Fenomenálně zelený salát se skvělou chutí a do 30 minut na stole.
Ano, foodstylisté by nade mnou zaplakali. Ale co se dá dělat. Já prostě místo aranžování jídla raději to jídlo servíruji 😀 Tenhle salát by rozhodně byl velmi fotogenický, ale prostě ne u mě v kuchyni.
Recept na mne vykoukl z Albert magazínu jako Svěží salát plný jara a chřestu. Už ten název je poetický. No nicméně já jsem z něj nějaké suroviny ubrala (pak choi, zelené fazolky, kopr), protože jsem je nejen zrovna neměla, ale ani mi to už nějak nesedělo dohromady.
Na vaření vajec má každý svůj fígl a na internetu je nekonečno osvědčených tipů. Já nejčastěji používám pana žloutka (variace na pana vajíčko? :-).
JARNÍ SALÁT S CHŘESTEM – 2 osoby
Potřeby:
- 1 šalotka (ne, jiná cibule se nehodí, je moc ostrá)
- sůl
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 2 střední brambory (ideálně nové, co se vaří ve slupce)
- svazek zeleného chřestu (má to obvykle 500 g, ale kus se „vyhodí“)
- 1/2 salátové okurky
- 3 vejce
- hrst čerstvé bazalky
- 1 malý stroužek česneku (nebo polovina nějakého většího)
- 1 lžíce kaparů (květy ve slaném nálevu)
- 200 g tatarky (pokud chcete bezlepkový nebo bezlaktozový recept, tak tady si pohlídejte produkt)
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup: Cibuli nakrájejte na jemná půlkolečka, nebo čtvrtkolečka. Dejte do uzavíratelné sklenice (ať vám v kuchyni nečpí ocet), přidejte ocet a špetku soli. Zavřete, protřepte a nechte 15 minut stát tak, aby cibule byla co nejvíc v octu.
Po 15 minutách sceďte a cibulka je připravena.
Já jsem si chřest koupila už den předem. Takže jsem si ho připravila taky den předem, a to tak, že jsem ulomila dřevnatý konec. To uděláte tak, že prostě chřest ohnete a on se sám ulomí v tom příslušném místě / nebo prostě odkrojíte spodní 3-4 cm. Dřevnatý konec se ještě dá použít. Tu dobrou část chřestu dám nastojato do nějaké nádoby a dám tam vodu. Takto můžu chřest dát ještě třeba na den do lednice a bude v pohodě. SAmozřejmě ale platí, že čím čerstvější chřest, tím méně odřezků + tím lepší. Takže s jeho konzumací neotálejte, nejsou to brambory ve sklepě na zimu…
Zkráceně řečeno, připravte si chřest.
Uvařte vejce. Já s pomocí pana žloutka, vy třeba podle jejich návodu. „Do kastrolku s vroucí vodou vložte vejce a vařte je 7 minut nahniličko. Vychladlá vejce oloupejte a rozkrojte napůl.“ Já bych k tomu teda doplnila, že jakmile se vejce vytáhnout z vroucí vody, tak hned šup s nimi do studené a chladit…
Uvařte brambory. Ty nové se vaří rychleji, tak opatrně. Já jsem je jen umyla, nakrájela i se slupkou a vařila jsem je v osolené vodě cca 12 minut. Jakmile jsou brambory měkké, vytáhněte je děrovanou naběračkou.
Do vody po bramborách dejte chřest a vařte ho 3 minuty. Vytáhněte děrovanou naběračkou.
Okurku nakrájejte na čtvrtkolečka
Bazalku, prolisovaný česnek, kapary, tatarku a citronovou šťávu umixujte v mixéru s noži.
A teď už byste měli mít všechno připraveno.
Můžete to strávníkům naservírovat. Nebo to prostě takhle dejte na stůl a nechte je, ať si naberou, kolik budou chtít.
Mě salát absolutně nadchnul. A když se podíváte, jsou v něm i bílkoviny i sacharidy, takže mi to budete věřit, že byl opravdu sytý. Jsem ráda, že jsem ho tuhle chřestovou sezonu stihla a už se tudíž můžu těšit na další.