Jsou sladké jako láska. Můžou taky potrápit, ale když se povedou, je to radost 🙂
Makronky jsou jeden z těch receptů, na který jsem se dlouho chystala. A nějak prostě nebyla chuť, nebo odvaha. Když jsem si pročetla pár návodů, tak by mne odvaha nejspíš měla opustit tím spíš, ale přivolala jsem si na pomoc kamarádku Ivet. Nejenže se s ní dobře peče (a paří a tak vůbec), ale také má makronkové zkušenosti.
Zkoušely jsme francouzskou verzi s cukrem, nikoliv italskou verzi s rozvarem, protože nemám cukrářský teploměr, kterému bych už věřila.
Nicméně je to jedno, jakou verzi budete dělat, makronky jsou alchymie. Je spousta ověřených rad, co děla t a nedělat, aby se makronky povedly, ale nikdy nemáte jistotu, že to vyjde. Možná pokud už je pečete na zakázku, ale to není můj případ. Takže co jsem zjistila:
- Některé návody zaklínají to, že makronky nesnesou vlhkost (praskají), takže se nemá prát, pouštět myčka, sušit prádlo….a mandlová mouka se má předvysušit v troubě. Já jsem sice mouku předvysušila, ale pocitově byla v kuchyni vzhledem k počasí velká vlhkost a nic se nestalo.
- Někde je teplota 130-140 stupňů, několik důvěryhodných receptů jsem našla na 150 stupňů. Hmmmm, tak si vyberte. A přidejte k tomu znalost trouby 😀
- Podle některých postupů se těsto nikdy nepodaří, pokud nebudete mandlovo-cukrovou směs vmíchávat tzv. vkrajovaním, jinde vás zaklínají, ať tzv. překládáte (oboje jsou prostě jemnější pohyby stěrkou). Nezjistila jsem rozdíl při aplikaci, ale rozhodně se sněhové cukroví nemíchá jak polévka (Hele, můžu napsat polívka? Mě ta polévka vůbec nejde přes pusu).
- V jednom receptu jsem výslovně našla, že se makronky mají s plechem otočit a že jim nevadí otevírání trouby. Ivet mne ale varovala, že se trouba otvírat nemá, že nevyskočí tzv. nožička.
- Většina kuchařů cukrovo-mandlovou směs přesívá, ale někteří říkají, že to je špatně.
- Musíte mít nízký plech, jinak při pečení nevyskočí X mě líp vyskočily ty na tom vyšším (facepalm).
- Bílky se musí nějak speciálně připravovat v lednici (asi vyklepnout a nechat ve sklenici?), ale to jsem nepochytila už vůbec. Nedělala jsem.
Už jste pochopili, jak to je? To je ta alchymie. Kombinací různých prvků bude každému fungovat něco jiného, protože zrovna u něj někde bude jiný problém. A samozřejmě, když to uděláte špatně (ale co zrovna?), tak
- makronky se vám roztečou na plechu,
- makronky při pečení nevyskočí,
- makronky vyskočí, ale spadnou,
- makronky budou vysušené,
- makronky budou moc mokré,
- makronky nebudou mít křupavou skořápku…asi nemusím pokračovat.
Když jsem vás takhle krásně navnadila, tak se můžeme pustit do pečení, ne?
Makronky jsou vlastně vcelku jednoduché (ehm) a dokonce i na tvarované makronky nepotřebujete žádné formy, což předvedu dnes (vzor si stáhnete ZDE). Silikonové podložky s výstupky jsou dokonce (podle internetu) horší na pečení a jsou to zcela vyhozené peníze. Stejně tak je samozřejmě rozdíl, jestli máte sáček se správnou cukrářskou špičkou, nebo ne. Ale tady uvidíte, jak to vypadá, když nemáte špičku, která by se hodila.
Vybrala jsem si recept od Natashy, který je přímo na srdíčkové makronky. Držela jsem se postupu a poměrů hodně od ní s pár tipy z netu. A nepoužila jsem posyp nahoru, já ho moc nejím. A jestli je má Natasha hezčí? No jasně, že má! A je to krása se na to dívat. Ale chuťově si myslím, že budeme mít skořápky stejné.
Náplň jsem nechtěla dělat máslovou, co dělala Natasha, tak jsem zkusila ganache z bílé čokolády podle Kitchenette. Přes luxusní název je to extra jednoduché.
SRDÍČKOVÉ MAKRONKY (cca 20 hotových kousků)
Potřeby makronky:
- 70 g (2/3 cup – hrnek) mandlové mouky v pokojové teplotě
- 120 g (1 cup – hrnek) moučkového cukru
- 65 g (2 ks větší) vejce v pokojové teplotě, použijeme jen bílky
- 50 g (1/4 cup – hrnek) krystalového cukru (lze i pískový)
- růžové gelové barvivo
- papír na pečení (ne voskovaný)
- 4-5 x A4 vytištěné podkladové papíry (vzor si stáhnete ZDE)
- 2 x plech ideálně s nízkými okraji
- cukrářský sáček se střední kulatou špičkou (no a nebo jen plastový cukrářský sáček a správně ustřihnout), velikost si odhadněte třeba z videa
Potřeby náplň:
- 100 ml sladké smetany 33% tuku
- 200 g bílé čokolády
- semínka z vanilkového lusku / mletá vanilka / vanilková esence
Postup:
Vejce do pokojové teploty.
Pak připravte náplň, ať si chladne. Přiveďte k varu smetanu s vanilkou, odstavte a vmíchejte čokoládu. Směs nechte vychladnout, dokud nedosáhne požadované konzistence, aby se daly makronky plnit. Tady jsem to podcenila, chladlo mi to v lednici cca 1,5-2 hodiny, což je tak nějak akorát na veškerou další přípravu makronek. Ledaže uděláte náplň až později a pak na ni čekáte :-D.
Mandlovou mouku na cca 10 minut do trouby vyhřáté na 60 stupňů na plech. Jde o to mouku vysušit. Pak nechat vychladnout.
Vytisknout podkladová srdíčka. Podložit s nimi papír na pečení na plechu. Já jsem si s tím trochu pohrála a vystříhala jsem to, aby to dobře sedlo. Až budete mít makronky před pečením zaschlé, v pohodě to vytáhněte a schovejte napříště.
Na to dejte papír na pečení. A buď si papír dejte tak, aby se vám dobře přilnul na plech, nebo malou troškou těsta připevněte na plech, aby se při nezvedal/nevlnil a nepoškodil tvar makronek.
Do mixéru s noži dát moučkový cukr a studenou mandlovou mouku. Dvakrát zapnout na chvilku. Pak nechat 1,5 minuty mixovat.
Prosít přes sítko.
2 bílky do čisté (umýt jarem, vysušit) mixovací nádoby a vyšlehat na nízkou rychlost do pěny.
Pak zvýšit rychlost a postupně přidat krystalový cukr. Šlehejte na vysokou rychlost dalších cca 2,5 minuty až je sníh saténově lesklý. Vypněte.
Přidejte barvivo a zamíchejte jemně stěrkou (od stěny, překládáním, nekvedlat jako polévku) až je barvivo rovnoměrně rozprostřené.
Přidejte prositou mouku s cukrem. Opět vmíchejte překládáním. Za cca 35-40 by mělo být vmícháno. Těsto by se mělo chovat tak, že když vytvoříme „brázdu“, tak se za chvíli uzavře. Ideální stav je, když pomalu padá/stéká ze stěrky a dá se jí jakoby nakreslit osmička. Málo zamíchaná hmota zanechá na makronkách špičky, přemíchaná se zase na plechu příliš rozteče a makronky budou bez nožičky.
Těsto do sáčku s kulatou cukrářskou špičkou.
Udělat vždycky jeden tah zleva šikmo zleva doprava dolů.
A pak druhý kratší k tomu zprava doleva.
Makronky musíte nastříkat všechny zaráz, makronková hmota by jinak zřídla.
Až je to vše na plechu, tak 15-20 x pořádně prásknout plechem o linku (to se synkovi velmi líbilo).
Zbývající viditelné vzduchové bubliny propíchněte párátkem. Něco nemusí být bublina, ale zbytek cukru 😀
Nechte 30 minut ležet na lince, nebo tak dlouho až nejsou lepkavé na dotek.
Předehřát troubu na cca 140 stupňů Celsia.
Pečte naráz pouze jeden plech a je to 12-15 minut. Sundávat z plechu až vychladnou, pak to jde dobře.
Připravte si k sobě podobně velké a tvarované makronky.
Krémem plňte ideálně pomocí zdobícího sáčku s hladkou špičkou (nebo prostě jednorázový sáček, kterému ustřihnete špičku) a slepujte vychlazené makronky.
Hotové je nechte v lednici uležet alespoň do druhého dne. No a nebo ne a ochutnejte rovnou. Uležené jsou ale lepší, to zas jo.
Jestli máte rádi sladké sněhové cukroví. Tohle bude pro vás zcela dokonalé. Mě makronky chutnají moc, ale potřebuji v nich ještě něco kyselého, to zkusím vymyslet příště. Takhle mi stačí jeden na ochutnání. Krásně křupnul na povrchu, byl úžasně šťavnatě žvýkavý a vůbec se to nebilo s jemnou chutí bílé čokolády. Prostě….sladké jako láska.