Bezmasé a málomasé · Ostatní · Pro děti · Rychlé a snadné

SÝROVÁ OMÁČKA

I na mně došlo a musela jsem zkusit sýrovou omáčku

Já už dávno vím, že sýrové omáčky mají v sobě nějaký trik, aby byly dobré. Jenže nikdy jsem to podrobněji nezkoumala, protože to prostě není moje laktozová parketa a sama si sýrovou omáčku nikdy nikde nedám. Proto jsem spíš zkoušela veganskou sýrovou omáčku. Ale i na mne tedy došlo.

Jak jsem naznačila, vím, že nestačí rozpustit sýr v mléce. A nedejbože sýry různého typu (různě se tavící). Takže jsem přivolala na pomoc Florentýnu Zatloukalovou a recept podle Kuchařky pro dceru. A podle toho už jsem to zvládla. Zásadní totiž je, že tam potřebujete nějaký škrob! To je to, co propojí ten sýr s tekutinou, aby se to nevystředilo. Takže i na mne došlo s bešamelem.

SÝROVÁ OMÁČKA

Potřeby:

  • 20 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 500 ml studeného (bezlaktozového) mléka
  • 150 g strouhaných sýrů (já měla 100 g eidam, 50 g Niva, můžete i 100 g eidamu, 40 g čedaru a 10 g parmazánu)
  • podle potřeby sůl na dochucení
  • něco, c čím chcete omáčku podávat….nachos, těstoviny, vařená zelenina, noky, maso…

Postup:

V hrnci rozpusťte máslo. Mějte střední plamen, přisypte mouku a hned začněte vařečnou míchat. Míchejte asi tak minutu. Mělo by to vonět, ale nesmí to změnit barvu.

Odstavte ze sporáku, přilejte mléko a ihned prošlehávejte metličkou. Vraťte na sporák a za stálého prošlehávání přiveďte k varu. Teď je to trochu méně rizikové a můžete promíchávat jen občasně, ale stejně bacha na to, že bešamel se rád připaluje. Provařte 10 – 15 minut, ať to nemá moučnou chuť.

Do uvařeného bešamelu přidávejte sýr cca po čtvrtinách + může se stát, že nakonec nedáte úplně všechen, že se vám to bude líbit třeba trochu dřív. Vždycky přidejte další až se ten předtím rozpustí. Nenechte to ale teď už vařit, jen rozpouštět. No a podle potřeby můžete dosolit, až tam dáte všechen sýr.

Servírujte, jak jste si vymysleli a dejte si!

Ne, nemohla jsem dát na úvodní stránku originál fotku (Pexels.com), protože to prostě neumím vyfotit fotogenicky ve chvíli, kdy mi stydne jídlo a rodina má hlad. Dobrá zpráva je, že naživo to vypadá líp 😀

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *