Bezlepkové · Ostatní · Rychlé a snadné

SÝROVÁ ROLÁDA

Jak to pohodlně udělat, abyste měli ze sýra jednu pohodlnou placku na zarolování náplně?

Když jsem teď tak pekla na narozeniny ten krtkův dort, tak jsem si vzpomněla, že k oslavám patří přece pořádné pohoštění. A klasikou byla sýrová roláda. Nějak jsme ji (jako společnost) přestali dělat, protože zahřívání sýra v pytlíku a následné rozvalování válečkem sice určitě byla zábava, ale evidentně ne dost veliká. A tak jsem nějak kdysi objevila jiný způsob, který mi roládu přibližuje na velmi jednoduchou záležitost.

Sýr na plnění (žervé/Lučina) samozřejmě můžete koupit neochucený a udělat svoji oblíbenou příchuť – jemně česnekovou, s pažitkou, s trochou červené sladké papriky….jakkoliv vám vyhovuje.

Plátkový sýr doporučuji nějaký chutnější. Pokud nemáte rádi Eidam 30%, tak se to v roládě nijak zvlášť nezlepší. Já použila Eidam 45% od Jaroměřické mlékárny. A ne že byste nemohli použít sýr s dírami typu Ementál, ale pak potřebujete ještě nějaký plátek navíc na zalepení děr před pečením (vyzkoušeno za vás 😀 ).

SÝROVÁ ROLÁDA

P:

  • cca 200 g plátkového sýra (9 plátků bez děr) např. Eidam,
  • 300 g bylinkového sýra typu žervé/Lučina,
  • 9 plátků šunky,
  • okurka (nepoužijeme celou)

PP: Potřebujete ideálně silikonovou podložku (já už mám asi 15 let od Tupperware a spokojenost, pořád stejná) na pečení (podle internetu to funguje i s pečícím papírem a já nemám důvod tomu nevěřit). Dáte ji na plech a na to rozložíte plátky sýra tak, aby se překrývaly a tvořily placku.

Vložte do trouby na 180 stupňů cca na 3 minuty. Vznikne takováto upečená placka. Jde jen o to, aby se sýr roztekl a spojil, neopékáme dohněda ani nic podobného, sýr by se pak lámal.

A teď to bude už jen jednodušší. Na sýr rozložíme šunku a tu pomažeme žervé (nebo prvně žervé, pak šunka, vyšlo to dost podobně). Na to dáme čtvrtinu okurky na délku, kterou jsme oloupali a vykrojili zrníčka (jinak je to moc vodnaté).

Teď zarolujete, jak nejpevněji vám to půjde. Pak zatočíte do alobalu a utáhnete. Dejte vychladit na pár hodin do lednice.

Teď stačí vyndat z alobalu.

Nakrájet a dát na talíř. K tomu nějaké pečivo – třeba bagetky s máslem jsou luxusní.

Sýrová roláda má z komunistické éry takovou špatnou reklamu. A zjistila jsem to i u svých spolustolovníků, když jsem úmyslně udělala večeři typu plněná rajčata kuřecím salátem, plněná vejce, sýrovou roládu, obložený šunkovo-sýrový talíř. Kdybych to ještě podložila listy salátu, tak by se snad chudáci ani nenajedli 😀 Přitom si všechno chválili a moc jim chutnalo. Jenže…sýrová roláda za nic nemůže. Dá se udělat jednoduše, dopředu. Ochutíte si ji, jak budete chtít, a můžete ji mít moc rádi.

P.S. recept celkem funguje při nahrávání do https://www.rohlik.cz/chef/. Je potřeba to jen malinko upravovat. Tam si totiž můžete nahrávat přes odkaz recepty a ono vám to automaticky nabízí vhodné suroviny k nákupu. A můžete je tam mít uložené a připravené na později.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *