Bezlaktózové · Bezlepkové · Dárkové recepty · Jarní a velikonoční · Ostatní · Rychlé a snadné · Vegan · Zimní a vánoční

PUNČ S RUMEM A CITRUSY

Konečně mám oblíbený recept na punč – velikonoční, vánoční…jakkoliv

Strašně dlouho jsem hledala pro sebe ten správný recept na punč. Ale nešlo mi to. Pořád bylo něco špatně. A všichni ostatní (a všude jinde) dělali lepší. A pak jsem před nějakou dobou ochutnala od kamaráda. Ten mi tak moc chutnal, že jsem se rozhodla, že ten bude „můj“ (ten punč, kamarád je ženatý). Pak mi ještě trvalo, než jsem si vzpomněla požádat o recept, ale vyzkoušela jsem ho hned.

Moje představa Vánoc i Velikonoc se vždycky nějak pojila s punčem. A nikdy jsem ho na ty svátky neudělala, protože jsem ho neuměla 😀 Tak konečně snad letos budu mít ty správné Velikonoce. A ani nevím, jak jsem k té punčové představě přišla.

Původní recept je tady odtud.

PUNČ S RUMEM A CITRUSY (cca 1,5 l punčového koncentrátu, tedy cca 7,5-8 l punče)

P:

  • 3 citrony,
  • 3 pomeranče,
  • 500 ml tuzemáku („rum“),
  • 250 ml vody,
  • 570 g cukru krupice

PP: Svaříme vodu s cukrem, trvá to jen pár minut

Mezitím vymačkáme šťávu z citrusů.

Vypneme cukrovou vodu, přimícháme citrusovou šťávu a rum. Já jsem ještě procedila přes síto, protože jsem neřešila pecky při lisování šťávy.

Hotovo. Dejte do vhodné lahve (plastové až po zchladnutí) a řeďte s horkou vodou 1:4, nebo 1:5. Já jsem ředila 1:4 a to mi vyhovovalo.

Můžete ho připravit a dolévat v hrnečku, nebo (moje preferovaná varianta) ho udělat do džbánu/termosky a nalévat si ho už naředěný. Předpokládám, že doporučené ředění pro vás bude spíš hračka, ale kdyby náhodou byl fakt špatný den:

1 : 4 (celkem 5 dílů) znamená, že na 1 litr nápoje dáte 200 ml punčového koncentrátu a 800 ml horké vody

1 : 5 (celkem 6 dílů) znamená, že na 1 litr nápoje dáte cca 170 ml punčového koncentrátu a 830 ml horké vody

Není to moc alkoholické, ani moc sladké. Je to přesně podle mého gusta.

P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to jen malinko upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *