Bezlaktózové · Bezlepkové · Maso

KUŘECÍ SRDCE V SOJOVÉ OMÁČCE S OKURKOVÝM SALÁTEM

Je to taková srdeční záležitost 🙂

Tenhle recept se ke mě dostal z rodiny a původně měl podobu předkrmu, kdy se kuřecí srdíčka pekla na špízu (špejli) a pak se krásně servírovala. No jo, jenže mě to zachutnalo a řekla jsem si, proč jen předkrm? A tak je to tady.

Srdce obecně (já mám moc ráda i dlouze dušené hovězí srdce) se poněkud hůře shánějí. Na jednu bůhvíjak velkou krávu/kuře, je pouze jedno srdce. No a kromě toho to vykupují hlavně majitelé psů a vaří jim to, protože je to levnější než klasické maso. Hodně lidí má srdce v kategorii „vnitřnosti, to nejím“. To je samozřejmě každého volba. Ráda bych ale připomněla, že srdce není to stejné jako játra/ledviny/plíce, ale srdce je svalovina. Z biologie si můžete vzpomenout na pojem „příčně pruhovaná srdeční svalovina“, tak to je ona. Je to tedy možná vnitřnost, ale jinak spíš meganamakaný sval. A kdo jí klasické maso, tak by mohl chtít srdce minimálně ochutnat.

KUŘECÍ SRDCE V SOJOVÉ OMÁČCE

P: kuřecí srdce, světlá sojová omáčka (na tohle třeba nekupuji kikkoman, ale jen pearl bridge), rýže a okurkový salát k podávání

PP: Vezmeme hromadu kuřecích srdíček. Já měla 1 kg na 150 ml sojovky a byly z toho pro nás 4 porce.

Očistíme je tzn. odřízneme zbytky cév, případný tuk atp. Chceme prostě hezká masová sousta. Odřezky řeším tím, že je uvařím ve vodě pro spřátelené psy – tady ten vývar je cítit jako vaření vnitřností.

Hromadu očištěných srdíček zalijeme v pekáči sojovou omáčkou, dolijeme trochu vodou. Necháme zakryté marinovat klidně pár hodin, nebo přes noc/přes den v chladu.

Pečeme klidně několik hodin na 100 stupňů a pak cca hodinu na  180 stupňů.  Dřív jsem to pekla jen cca hodinu-hodinu a půl na těch 180 stupňů a taky to fungovalo. Nenechávejte to vypéct tolik, jako tentokrát já, kdyžtak dolijte vodu. Zbude vám tam trochu víc vlhké šťávy a to je fajn.

Mě to zrovna chutná s rýží a byl k tomu super okurkový salát. A pokud nechcete udělat svůj oblíbený okurkový salát, můžete zkusit tenhle. Mám ho víceméně (s úpravami) z receptu z Albertu na Vepřové na zázvoru s okurkovým salátem. A ten recept samotný taky doporučuji! Vynikající!
https://www.albert.cz/recepty/veprove-na-zazvoru-s-okurkovym-salatem

OKURKOVÝ SALÁT TROCHU PO ASIJSKU (pro 4 okurkožravé)

P: 2 okurky, 2 lžíce vody, 2 lžičky třtinového cukru, 1 lžička rybí omáčky, hrst koriandru (ne že vyhodíte ty křupavé stonky), šťáva z 1,5-2 citronů

PP: Nastrouhejte okurku na plátky na struhadle. Na zálivku vyšlehejte (vytřepte ve skleničce) citronovou šťávu, vodu, cukr, rybí omáčku). Zálivku promíchejte s okurkami a nasekaným koriandrem.

S cynismem a vtipem sobě vlastním mohu poznamenat, že to je recept jak dělaný na Valentýna, no ne?:-)

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *