sladké pečené

FIT CIZRNOVÁ BUCHTA S MERUŇKAMI

Jednoduchá proteinová buchta bez mouky

Leden je měsíc předsevzetí a přeplněných fitness center. Letos to bohužel nevychází. Tak vám alespoň můžu předat můj oblíbený recept na buchtu, který by k těm předsevzetím mohl pasovat. Mám ho z Apetitu z roku 2013, takže ho používám už pěkných pár let.

Buchta je vlhká a příjemná. V originálním receptu nejsou meruňky, i tak ji peču. A také to byla původně bábovka, ale já se vždycky bojím, že ji nevyklopím, takže odjakživa peču jako klasickou buchtu.

Cizrnu můžete použít buď uvařenou doma, nebo z plechovky. 1 plechovka 425 g cizrny odpovídá cca 240 g pevného obsahu – tedy cizrnových kuliček bez vody.
Vodu slitou z cizrny z plechovky nevylévejte. Jmenuje se to aquafába a dá se s ní kouzlit. Například tyto pusinky. a nastřídat si ji také můžete v mrazáku.
Já tentokrát použila cizrnu uvařenou doma. A k tomu mám dobrý tip od kamarádky. Prostě si koupit suchou cizrnu, namočit ji na 12 hodin a měnit vodu. Pak vařit v nové vodě cca hodinu. Slít, nechat vychladnout a dát do mrazáku. Z mrazáku odebíráme podle potřeby.

Cukru jsem zkoušela ubrat na 170 g, ale pak to chutnalo už hodně FIT :-D, takže nechávám původních 200 g.

CIZRNOVÁ FIT BUCHTA S MERUŇKAMI

P:

  • 240 g cizrny v konzervě,
  • 150 ml pomerančové šťávy (případně trochu navíc),
  • 4 vejce,
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo tak něco),
  • 200 g cukru (lépe třtinového),
  • 70 g holandského kakaa,
  • 2 lžičky prášku do pečiva,
  • 1 lžička jedlé sody,
  • meruňky z jedné plechovky (nemusí být),
  • tuk na vymazání formy
  • kakao na vysypání (pokud potřebujete vysypávat)

PP: Cizrnu rozmixujte v mixéru spolu s pomerančovou šťávou. Pokud by to bylo moc husté, trošku dolijte pomerančové šťávy, ale ne moc, ještě budou vajíčka…

Cizrnovou kaši smícháme se vším ostatním.

Rozmíchané těsto nalijte do oblíbené formy. Já nemusím vymazávat a vysypávat, protože mám silikonovou. A pokud jste se rozhodli, že přidáte meruňky, teď je ten čas. Samozřejmě můžete přidat i jiné ovoce dle chuti a nálady. Jen pozor na mražené, to by mohlo prodlužovat dobu pečení, nebo dělat jiné podobné vylomeniny.

Nechci slyšet, že mám meruňky divně nakrájené a fotku nakřivo – s juniorem na paži je to skvělý výsledek 😀

Buchtu peču na 175 stupňů cca 30-35 minut.

Upečená buchta se chová „standardně“, takže když do ní zapíchnete párátko/špejli, vytáhnete je suché. Jakmile ale vychladne, tak zpátky trochu zvlhne. To ona tak dělává.

Tak buďte FIT. Ať už to pro vás znamená cokoliv.

P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to jen malinko upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *