Bezlaktózové · Bezlepkové · Bezmasé a málomasé · Jarní a velikonoční · Ostatní · Vegan

KLÍČENÍ

Kamarádka mne naučila klíčit, což je klíč ke spoustě dobrot 🙂

Kdysi jsem už klíčení zkoušela, ale ani si nepamatuji, co mne odradilo, nebo proč jsem toho nechala. Měla jsem to ale zafixované jako složitou a náročnou činnost. Dostala jsem instrukce a přesvědčila jsem se, že to tak není 🙂

Klíčení ani není žádná novinka. Spíš jen stálý trend. Věřím, že jste slyšeli o pučálce, která se dělávala dřív z hrachu.
https://www.kucharkaprodceru.cz/pucalka-neboli-palenec/

Kde seženete klíčící semínka? Je důležité použít semínka, která nejsou chemicky ošetřená (určená pro setbu do země venku apod.). Můžete rozhodně klíčit kdeco – mungo, řeřichu, ředkvičku, brokolici, pískavici řecké seno, rukolu, hořčici…
V e-shopech seženete za dobré ceny
https://www.heureka.cz/?h%5Bfraze%5D=Semena+bio+kliceni&m=f
Třeba v Sonnentoru mají klíčící směsi a jednotlivá semínka na klíčení v bio kvalitě.
https://www.sonnentor.com/cs-cz/eshop/sladke-a-krupave/seminka-k-naklicovani/klicivy-mix-bio-krabicka
https://www.sonnentor.com/cs-cz/eshop/sladke-a-krupave/seminka-k-naklicovani/piskavice-recke-seno-bio-krabicka

Nebo obecně to rozhodně seženete ve zdravých výživách.

Také můžete sehnat speciální klíčící sady. Třeba v mojí oblíbené Omeze (https://zdravischuti.cz/ mají komplet plastové klíčící sady (za lehce nekřesťanské peníze na kusy plastu), nebo to najdete třeba i u Sonnentoru (opět za poněkud nekřesťanské peníze). A právě verzi podobnou té ze Sonnentoru si vyrobíme doma.
https://www.sonnentor.com/cs-cz/eshop/prislusenstvi/odkapavaci-tacek-na-2-naklicovadla-se-sitkem
https://www.sonnentor.com/cs-cz/eshop/prislusenstvi/odkapavaci-stojan-na-2-naklicovadla-se-sitkem
https://www.sonnentor.com/cs-cz/eshop/prislusenstvi/sklenene-naklicovadlo-se-sitkem-750-ml

foto z www.sonnentor.com/

Některá semínka můžete klíčit i jako řeřichu například alfaalfa (tolice vojtěška), hořčice žlutá a pískavice řecké seno. Kromě toho, že to můžete klíčit na vatě v misce, tak jsou na to i speciální udělátory…třeba od Tescomy
https://eshop.tescoma.cz/naklicovaci-miska-se-seminky-sense
nebo od Sonnentoru
https://www.sonnentor.com/cs-cz/eshop/prislusenstvi/sitko-na-rerichu-s-bilou-glazovanou-miskou

NÁVOD NA DOMÁCÍ KLÍČENÍ

1) Vezměte větší šroubovací sklenice (já mám klasické cca půlllitrovky zavařovačky s šroubovacím vrškem), gumičku a gázu. Gázu můžete použít i opakovaně, když ji hezky vyperete, ale vzít vždycky novou je taky možnost (z prošlých auto-lékarniček toho doma asi máme všichni hodně). Samozřejmě budete potřebovat semínka – tady tohle je pískavice řecké seno a brokolice. A kromě toho sklenice potřebujete držet nakloněné, takže třeba jako já skleněný tác s vyšší hranou. Množství semínek je 1 polévková lžíce na cca půl sklenice, 2 lžíce na skoro plnou sklenici. Já raději dělám menší množství a průběžně, abych je měla čerstvé a nepřejedly se mi.

2) Semínka namočte přes noc/přes den do vody. Nechte prostě jen stát, nahoru dejte gázu a gumičku – nyní kvůli nepořádku, co by tam mohl napadat/naskákat. Najděte pro klíčení místo, kde není tma, ale kam nesvítí slunce (na okno ne).

3) Po namočení využijte gázu jako sítko, vodu slijte. Semínka propláchněte. Všechnu vodu vylejte. Sklenice postavte vzhůru nohama a opřete o něco tak, aby se gáza nedotýkala dna. Jde o to, že semínka mají mít vlhko, ale nesmí stát ve vodě kvůli plísni.

4) Teď každý den minimálně jednou (dovedu si představit, že dvakrát + v létě určitě dvakrát) semínka propláchněte vodou, zase vodu komplet vylijte a postavte sklenice „hore kopýtkama“ do stejné polohy. Za 2-4 dny podle teploty v místnosti a druhu semínek se klíčky objeví.

po 1 dni u nás

pod 2 dnech u nás

po 3 dnech u nás

5) Až jsou klíčky hotové, tak je místo proplachování prostě jen zavíčkujte a dejte do lednice. Jezte a snězte je brzy, klíčky nikdy nemají moc dlouhou trvanlivost. Jako všechno extra čerstvé. Co s nimi dělám? Já si je sypu málem i na bublaninu 🙂 Třeba moje oblíbené „zvířecí“ jídlo je chleba s paštikou a na to klíčky.
Ale jinak klidně jen tak posypu přílohu (rýži, brambory…), nasypu do salátu, dám na chleba s něčím (nejen s paštikou), schramstnu hrst ve dveřích ledničky…

Měla jsem ke klíčení takový divný respekt a trochu obavy. Že mi to zplesniví atp. A tak jsem si kupovala hotové klíčky. To sice je varianta, ale možnost, že mi to zplesniví, je podle mne u kupovaných asi mnohem větší kvůli převozům, skladování atp.  Takže takhle to určitě bude lepší. Jo a a taky levnější – kdo už jste klíčky kupovali 🙂

Pokud se vám zdá, že je to přece jen moc složité, tak zkuste klasickou řeřichu. Do misky rozprostřete vatu, navlhčete, posypte řeřichovými semínky. Denně vlhčete. Během cca 5 dnů můžete ustřihnout a dát si dobrou řeřichu.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *