Jak to pohodlně udělat, abyste měli ze sýra jednu pohodlnou placku na zarolování náplně?

Když jsem teď tak pekla na narozeniny ten krtkův dort, tak jsem si vzpomněla, že k oslavám patří přece pořádné pohoštění. A klasikou byla sýrová roláda. Nějak jsme ji (jako společnost) přestali dělat, protože zahřívání sýra v pytlíku a následné rozvalování válečkem sice určitě byla zábava, ale evidentně ne dost veliká. A tak jsem nějak kdysi objevila jiný způsob, který mi roládu přibližuje na velmi jednoduchou záležitost.
Sýr na plnění (žervé/Lučina) samozřejmě můžete koupit neochucený a udělat svoji oblíbenou příchuť – jemně česnekovou, s pažitkou, s trochou červené sladké papriky….jakkoliv vám vyhovuje.
Plátkový sýr doporučuji nějaký chutnější. Pokud nemáte rádi Eidam 30%, tak se to v roládě nijak zvlášť nezlepší. Já použila Eidam 45% od Jaroměřické mlékárny. A ne že byste nemohli použít sýr s dírami typu Ementál, ale pak potřebujete ještě nějaký plátek navíc na zalepení děr před pečením (vyzkoušeno za vás 😀 ).
SÝROVÁ ROLÁDA
P:
- cca 200 g plátkového sýra (9 plátků bez děr) např. Eidam,
- 300 g bylinkového sýra typu žervé/Lučina,
- 9 plátků šunky,
- okurka (nepoužijeme celou)
PP: Potřebujete ideálně silikonovou podložku (já už mám asi 15 let od Tupperware a spokojenost, pořád stejná) na pečení (podle internetu to funguje i s pečícím papírem a já nemám důvod tomu nevěřit). Dáte ji na plech a na to rozložíte plátky sýra tak, aby se překrývaly a tvořily placku.

Vložte do trouby na 180 stupňů cca na 3 minuty. Vznikne takováto upečená placka. Jde jen o to, aby se sýr roztekl a spojil, neopékáme dohněda ani nic podobného, sýr by se pak lámal.

A teď to bude už jen jednodušší. Na sýr rozložíme šunku a tu pomažeme žervé (nebo prvně žervé, pak šunka, vyšlo to dost podobně). Na to dáme čtvrtinu okurky na délku, kterou jsme oloupali a vykrojili zrníčka (jinak je to moc vodnaté).
Teď zarolujete, jak nejpevněji vám to půjde. Pak zatočíte do alobalu a utáhnete. Dejte vychladit na pár hodin do lednice.

Teď stačí vyndat z alobalu.

Nakrájet a dát na talíř. K tomu nějaké pečivo – třeba bagetky s máslem jsou luxusní.

Sýrová roláda má z komunistické éry takovou špatnou reklamu. A zjistila jsem to i u svých spolustolovníků, když jsem úmyslně udělala večeři typu plněná rajčata kuřecím salátem, plněná vejce, sýrovou roládu, obložený šunkovo-sýrový talíř. Kdybych to ještě podložila listy salátu, tak by se snad chudáci ani nenajedli 😀 Přitom si všechno chválili a moc jim chutnalo. Jenže…sýrová roláda za nic nemůže. Dá se udělat jednoduše, dopředu. Ochutíte si ji, jak budete chtít, a můžete ji mít moc rádi.
P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to jen malinko upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.