Sladké pečené

KEFÍROVÁ BÁBOVKA S ROZINKAMI

Jednoduchá bábovka, do které můžete dát klidně ořechy místo rozinek

Tuhle bábovku jsem měla ve svojí složce „Osvědčené“, ale už jsem ji nedělala tak dlouho, že jsem si ji vůbec nepamatovala. Takže jsem zpočátku ani nefotila postup, protože jsem prostě nevěděla, kudy ta cesta povede 😀 Ale ona se povedla. A jasně, nečekejte tady vysokou gastronomii. Je to krásně obyčejná bábovka, která je extra rychlá na přípravu a stačí málo ingrediencí. Takže klasika na víkend.

Až teď mne napadlo, že kdybych použila třeba meruňkový, nebo jahodový kefír, mohlo by to být zajímavé. Tak třeba se osmělím příště.

KEFÍROVÁ BÁBOVKA S ROZINKAMI

Potřeby:

  • 2 vejce
  • 0,2 l moučkového cukru (ano, opravdu to tam měří na objem, časem to přehodím na gramy)
  • 0,2 l neutrálního oleje
  • 0,5 l kefíru
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • hrst rozinek (nebo třeba nasekané ořechy, mandle, kandované ovoce…co kdo rád)
  • rozpuštěné máslo na vymazání a polohrubá mouka na vysypání formy

Postup: Troubu předehřejeme na 165 stupňů.

Vejce ušleháme v robotu do pěny. Za stálého šlehání pomalu přiléváme olej. Pak snížíme obrátky robotu a střídavě přimícháme mouku smíchanou s prášek do pečiva a kefír.

Nakonec přidáme rozinky a promícháme.

Formu na bábovku vymažeme rozpuštěným máslem a vysypeme polohrubou moukou.

Těsto dáme do formy.

Pečeme v troubě vyhřáté na 165 stupňů cca 40-45 minut (kdyby to nebylo v bábovkové formě, bylo by to méně).

Vyndáme z trouby, necháme 10 minut stát. Vyklopíme.

Necháme vychladnout. Před podáváním můžete pocukrovat, ale já na to moc nejsem 🙂

Bábovka je super a variabilní. Já sice obvykle doma nemám kefír, ale na druhou stranu ten mají v obchodě snad všude, takže i ingredience hodnotím jako dostupné.

Tohle sdílím!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *