Kamarádka mne naučila klíčit, což je klíč ke spoustě dobrot 🙂
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/03/20200223_132500-1024x576.jpg)
Kdysi jsem už klíčení zkoušela, ale ani si nepamatuji, co mne odradilo, nebo proč jsem toho nechala. Měla jsem to ale zafixované jako složitou a náročnou činnost. Dostala jsem instrukce a přesvědčila jsem se, že to tak není 🙂
Klíčení ani není žádná novinka. Spíš jen stálý trend. Věřím, že jste slyšeli o pučálce, která se dělávala dřív z hrachu.
https://www.kucharkaprodceru.cz/pucalka-neboli-palenec/
Kde seženete klíčící semínka? Je důležité použít semínka, která nejsou chemicky ošetřená (určená pro setbu do země venku apod.). Můžete rozhodně klíčit kdeco – mungo, řeřichu, ředkvičku, brokolici, pískavici řecké seno, rukolu, hořčici…
V e-shopech seženete za dobré ceny
https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=Semena+bio+kliceni&m=f
Třeba v Sonnentoru mají klíčící směsi a jednotlivá semínka na klíčení v bio kvalitě.
https://www.sonnentor.com/cs-cz/eshop/sladke-a-krupave/seminka-k-naklicovani/klicivy-mix-bio-krabicka
https://www.sonnentor.com/cs-cz/eshop/sladke-a-krupave/seminka-k-naklicovani/piskavice-recke-seno-bio-krabicka
Nebo obecně to rozhodně seženete ve zdravých výživách.
Také můžete sehnat speciální klíčící sady. Třeba v mojí oblíbené Omeze (https://zdravischuti.cz/ mají komplet plastové klíčící sady (za lehce nekřesťanské peníze na kusy plastu), nebo to najdete třeba i u Sonnentoru (opět za poněkud nekřesťanské peníze). A právě verzi podobnou té ze Sonnentoru si vyrobíme doma.
https://www.sonnentor.com/cs-cz/eshop/prislusenstvi/odkapavaci-tacek-na-2-naklicovadla-se-sitkem
https://www.sonnentor.com/cs-cz/eshop/prislusenstvi/odkapavaci-stojan-na-2-naklicovadla-se-sitkem
https://www.sonnentor.com/cs-cz/eshop/prislusenstvi/sklenene-naklicovadlo-se-sitkem-750-ml
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/03/Výstřižek-1.jpg)
Některá semínka můžete klíčit i jako řeřichu například alfaalfa (tolice vojtěška), hořčice žlutá a pískavice řecké seno. Kromě toho, že to můžete klíčit na vatě v misce, tak jsou na to i speciální udělátory…třeba od Tescomy
https://eshop.tescoma.cz/naklicovaci-miska-se-seminky-sense
nebo od Sonnentoru
https://www.sonnentor.com/cs-cz/eshop/prislusenstvi/sitko-na-rerichu-s-bilou-glazovanou-miskou
NÁVOD NA DOMÁCÍ KLÍČENÍ
1) Vezměte větší šroubovací sklenice (já mám klasické cca půlllitrovky zavařovačky s šroubovacím vrškem), gumičku a gázu. Gázu můžete použít i opakovaně, když ji hezky vyperete, ale vzít vždycky novou je taky možnost (z prošlých auto-lékarniček toho doma asi máme všichni hodně). Samozřejmě budete potřebovat semínka – tady tohle je pískavice řecké seno a brokolice. A kromě toho sklenice potřebujete držet nakloněné, takže třeba jako já skleněný tác s vyšší hranou. Množství semínek je 1 polévková lžíce na cca půl sklenice, 2 lžíce na skoro plnou sklenici. Já raději dělám menší množství a průběžně, abych je měla čerstvé a nepřejedly se mi.
2) Semínka namočte přes noc/přes den do vody. Nechte prostě jen stát, nahoru dejte gázu a gumičku – nyní kvůli nepořádku, co by tam mohl napadat/naskákat. Najděte pro klíčení místo, kde není tma, ale kam nesvítí slunce (na okno ne).
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/03/20200218_075920-1024x576.jpg)
3) Po namočení využijte gázu jako sítko, vodu slijte. Semínka propláchněte. Všechnu vodu vylejte. Sklenice postavte vzhůru nohama a opřete o něco tak, aby se gáza nedotýkala dna. Jde o to, že semínka mají mít vlhko, ale nesmí stát ve vodě kvůli plísni.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/03/20200218_080118-1024x576.jpg)
4) Teď každý den minimálně jednou (dovedu si představit, že dvakrát + v létě určitě dvakrát) semínka propláchněte vodou, zase vodu komplet vylijte a postavte sklenice „hore kopýtkama“ do stejné polohy. Za 2-4 dny podle teploty v místnosti a druhu semínek se klíčky objeví.
po 1 dni u nás
pod 2 dnech u nás
po 3 dnech u nás
5) Až jsou klíčky hotové, tak je místo proplachování prostě jen zavíčkujte a dejte do lednice. Jezte a snězte je brzy, klíčky nikdy nemají moc dlouhou trvanlivost. Jako všechno extra čerstvé. Co s nimi dělám? Já si je sypu málem i na bublaninu 🙂 Třeba moje oblíbené „zvířecí“ jídlo je chleba s paštikou a na to klíčky.
Ale jinak klidně jen tak posypu přílohu (rýži, brambory…), nasypu do salátu, dám na chleba s něčím (nejen s paštikou), schramstnu hrst ve dveřích ledničky…
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2020/03/20200223_132500-1-1024x576.jpg)
Měla jsem ke klíčení takový divný respekt a trochu obavy. Že mi to zplesniví atp. A tak jsem si kupovala hotové klíčky. To sice je varianta, ale možnost, že mi to zplesniví, je podle mne u kupovaných asi mnohem větší kvůli převozům, skladování atp. Takže takhle to určitě bude lepší. Jo a a taky levnější – kdo už jste klíčky kupovali 🙂
Pokud se vám zdá, že je to přece jen moc složité, tak zkuste klasickou řeřichu. Do misky rozprostřete vatu, navlhčete, posypte řeřichovými semínky. Denně vlhčete. Během cca 5 dnů můžete ustřihnout a dát si dobrou řeřichu.
![](https://minniemalistka.cz/wp-content/uploads/2021/03/DSC_0083-1024x576.jpg)