Tak dlouho kolem mne všichni vyráběli a jedli tiramisu se syrovými vejci nebo/a s laktózou, až jsem se musela pokusit o vlastní. Když nemůže Mohamed k hoře, půjde hora k Mohamedovi.
Nejdřív jsem se snažila o bezlaktózovou verzi receptu od Gemmy, ale tam jsem udělala tolik změn v receptu, že se nemůžu divit, že to nevyšlo, jak jsem chtěla. Přesto si myslím, že recept je OK a funkční. Já jsem z toho nakonec měla něco jako méně sladký cheesecake (ať žije želatina) s kávovými piškoty uprostřed, ne že by se to spokojeně nesnědlo 🙂
https://www.biggerbolderbaking.com/easy-10-minute-tiramisu/
Už velmi dlouho mám dva osvědčené recepty na tiramisu bez vajec. Jeden (můj oblíbenější) je s mascarpone, druhý s pomazánkovým máslem. Vzhledem k tomu, že jsem nesehnala bezlaktózové mascarpone, tak jsem se holt znovu ponořila do historie a babicovsky jsem dělala….
BEZLAKTOZOVÉ TIRAMISU Z POMAZÁNKOVÉHO MÁSLA
P: velký balíček piškotů (např. Opavia 240 g), 2 neochucená bezlaktozová pomazánková másla (např. Madeta), 500 ml bezlaktozové šlehačky (např. Meggle), 90 g moučkového cukru, uvařená prochladlá káva, kakaový prášek (ne Granko)
PP: Smixujeme šlehačku, cukr a másla. Do vhodné nádoby dáme vrstvu piškotů, pokapeme kávou. Na to vrstvu krému, opět piškoty pokapané kávou a zakončíme krémem. Povrch uhladíme, ozdobíme vidličkou, poprášíme kakaem. Necháme uležet aspoň den – pokud to tedy vydržíme…
POZN. Když jsem kdysi dělávala tento desert pro milovníky krémů a odpůrce kávy v jednom, tak jsem místo kávy použila pomerančový džus a navíc jsem jako jednu z vrstev dala plátky banánů. To mělo vždycky absolutní úspěch, kromě dospělých i u dětí.
Samozřejmě to funguje i s klasickými laktózovými produkty a podle mne je ještě lepší