Další z otestovaných rostlinných mlék v domácí výrobě
Když mi jednou v objednaném nákupu nepřivezli bezlaktozové mléko, vyzkoušela jsem kešu mléko.
Nesolené kešu ořechy doma ale mívám spíš výjimečně, takže jsem chtěla vyzkoušet i nějakou jinou variantu. Nehledě na výživové hodnoty, které jsem nesrovnávala, tak při srovnání cenovém je to s ovesným mlékem dost rozdíl. Ovesné mléko by ale také mělo být prospěšné – vitamíny B a E a taky minerály, jako jsou hořčík, měď, mangan, selen a železo, také nějaké zdravé/pomalé sacharidy a (dle míry procezení) i vláknina.
Receptů je na internetu spoustu. Liší se většinou jen drobně, ale může to dělat dost rozdíl – ať už poměr surovin, nebo přidaná sůl/cukr, délka namáčení, promývání atp. Já jsem se inspirovala těmito dvěma recepty a něco mi poradila kamarádka. Opět jsem použila poloviční dávku, protože pro sebe tolik mléka naráz nepotřebuji.
https://jarmilasweet.cz/domaci-ovesne-mleko/
https://fitrecepty.info/recepty/podle-kategorie/napoje/ovesne-mleko-zakladni-recept-1182/
No a než jsem si vybrala recept, který mi vyhovoval nejvíc, tak jsem zkusila několik variant:
- 4. místo – 100 g vloček na 500 ml vody, máčet 30 minut v teplé vodě, scedit přes utěrku – dost slizovaté, vůbec mi nechutnalo, výtěžnost byla menší než jsem čekala, ale tento první pokus jsem neměřila, suverénně nejhorší varianta
- 3. místo – 60 g vloček na 500 ml vody, máčet 60 minut ve studené vodě, po máčení propláchnuté, vymačkané přes utěrku – předposlední místo, protože to nechutnalo prakticky nijak, výtěžnost 400 ml mléka a 200 ml hustého zbytku v utěrce
- společné 2. místo – 60 g vloček na 500 ml vody, máčet 15 minut ve vroucí vodě, po máčení propláchnuté, vymačkané přes utěrku – je zajímavé, že taky byla stejná výtěžnost jako u mléka z 3. místa (400 ml mléka a 200 ml hustého zbytku v utěrce), ale mělo to chuť, jen bylo trochu slizovitější než 1. místo
- společné 2. místo – 60 g vloček na 500 ml vody, bez namáčení, necezené – je to spíš o vkusu, protože vločky jsou tam prostě trochu cítit, ale nebylo to nepříjemné a mělo to dobrou chuť, výtěžnost samozřejmě největší tzn. 550 ml a nemusíte to cedit
- 1. místo – 60 g vloček na 500 ml vody, bez namáčení, vymačkané přes utěrku – nejmenší výtěžnost tzn. 300 ml mléka a 100 ml zbytku, nebylo slizovité, mělo příjemnou chuť, nevyžadovalo extra přípravu….
Tadáááááááá, máme vítěze. Že mi to trvalo. Nicméně myslím, že máme vítěze dva – na vaření (typicky na ty palačinky) moc ráda použiju mléko z druhého místa s větší výtěžností.
Doma to u mne při pokusech vypadalo trochu jak v alchymistické laboratoři. Samozřejmě měření zbytkových produktů je nepřesné, protože něco zůstalo v utěrce. Jinak během testování nedošlo k vyhození žádných vločkových tekutin – přecezené zbytky se přesunuly k babičce pro zvířata. A výsledná pokusná mléka jsem smíchala a udělala z nich výtečné palačinky (tak by se daly využít i přecezené zbytky, ale já už jich měla víc), rozhodně byste v nich nepoznali, že tam není klasické mléko. Za takových podmínek dělám tyhle experimenty ráda.
Zaujaly mne i rozdílnosti při namáčení vloček. Tohle jsou vločky namočené 15 minut v horké vodě.
A tohle jsou vločky namočené 60 minut ve studené vodě.
Odborného testování se ujalo hned několik dobrovolníků. Zajímavé bylo, že jsme se ve 3 lidech s hodně různými chuťovými preferencemi zcela shodli na hodnocení – něco na tom asi bude.
Odbočka: A co se týká Fitreceptů.… Kromě toho, že mají web s recepty
https://fitrecepty.info/recepty/podle-kategorie/
tak mají také kuchařky, které jsou opravdu skvělé!
https://fitrecepty.info/shop/
A kromě toho mají ještě aplikaci Fitrecepty, která obsahuje podle všeho stejné recepty jako jsou na webu. Je to zdarma a je super. Doporučuji.
https://play.google.com/store/apps/details?id=cz.pixelmate.fitrecepty&hl=cs
No a jejich recepty se hodně často podobají těm, které už známe, ale mají v sobě nějakou malou příjemnou obměnu. Odsud mám třeba inspiraci na palačinky s matcha čajem.
https://minniemalistka.cz/matcha-palacinky-matchacinky/
OVESNÉ MLÉKO na pití ( na 300 ml mléka)
P: 60 g ovesných vloček, 500 ml vody
PP: Ovesné vločky a vodu dejte do mixéru a mixujte cca 3 minuty na nejvyšší výkon. do mísy si dáme síto, vložíme čistou bavlněnou utěrku a nalijeme do ní směs. Chvíli můžeme nechat vykapávat samovolně, ale stejně budeme muset pak utěrku sbalit a vymačkávat. Druhá varianta je ta, že necháte mléko chvíli ustát a slijete si horní část jako mléko a dole se usadí hustší část, pak nemusíte ani cedit 🙂
OVESNÉ MLÉKO na vaření ( na 550 ml mléka)
P: 60 g ovesných vloček, 500 ml vody
PP: Ovesné vločky a vodu dejte do mixéru a mixujte cca 3 minuty na nejvyšší výkon.
Ovesné mléko obecně má výhody, že je levné, dostupné a rychlé. Nevýhodou je „řidší“ chuť – poměr se podle mne celkem těžko chytá…buď je to moc ovesné, nebo řídké, nebo to slizuje 😀 Obvykle se proto používá spíš na vaření a pečení. Mě vítězný postup poradila kamarádka, která velmi dobře umí vařit rostlinnou stravu. Prostě….být lenošná a nenamáčet 🙂
Pro mne je super, že mám k dispozici nějaké vyzkoušené alternativy rostlinných mlék. Už se mi stalo, že mi přišla veganská návštěva a já zapomněla, že jsem nekoupila příslušné mléko a přitom jsem s tím počítala. Tak už i tohle budu umět řešit, protože ovesné vločky mám doma asi pořád. A je to tedy něco, co nemusím připravovat předem, což je skvělé.
P.S. Samozřejmě, že vím, že se rostlinným, mlékům nesmí říkat „mléko“, ale „nápoj“, ale mě to neruší.